Chromecast kan bruke mye data

Har du bredbånd med kvote, kan Chromecast være en felle

Bruker opptil flere hundre megabyte – hver dag.

HENTER BILDER DØGNET RUNDT: Har du en Chromecast i TV-en, laster den ned bilder fra nettet døgnet rundt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HENTER BILDER DØGNET RUNDT: Har du en Chromecast i TV-en, laster den ned bilder fra nettet døgnet rundt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Ikke alle har et bredbåndsabonnement med fri bruk av data. Spesielt gjelder det dem med 4G-bredbånd, som mange har på hytta – eller hjemme, om de ikke bor så sentralt.

Da kan det være greit å være oppmerksom på at Chromecast kan bruke veldig mye data – selv om den ikke aktivt er i bruk.

Den lille pluggen fra Google, som gjør det mulig å sende bilder, video og lyd trådløst til TV-en, har solgt i bøtter og spann her til lands – for et drøyt år siden tvitret Elkjøp​ at de hadde solgt nesten én million av dem (!).

Det kan nok bety at mange også har kjøpt flere enn én.

Derfor bruker den data

Når en Chromecast ikke er i aktiv bruk, viser den en slags skjermsparer, eller «Bakteppe» som det heter seg fra Google. Som standard er det forskjellige kunstbilder fra rundtom i verden, men via Google Home-appen kan du velge om du vil se satelittbilder av jorden, egne bilder fra Google Foto eller lignende.

Og siden Chromecast ikke har noe spesielt lagringsminne å snakke om, hentes disse bildene fra nettet hele tiden mens Chromecast står på. Hvert minutt oppdateres skjermen med et nytt bilde, som da lastes ned fra nettet.

BAKTEPPE: Når en Chromecast ikke er i aktiv bruk, vises en skjermsparer som friskes opp en gang i minuttet med nye bilder som hentes fra nettet. Foto: Pål Joakim Pollen
BAKTEPPE: Når en Chromecast ikke er i aktiv bruk, vises en skjermsparer som friskes opp en gang i minuttet med nye bilder som hentes fra nettet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ett bilde hvert minutt døgnet rundt kan fort bli ganske mye data, og rundtom på nettet har folk målt seg til at en Chromecast fort kan laste ned typisk 200-400 MB med bilder hver dag, eller da opp mot 10-15 gigabyte i måneden.

Er det noe du gjerne skulle ha unngått, følger et par tips under:

#1: En avslått Chromecast laster ikke ned noe

Den enkle løsningen er selvsagt å slå av Chromecast når den ikke er i bruk. Den har imidlertid ingen av og på-knapp, så det handler med andre ord om å trekke ut ledningen om den er plugget i stikkontakten.

Dersom TV-en leverer nok strøm via USB-porten, kan Chromecast også kobles direkte inn i TV-en for å få strøm. De fleste TV-er kutter strømmen til USB-portene når TV-en slås av, men det kan du eventuelt dobbeltsjekke ved å bruke Google Home-appen og se om Chromecasten er tilgjengelig der når TV-en er avslått.

(Men fremdeles vil da Chromecast hente slike bilder hvert minutt når TV-en står på.)

#2: Vis en farge i stedet

I stedet for at Chromecast skal hente høytoppløselige bilder hele tiden, kan du heller lage deg én-piksel-bilder, som da vil resultere i en uniform bakgrunnsfarge på hele TV-skjermen når Chromecast viser skjermspareren sin.

Disse kan du laste opp i et eget album på Google Foto, og så angi via Google Home-appen at dette skal være kilden til bakteppet.

Har du bredbånd med kvote, kan Chromecast være en felle

Dette gjør du ved å åpne Google Home-appen, trykke på enheter-knappen øverst til venstre og så trykke på de tre prikkene på Chromecasten din og velge «Bakteppeinnstillinger».

På den etterfølgende siden vil du typisk slå av alle kilder bortsett fra Google Photos – trykk så på Google Photos og velg albumet med 1x1-bildene som kilde.

Vi laget enkelt fire 1x1-bilder, som da vil gjøre at Chromecast sine Backdrop-bilder bare blir ensfarget over hele skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
Vi laget enkelt fire 1x1-bilder, som da vil gjøre at Chromecast sine Backdrop-bilder bare blir ensfarget over hele skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi har allerede lagt inn fire 1x1-bilder i dette Google Foto-albumet, så kan du eventuelt legge dem til i ditt eget bibliotek for å forenkle jobben. Bildefilene er omtrent 1kB store, så med andre ord snakker vi om et forbruk på cirka 43 megabyte i måneden om Chromecast står på døgnet rundt og laster ned ett bilde hvert minutt.

Vesentlig bedre enn 10 gigabyte, får man si.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer