TEST: Sennheiser Momentum True Wireless 2

Har fikset nesten alt

Sennheisers nye ørepropper er blant de aller beste, men koster også deretter.

GODBITER: Sennheiser gjør det meste rett med sine Momentum True Wireless 2. Foto: Pål Joakim Pollen
GODBITER: Sennheiser gjør det meste rett med sine Momentum True Wireless 2. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Da vi testet de trådløse øreproppene Sennheiser Momentum True Wireless for halvannet år siden, var konklusjonen klokkelar: Dette var øreproppene som låt best av dem alle.

Allikevel var det litt å pirke på her og der – blant annet var ikke batteritiden allverden, og ladingen i etuiet var svakt utført, der proppene slo seg på dersom etuiet gikk tomt for strøm, for deretter å tømme seg helt.

Men Sennheiser har brettet opp ermene og gjort et nytt forsøk. Dagens testprodukt er en oppfølger vi har store forventninger til. Og de innfris i meget høy grad.

STOFF: Etuiet til Momentum True Wireless 2 er trukket i stoff - gråfargen er mørkere enn hva den var på den forrige modellen. Foto: Pål Joakim Pollen
STOFF: Etuiet til Momentum True Wireless 2 er trukket i stoff - gråfargen er mørkere enn hva den var på den forrige modellen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flere forbedringer

Hva gjelder batteritiden er den blitt kraftig forbedret. Fra 4+8 timer (ørepropper+lading i etui) snakker vi nå 7+21 timer, altså 28 timer totalt. Dette er imidlertid ikke ekstraordinært lenger og er omtrent det de fleste ligger på nå om dagen.

Men kanskje vel så gledelig er at Sennheiser har fikset ladeproblemet, så nå mister du ikke batteri i selve proppene selv om etuiet skulle gå tomt – det skulle for øvrig bare mangle, så er det sagt.

Nytt er at True Wireless 2 nå byr på aktiv støyreduksjon, altså der mikrofoner på utsiden fanger opp støyen rundt deg, slik at øreproppene sender de «motsatte» frekvensene inn i øret. Det gir deg ekstra stillhet på toget eller lignende, men det skal også sies at den passive støyreduksjonen når gummiproppene forsegler øregangen allerede er svært god på Sennheiser-proppene og at det ikke er voldsom stor forskjell med funksjonen av- eller påskrudd.

I tillegg har selve proppene blitt merkbart mindre enn sine forgjengere.

MINDRE: True Wireless 2 til venstre (merket "R" for å gjøre forvirrelsen komplett) er noe mindre enn sine forgjengere. Foto: Pål Joakim Pollen
MINDRE: True Wireless 2 til venstre (merket "R" for å gjøre forvirrelsen komplett) er noe mindre enn sine forgjengere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Delikat etui

Vi liker godt etuiet på Momentum-øreproppene designmessig. Det er trukket med stoff, denne gangen med en mørk gråfarge og ikke lys som hos forgjengeren. Men det er langt fra like kompakt som for eksempel det som følger med de nye Jabra Elite 75t og Active 75t.

Ved siden av ladeporten på baksiden finner du en liten knapp du kan trykke på, og da får du en indikasjon på gjenstående batteri i etuiet basert på et LED-lys som lyser rødt, gult eller grønt. Mer detaljert rapport enn det får du imidlertid ikke - i appen er det kun batteriet i øreproppene som rapporteres.

Lokket har en magnetlås som gjør at du neppe får åpnet det ved et uhell, og også proppene smekker på plass når du putter dem oppi. I etuiet hurtiglader for øvrig proppene tilsvarende 1,5 times spilletid på 10 minutter.

SJEKK BATTERIET: Ved å trykke på den lille knappen bak på etuiet, vises en farget LED-pære som indikerer hvor mye batteri som gjenstår. Foto: Pål Joakim Pollen
SJEKK BATTERIET: Ved å trykke på den lille knappen bak på etuiet, vises en farget LED-pære som indikerer hvor mye batteri som gjenstår. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mindre ørepropper

Selve proppene har blitt merkbart mindre enn sine forgjengere, og med i esken får du fire par med gummitupper som gjør at de fleste burde finne en god match. I mine ører sitter de, som sine forgjengere, meget godt med de største tuppene.

Direkte små vil vi dog ikke kalle dem - fortsatt er de blant de største, og om du har små ører kan det være at du vil få problemer med å få dem til å sitte.

SYNES GODT: Selv om Momentum True Wireless 2 er mindre enn sine forgjengere, er de fortsatt relativt store kontra mange av konkurrentene. Foto: Pål Joakim Pollen
SYNES GODT: Selv om Momentum True Wireless 2 er mindre enn sine forgjengere, er de fortsatt relativt store kontra mange av konkurrentene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Proppene er for øvrig IPX4-sertifisert, som betyr at de skal tåle «litt» vann, eller vannsprut for å være mer nøyaktig. Det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig til en lang joggetur i øsende regnvær, så er det sagt.

Fremdeles er det touchbetjening som gjelder, altså der du kan styre volum, hoppe mellom sanger og den slags bare ved å berøre øreproppene snarere enn å trykke dem inn i øret.

TOUCH: Begge øreproppene har berøringsfølsomme felter som lar deg styre det meste, og i appen kan du selv skreddersy funksjonaliteten. Foto: Pål Joakim Pollen
TOUCH: Begge øreproppene har berøringsfølsomme felter som lar deg styre det meste, og i appen kan du selv skreddersy funksjonaliteten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nytt denne gangen er at du i appen kan tilpasse betjeningen slik du vil. Som standard er venstre øre pause/neste/forrige med henholdsvis ett, to og tre trykk, og på høyre øre: stemmeassistent, gjennomsiktighet av/på og støyreduksjon av/på. Volumet styrer du ned og opp ved å holde fingeren inne på venstre eller høyre øre.

En forbedring kontra forgjengeren er at touchbetjeningen er langt mer responsiv, og at du nå kan trykke mye raskere om du vil – forgjengerne var veldig kresne på at du måtte trykke i en bestemt rytme når du skulle hoppe til neste sang, for eksempel.

Spesifikasjoner

IP-beskyttelse: IPX4 (tåler sprut)
Batteritid: 7+21 timer
Oppkobling: Bluetooth 5.1, SBC, AAC, AptX
Mål, etui: 76,8 x 43,8 x 34,7mm
Vekt, etui: 58g
Vekt, ørepropp: 6g

Suveren lyd

Dette er øreproppene for feinschmeckeren. Der vi roste Jabra Elite 75t/active for å være supre treningspropper med rikelig med bass, fremstilles lyden mer nøytralt fra Sennheiserne, men fortsatt med en viss varm fargetone.

Her får du både meget god bass, en detaljert og god mellomtone og en skarp og fin diskant. Sanger som Holly Coles cover av Tom Waits' Train song får Momentum-proppene til å skinne, med et perfekt balansert lydbilde der kontrabass og maracas står for det instrumentale i hver sin ende av frekvensskalaen mens Coles krystallklare stemme står meget godt frem fra resten - det låter rett og slett glitrende. Det samme gjør Finks unplugged-utgave av Trouble's what you're in, der hvert eneste anslag sitter som et skudd og vokalen låter klokkeklart.

VELG SELV: I appen kan du velge hva som skal skje når du trykker en eller flere ganger på høyre eller venstre ørepropp. Foto: Sennheiser
VELG SELV: I appen kan du velge hva som skal skje når du trykker en eller flere ganger på høyre eller venstre ørepropp. Foto: Sennheiser Vis mer

AJRs Bang! gjengis rytmisk og godt, der Sennheiser-proppene har full kontroll også i det øvre frekvensspekteret selv på høyt volum, hvor mange har en tendens til å høres noe grøtete ut. Og i Rubens The Half gjengis basslinjene med særdeles god presisjon, men samtidig noe reservert uten for mye buldring.

Ja, egentlig låter så og si alt vi spiller på Sennheiser Momentum True Wireless 2 særdeles godt. Jeg vil ikke kalle dem førstevalget om du primært hører på EDM og liker at det dras på litt i basslinjene, men at disse representerer noe av det aller ypperste av lydkvalitet i trådløse ørepropper er det liten tvil om.

Du kan også tilpasse lyden med equalizeren i appen, men den har jeg ikke hatt behov for å røre personlig. Her drar du en knapp i et koordinatsystem for å tilpasse lydbildet – vi må innrømme at vi liker bedre en helt tradisjonell equalizer med flere bånd, og at vi ikke helt klarer å kneppe opp bassen litt uten at det går ut over noe annet, for eksempel.

Forbedret handsfree

Til handsfree er også toeren bedre enn sin forgjenger, med stråleformende mikrofoner som er bedre i stand til å plukke opp stemmen din. Via sidetone-funsksjonen hører du også sin egen stemme godt mens du snakker.

HVIT UTGAVE: Snart kommer også en hvit utgave av Sennheiser-proppene som vil se slik ut. Foto: Sennheiser
HVIT UTGAVE: Snart kommer også en hvit utgave av Sennheiser-proppene som vil se slik ut. Foto: Sennheiser Vis mer

En ting Sennheiser ikke har adressert siden forgjengeren er støtte for multipoint bluetooth, altså der du kan være koblet til to enheter samtidig. Det støttes fortsatt ikke, som betyr at du ikke får lyttet fra PC-en og allikevel besvart en telefonsamtale, for eksempel. Det er vel den eneste potensielle dealbreakeren vi finner her. For øvrig kan bare den høyre pluggen brukes alene.

Ellers støttes både AptX og AAC for lydoverføring med høyere bitrate, og forsinkelsen er lav når vi ser på film (testet med Android/AptX).

SVÆRT GODE: De koster litt ekstra, men alt i alt er øreproppene fra Sennheiser svært gode. Foto: Pål Joakim Pollen
SVÆRT GODE: De koster litt ekstra, men alt i alt er øreproppene fra Sennheiser svært gode. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Sennheiser har forbedret flere av tingene vi trakk for på forgjengeren, og svært få, om noen, ørepropper gir deg bedre lydkvalitet enn dette – de låter rett og slett fremragende.

Har fikset nesten alt

Batteritiden er kraftig forbedret, aktiv støydemping er på plass og øreroppene har blitt bedre på handsfree-samtaler. Etuiet er riktignok relativt romslig av størrelse, så det ligger ikke like diskret i bukselomma som Airpods-etuiet eller det som hører til Jabra Elite 75t/75t Active, for eksempel.

Fremdeles mangler støtte for å være koblet til to samtidige enheter, og prisen er langt fra beskjeden der de passerer 3.000 kroner, men har du råd, bør disse definitivt sterkt vurderes.

Testresultat

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Særdeles god lydkvalitet
Meget god batteritid
Betjening kan tilpasses
Aktiv støyreduksjon
Støtter både AAC og AptX
Ålreit handsfree-kvalitet

Høy pris
Stort etui
Ikke multipoint Bluetooth

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer