TEST: Samsung Galaxy Buds Live

Helt ny formfaktor

Buds Live er ulike noen andre ørepropper, men én fatal feil senker karakteren betraktelig.

BØNNER: Samsung Galaxy Buds Live ser ikke bare annerledes ut enn de fleste andre - de sitter annerledes også. Foto: Pål Joakim Pollen
BØNNER: Samsung Galaxy Buds Live ser ikke bare annerledes ut enn de fleste andre - de sitter annerledes også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Trådløse ørepropper kommer i mange varianter, men de aller fleste følger noenlunde samme oppskrift: en propp du stikker inn i øregangen og noe som henger litt på utsiden, enten i form av en stilk eller en større del med knapp.

Samsung har imidlertid tenkt helt nytt denne gangen. Buds Live kan i stor grad minne om noen forvokste Jelly Beans (eller små Fall Guys-figurer) og festes på en helt annen måte - ved at hele «bønna» ligger i det ytre øret.

Usedvanlig komfortable

For får del har det vært usedvanlig komfortabelt å ha disse i ørene i testperioden, så vi skal ikke se bort i fra at Samsung faktisk har gjort et grep her som flere vil la seg inspirere av fremover.

KOMFORTABLE: Få trådløse ørepropper ligger like komfortabelt i ørene våre som Buds Live. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Få trådløse ørepropper ligger like komfortabelt i ørene våre som Buds Live. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samtidig er det ikke til å stikke under stol at dette i stor grad blir en «one size fits all»-løsning. Riktignok finnes det ett element bakerst som kan byttes (to ulike størrelser følger med), men den delen som peker inn i øregangen er det ikke mye å få gjort med om den ikke sitter skikkelig.

For det er jo nettopp det som er så viktig på slike ørepropper - at de lager en forsegling mot øregangen slik at du hører bassen og at eventuell aktiv støydemping skal fungere. For vår del har det fungert brillefint, og måten de sitter på, med et åpent design, gjør at det heller ikke er noe ørevoks å spore på tuppen selv etter noen timer i øret.

PENT: Etuiet er matt i overflaten og tar seg godt ut, synes vi. Foto: Pål Joakim Pollen
PENT: Etuiet er matt i overflaten og tar seg godt ut, synes vi. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Snertent etui

Galaxy Buds Live kommer også med ett av de mest kompakte etuiene på markedet, og mens selve proppene er svært blanke, har etuiet en matt overflate med matchende farge - meget stilig, spør du oss.

Vårt testeksemplar er i årets «mystic bronze»-farge fra Samsung, men Buds Live finnes også i hvit og sort utgave. Det er visst mystiske farger det også, skal vi tro markedsføringen. Også her er selve proppene blanke og etuiet matt i fargen.

KOMPAKT: Ikke mange etuier til trådløse propper er så kompakte - i hvert fall ikke når de byr på totalt nesten 30 timers spilletid. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Ikke mange etuier til trådløse propper er så kompakte - i hvert fall ikke når de byr på totalt nesten 30 timers spilletid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Øreproppene parkeres oppi der magneter holder dem på plass, og en liten LED-indikator på innsiden angir om de lader, mens en på utsiden angir hvor mye gjenstående batteri etuiet har. Lading av etuiet skjer via USB-C-kabel, eller via trådløs lading, som du også kan gjøre direkte fra baksiden av telefoner som støtter den slags.

Batteritiden er oppgitt til inntil åtte timer uten støydemping aktivert, og med inntil 29 timer total spilletid når du lader fra etuiet. Fem minutters parkering der skal for øvrig gi én times spilletid.

Grei betjening

Samsung har gått for touch-betjening av Buds Live, så her handler det om å prikke én, to eller tre ganger – eventuelt å holde fingeren inne på en ørepropp.

Begge ørene har samme funksjonalitet når du trykker én, to og tre ganger, altså pause, neste sang og forrige sang. I Samsungs app kan du velge hvilken funksjon du vil ha knyttet til det å holde fingeren inne – den kan være separat på hvert øre. Selv liker vi å ha volum ned/opp på venstre/høyre der, men da får du ingen snarvei til ting som taleassistent eller å kunne slå av og på aktiv støydemping.

I Samsungs app kan du blant annet tilpasse lydbildet og hva som skal skje når du holder fingeren inne på én av øreproppene. «Les varsler høyt»-funksjonen har vi ikke fått til fungere med Messenger, som vi la til manuelt. Foto: Pål Joakim Pollen
I Samsungs app kan du blant annet tilpasse lydbildet og hva som skal skje når du holder fingeren inne på én av øreproppene. «Les varsler høyt»-funksjonen har vi ikke fått til fungere med Messenger, som vi la til manuelt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her er det mange konkurrenter som lar deg tilpasse alle trykk slik du selv vil, og som da har snarveier til det meste på plass.

Som på Buds+ finnes det også en integrasjon mot Spotify her, der du ved å holde fingeren inne på ett av ørene kan fyre i gang favorittspillelista di - gitt at du har satt opp Spotify som snarvei og ikke brukt hold inne-variantene til volum, riktignok.

Aktiv støydemping

Har du mer enn skummet igjennom til nå, har du sikkert fått det med deg allerede, men Galaxy Buds Live tilbyr altså aktiv støydemping.

I hvert fall på papiret - vi må innrømme at med en såpass åpen løsning som Buds Live-proppene er, så er effekten av støydempingen ganske begrenset.

ÅPEN DESIGN: Buds Live har ikke gummipropper som stikker inn i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
ÅPEN DESIGN: Buds Live har ikke gummipropper som stikker inn i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det åpne designet gjør at en rekke lyder slipper inn utenfra om du hører musikk på moderat volum, som knatring fra tastaturet og den slags. Det gjør støymdempingen så og si ingenting med.

Og det er også fint lite reduksjon av støyen fra tørketrommelen å spore, der det kan høres ut som et ganske lite frekvensområde lukes bort, men der vi fortsatt hører brorparten av støyen – dette er rett og slett en funksjon som i våre ører like gjerne kunne ha vært fraværende, og som gjøres langt bedre av de nye Panasonic-proppene, for eksempel.

Rikt lydbilde

På lydfronten er vi meget godt fornøyde. Med 12mm-drivere har Buds Live blant de største høyttalerelementene i trådløse ørepropper og det merkes godt, med evnen til å gjengi dype bassfrekvenser, som i introen til Terje Isungsets Fading Sun.

Selv synes jeg de låt litt blodfattige og flate rett ut av boksen, men det lar seg enkelt justere ved å bruke bassheving eller dynamisk-innstillingene i appen, og det gav mer bass og dermed et rikere og mer fyldig lydbilde.

TILPASNING: Delen som ligger ytterst i øret kan byttes ut med en større variant som følger med i esken, altså to par totalt. Foto: Pål Joakim Pollen
TILPASNING: Delen som ligger ytterst i øret kan byttes ut med en større variant som følger med i esken, altså to par totalt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi savner litt mer detaljer og skarphet i diskanten for å være på høyde med de aller beste, men lydmessig er dette helt på par i denne prisklassen. De er også svært gode med tanke på forsinkelse, der både YouTube-klipp og rytmespill er spot-on lydmessig.

Til handsfreesamtaler har de også fungert meget godt, og med god batteritid og svært god komfort i øret er de blant de best egnede til den slags. Faktisk står du også fritt til å bruke høyre eller venstre ørepropp alene mens den andre lades i etuiet også.

Men.

Det er noe vi må snakke om, Samsung.

Svak oppkobling

Dette er et par ørepropper som lett hadde fått en femmer på terningen og anbefalt-stempel fra oss hvis ikke det hadde vært for én ting:

Kvaliteten på oppkoblingen er alt for svak.

Vi kommer seint med denne testen, og det er fordi vi måtte be om et nytt par med ørepropper fra Samsung siden de første hadde så dårlig oppkobling at vi mistenkte en feil med produktet, og dessverre har ikke det blitt noe bedre med det nye paret vi fikk.

Vi har altså testet to ulike par Buds Live og paret dem med telefoner fra flere produsenter i håp om at det innledningsvis var et problem som skyldtes telefonen den var koblet mot, men akk – selv med Samsungs splitter nye S20 FE (test kommer over høstferien) har vi store problemer.

Så fort jeg putter telefonen i lomma blir det trøblete. Det skurrer, hakker, det venstre øret faller ut og kommer tilbake, stereolyden får en forsinkelse mellom høyre og venstre øre … kort og godt ikke holdbart i det hele tatt.

Ja, i skrivende stund har jeg til og med funnet frem et par gamle Nike-joggebukser i håp om at det var buksa som forårsaket problemene fordi lomma var trang. Skal ha for innsatsen der, eller hva?

Ligger telefonen på bordet rett ved siden av meg går det stort sett fint, selv om det også der en gang i blant kommer en liten lugg i lyden eller der venstre øre faller ut og kommer tilbake igjen. Jeg kan heller ikke bevege meg veldig langt unna telefonen der den ligger på bordet før det faller ut - så seint som i stad ikke engang ut på terrassen fem meter unna uten at lyden falt ut.

Dette problemet har jeg aldri opplevd maken til fra noen andre produsenter, og selv om det ikke ser ut til å være adressert i veldig mange tester rundtom, er jeg tydeligvis ikke alene:

Mange ser ut til å ha problemer med Buds Live-oppkoblingen.
Mange ser ut til å ha problemer med Buds Live-oppkoblingen. Vis mer

Hva det skyldes vet jeg ikke - det kan være at antennedesignen er slik at den peker inn i øregangen og at min er større enn normalt eller lignende, men jeg har altså prøvd det meste av justeringer både her og der uten å få en tilfredsstillende oppkobling.

Og det, Samsung, er en dealbreaker.

Konklusjon

Det er så mye vi liker med Galaxy Buds Live. De har en formfaktor som er helt ny og som føles usedvanlig komfortabel i øret. De har et spenstig design, et nydelig og kompakt etui, god batteritid, spiller godt og har relativt godt med funksjoner.

Men det hjelper så lite når antennedesignen tydeligvis er langt under par, der vi ikke en gang kan putte telefonen i lomma uten at vi får store problemer med lyden, som du kan lese mer om i seksjonen før denne, sånn i tilfelle du skrollet raskt forbi.

Det er og blir en kjempe-dealbreaker. Vi kan derfor ikke annet enn å gi Samsung en usedvanlig svak karakter denne gangen, og det føles rett og slett vondt siden disse proppene er så fine ellers.

Testresultat

Samsung Galaxy Buds Live

- Fresht nytt design og meget komfortable i øret
- Meget god batteritid
- Snertent etui som også kan lades trådløst
- God lyd med evne til å gå svært dypt i bassen
- God handsfree-kvalitet

- Dealbreaker: veldig svak oppkobling
- Aktiv støydemping nesten uten effekt
- Savner muligheten for litt flere funksjoner direkte fra proppene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer