Xiaomi Air Charge:

Helt trådløs lading

Kan fjernlade telefoner og andre enheter over flere meters avstand.

LADER: Her demonstrerer Xiaomi sin Air Charge-teknologi, som lar deg lade telefoner og andre enheter trådløst - over flere meters avstand. Foto: Xiaomi
LADER: Her demonstrerer Xiaomi sin Air Charge-teknologi, som lar deg lade telefoner og andre enheter trådløst - over flere meters avstand. Foto: Xiaomi Vis mer
Publisert

De siste årene har det blitt vanlig på mobiltelefoner, i hvert fall av den dyrere sorten, at de kan lades trådløst.

Ja, trådløst og trådløst. Du slipper i hvert fall å putte en kabel inn i dem, men kan heller legge den på en ladeplate – som er koblet til med kabel. Dermed får du ikke holdt telefonen mens du lader, og de fleste telefoner lades mye raskere om du heller napper kabelen ut av ladeplata og putter den direkte i telefonen i stedet.

Trådløst over flere meter

Kinesiske Xiaomi har nå vist frem det som for oss høres ut som det ultimate innen trådløs lading. Med en Air Charge-lader i hus kan mobiltelefoner, aktivitetsarmbånd og andre ha-på-ting lades trådløst over flere meters avstand, og man trenger heller ikke fri sikt til selve laderen.

Selskapet oppgir at teknologien kan lade med opptil 5 watts effekt foreløpig, og at flere enheter kan lades med denne effekten samtidig. Altså kan du her sitte i sofaen og bruke telefonen mens den lades trådløst fra en boks som står på gulvet noen meter unna.

Som du ser på videosnutten over, er det ikke akkurat snakk om en kompakt lader - den er så vidt høyere enn sofaen som står ved siden av. Kvalifisert gjetning tilsier også at strålene ikke synes i virkeligheten.

144 antenner

Via fem innebygde antenner kan Air Charge-enheten bestemme nøyaktig posisjon på enheten som skal lades, og det gjøres ved at 144 små antenner overfører bølger med ekstremt høy frekvens til mottakerenheten via stråleforming.

På mobiltelefonen finnes det én «beacon»-antenne, som sender ut posisjonsinformasjon, samt 14 antenner som konverterer bølgene de mottar til elektrisk energi.

Xiaomi ser for seg at den slik innretning i første omgang kan brukes på småelektronikk som mobiltelefoner, smartklokker og den slags, men at den med tiden også kan brukes for å gi strøm til både lamper og høyttalere.

Fortsatt et konsept

Vi skynder oss å legge til at man ikke får kjøpt Air Charge ennå, og at det foreløpig er vist frem som et konsept, som nok neppe vil se dagens lys i umiddelbar fremtid.

Selve konseptet er det heller ikke første gang vi hører om - det er flere år siden ryktene begynte å svirre om at Apple skulle komme med samme teknologi.

Det sagt, har Xiaomi vist seg å være innovative på mange områder de siste årene, også på lading. Blant annet er det nå to år siden selskapet viste frem lading av mobiltelefonen med 100 watts effekt, som tok batteriet fra 0-100 på 17 minutter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer