Skadevare på Android

Har du installert en av disse appene? - Slett dem

Flere millioner Android-brukere installerte skadevare på mobilene sine

SKADEVARE: Nok en gang rapporteres det om skadevare i Google Play Store til Android. Foto: Pål Joakim Pollen
SKADEVARE: Nok en gang rapporteres det om skadevare i Google Play Store til Android. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro har avdekket at 85 apper i Google Play Store har infisert flere millioner brukere Android-brukere verden rundt. Over ni millioner Android-brukere er rammet, skriver selskapet i en pressemelding.

Blant de skadelige appene finner vi Easy Universal TV Remote som ble lastet ned over fem millioner ganger før den ble fjernet av Google. Trend Micro skriver at appen er blitt oppdatert flere ganger, og senest 12. november i fjor høst, og det var ved den seneste oppdateringen at det begynte å dukke opp klager fra brukerne.

Klagene gikk inn på ting som at appen tilsynelatende forsvinner, ikke virker som den skal og at det stadig vekk dukker opp annonser som dekker hele skjermen.

Det er også fellesbetegnelsen på de andre, aktuelle appene av typen «adware», altså annonse-apper, som plager brukeren med heldekkene annonser hvert 15. eller 30. minutt. De andre appene inkluderer blant annet A/C Air Conditioner Remote, Police Chase Extreme City, Garage Door Remote Control og Prado Parking City.

Full oversikt ser du her.

- Muligens ikke godt nok sjekket

Etter at Trend Micro gjorde Google oppmerksom på de 85 appene, skal selskapet ha fjernet dem fra Play Store. Google bekrefter overfor TechCrunch at appene er fjernet, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kommunikasjonssjef i Trend Micro, Karianne Myrvold, sier i en uttalelse at det er mulig at oppdateringene til de aktuelle appene, ikke ble sjekket grundig.

- Google har, i likhet med Apple, omfattende rutiner for å sjekke apper for skadelig programvare, før de blir godkjent og publisert på Google Play Store. Ettersom disse appene har eksistert over lengre tid og ikke vært utsatt for skadelig programvare tidligere, kan en teori være at de siste oppdateringene av de aktuelle appene, ikke ble like grundig sjekket.

– Ikke nødvendig med antivirus

Selv om det stadig rapporteres om skadelige apper i Play Store, er det ikke nødvendigvis slik at man er avhengig av å bruke antivirus hvis man har en Android-enhet. Det mener i hvert fall Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Han har tidligere uttalt til Dinside at antivirusprogrammene trenger full tilgang for å gjøre nytte og at flere av sikkerhetsproduktene som er dårlig implementert, faktisk kan svekke sikkerheten til telefonen.

NorSIS anbefaler i stedet at man bruker sunt nettvett og bruker mobilen på en trygg og sikker måte.

Har du vært rammet av skadevare på mobilen din? Du kan dele erfaringene dine med andre lesere i debatten nederst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer