TEST: Sony WF-1000XM3 trådløse ørepropper

Helt trådløse - med støydemping

Veldig mye å like med Sonys nye helt trådløse ørepropper.

VELSPILLENDE: Sonys nye trådløse ørepropper har innebygd støyreduksjon og byr på kraftig forbedret batteritid. Foto: Pål Joakim Pollen
VELSPILLENDE: Sonys nye trådløse ørepropper har innebygd støyreduksjon og byr på kraftig forbedret batteritid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony har høstet svært gode kritikker rundtom for hodetelefonene WH-1000XM3, som også fikk toppkarakter på Dinside i fjor høst.

Og du skal holde tunga rett i munnen med Sonys modellnavn. For der WH-1000XM3 er hodetelefonene, er dagens testprodukt, WF-1000XM3, trådløse ørepropper. Vi antar at WH står for Wireless Headphones, men Gud veit hva den F-en står for.

Imponerende batteritid

Drar vi igjennom spesifikasjonslisten, er det spesielt verdt å merke seg batteritiden Sony skilter med. På én ladning skal øreproppene holde i seks eller åtte timer avhengig av om du har den aktive støydempingen på eller av, i tillegg til at etuiet gir deg enda tre fulle runder med oppladning når du dytter inn proppene for lading.

TRE EKSTRA RUNDER: Etuiet kan lade WF-1000XM3 tre ekstra ganger, med en total oppgitt spilletid opptil 32 timer. Øreproppene smekker på plass med magneter når du putter dem oppi. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE EKSTRA RUNDER: Etuiet kan lade WF-1000XM3 tre ekstra ganger, med en total oppgitt spilletid opptil 32 timer. Øreproppene smekker på plass med magneter når du putter dem oppi. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Total tid før man trenger strøm utenfra er derfor oppgitt til 24/32 timer med støyreduksjon på/av. Hva gjelder hurtiglading får du 90 minutters spilletid etter ti minutter i etuiet. Totalt tar det 1,5 time å fullade proppene fra etuiet og 3,5 timer å fullade hele smala når det er helt tomt. Det gjøres via en USB-C-kabel der en veldig kort en følger med i esken.

Slike batteriestimater pleier å stemme ganske godt og gjelder når du hører musikk på middels volum. Vi skal nevne at vi landet på rundt 4,5 timer (med støyreduksjon) en runde da vi testet, men da hadde vi også tidvis ganske høyt volum, pratet noen minutter i handsfree (som bruker mer strøm), byttet mellom enheter og testet rekkevidde, som nok også kan gjøre at øreproppene bruker mer strøm for å holde signalet. Men avviket er relativt stort, så vi setter et lite spørsmålstegn ved hvor lavt volum man må ha for å få de lovede seks timene.

Sony har for øvrig endret teknikken for lydoverføringen, slik at Bluetooth-signalene nå sendes til begge proppene samtidig, snarere enn først til den venstre og så videre til høyre som sist. Fortsatt er det imidlertid venstre ørepropp som er «sjefen» – du kan putte den høyre i laderen og fortsatt spille på den venstre, men ikke vice versa.

RELATIVT STORT: Etuiet er en håndfull og ikke like kompakt som enkelte av konkurrentene. Foto: Pål Joakim Pollen
RELATIVT STORT: Etuiet er en håndfull og ikke like kompakt som enkelte av konkurrentene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å nevne er at det ikke finnes noen mulighet for trådløs lading her, som på nye Airpods og Samsung Galaxy Buds. Det er heller ikke mulig å se noe sted hvor mye strøm som gjenstår i selve etuiet, hverken i appen eller i form av LED-lys på etuiet selv. Gjenstående batteri meldes også ganske upresist, der det virker som om det kun er 100, 50 og 20 prosent som er aktuelle nivåer når du sjekker i appen.

Og fra å være tomme for strøm har vi etter noen 4-5 minutter i etuiet fått beskjed i øret om at de har 50 prosent gjenstående batteri, så her famler man litt i blinde.

Rikt utvalg tupper og super komfort

Som på forgjengerne, WF-1000X, har ikke Sony spart på noe hva tupper angår. Hele sju par følger med i esken: Fire av dem i klassisk gummi og tre med en slags mellomting av skum og gummi, så her er det bare å prøve seg frem og finne hvilke som sitter best og gir best isolering – og lydkvalitet.

SJU PAR: Fire i gummi og tre med hybridskum. Foto: Pål Joakim Pollen
SJU PAR: Fire i gummi og tre med hybridskum. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi liker svært godt hvordan WF-1000XM3 sitter i øret. Sony har gått for en såkalt «tri-hold»-konstruksjon, der spesielt den store «kula» midt på har godt med friksjon og sørger for at de sitter som støpt, også under aktivitet.

Vær imidlertid oppmerksom på at øreproppene ikke bærer noen IP-sertifisering, og at de derfor ikke er tettet mot svette øreganger.

SITTER GODT: Selv om de veier dobbelt så mye som Airpods, har Sony WF-1000XM3 godt feste i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
SITTER GODT: Selv om de veier dobbelt så mye som Airpods, har Sony WF-1000XM3 godt feste i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved hjelp av nærhetssensorer på begge proppene, pauses musikken automatisk når du tar ut én propp, så du må aktivt starte den igjen om du vil fortsette lyttingen på ett øre (eller putte den tilbake). Hver av proppene veier 8,5 gram, det dobbelte av Airpods, men med så god passform har vi hatt dem på i flere timer uten problemer under testperioden.

SMART DESIGN: «Kula» i midten hviler mot øret og hjelper til med å holde øreproppene på plass. Foto: Pål Joakim Pollen
SMART DESIGN: «Kula» i midten hviler mot øret og hjelper til med å holde øreproppene på plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

«Knapper» på begge proppene

Hva gjelder betjening har begge øreproppene en berøringsfølsom overflate, og via Sonys tilhørende app kan du selv bestemme hva de to knappenes funksjonalitet skal være. Selv har vi valgt at den venstre øreproppen er Google Assistent og at den høyre styrer avspilling, med ett trykk for pause, to for neste og tre for forrige sang.

BERØRINGSFØLSOM: Hver ørepropp har en kapasitiv knapp som kan brukes for å styre musikkavspilling, støyreduksjon eller stemmeassistent, men kan ikke regulere volumet. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFØLSOM: Hver ørepropp har en kapasitiv knapp som kan brukes for å styre musikkavspilling, støyreduksjon eller stemmeassistent, men kan ikke regulere volumet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

WF-1000XM3 har full støtte for Google Assistent, altså der du både kan holde fingeren på proppen for å utføre en talekommando, eller dobbeltprikke på den for å få lest opp varslene (på Android). Ofrer vi en av disse, kan vi i stedet velge muligheten for å justere støydempingen, så det må vi i vårt tilfelle gjøre via appen. Om du vil, kan du deaktivere de berøringsfølsomme feltene i appen, som kan være lette å komme borti når du justerer dem i øret.

Elefanten i rommet er selvsagt volumet, som du dessverre ikke får styrt direkte fra øreproppene om du har aldri så lyst.

Usedvanlig velspillende

Når det gjelder lydkvalitet har Sony konstruert et par særdeles velspillende ørepropper i WF-1000XM3.

Proppene byr på et rikt og luftig lydbilde, med en saftig bass som samtidig er kontrollert – uten å overdøve vokaler og andre instrumenter. Introen på Jennifer Warnes' Rock you gently låter svært godt – detaljert, dynamisk og velbalansert, med gode detaljer også i de lysere frekvensene, men uten at det føles skjærende.

Det skal sies at Sony-øreproppene er ganske kritiske til hvordan de er plassert i øret, og vi opplever at vi må vinkle dem akkurat riktig for å få optimal lydkvalitet, der Sennheiser Momentum True Wireless bare låter knallgodt uten denne finjusteringen. Det kan selvsagt også ha med utforming av øret å gjøre – der er vi alle forskjellige. Lydmessig må vi dog innrømme å holde en liten knapp på Sennheiser-øreproppene fortsatt.

WF-1000XM3 støtter AAC, men ikke AptX, som er mye brukt på Android-plattformen, men klarer seg allikevel godt med tanke på forsinkelse.

Hva med støyreduksjonen?

Vi fikk inn WF-1000XM3 til test for en måned siden, rett før undertegnede gikk ut i ferie, så jeg fikk tatt dem med på flytur.

Der ble jeg lite imponert – forskjellen mellom full og ingen støyreduksjon var svært liten (kan styres i 22 trinn), men jeg angret på at jeg ikke hadde tatt med de ekstra tuppene – skal en slik støyreduksjon fungere optimalt, er øret nødt til å være forseglet mot omverdenen, noe jeg mistenkte at de ikke var.

APP: Med Sonys app kan du blant annet justere lyden med equalizer, sjekke batteriprosent (unøyaktig som du ser), justere støyreduksjon og andre ting. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
APP: Med Sonys app kan du blant annet justere lyden med equalizer, sjekke batteriprosent (unøyaktig som du ser), justere støyreduksjon og andre ting. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

For når jeg nå har byttet over til de største skumtuppene er forskjellen mer merkbar på togturen til og fra jobb, der spesielt de lavre frekvensene reduseres. Men i mine ører kan ikke dette sammenlignes med effekten man får fra støyreduserende hodetelefoner, som Sonys egne WH-1000XM3 eller Bose NCH 700 for å nevne noen.

Jeg har fortsatt en mistanke om at dette hadde vært enda bere dersom de hadde klart å forsegle øregangen helt. Rundtom på nettet ser det ut til at meningene er delte om hvor mye støy disse luker ut, der noen er lunkne og andre superfornøye, så vi kan ikke annet enn å konkludere med at det nok vil bero på hvordan øret ditt er konstruert.

Svært god rekkevidde, ålreit til handsfree

Hva gjelder rekkevidde har vi heller ikke mye å utsette på Sonys ørepropper, der de holder forbindelsen mot telefonen nesten tvers igjennom hele huset vårt hjemme, med mange vegger og rom i mellom.

GOD REKKEVIDDE: Vi kom rundt 58 meter unna mobiltelefonen med fri sikt før signalet begynte å falle ut. Foto: Google Maps
GOD REKKEVIDDE: Vi kom rundt 58 meter unna mobiltelefonen med fri sikt før signalet begynte å falle ut. Foto: Google Maps Vis mer

Utendørs med fri sikt kom vi rundt 58 meter unna telefonen før musikken begynte å hakke i ørene.

Til handsfree fungerer WF-1000XM3 helt fint så lenge du befinner deg i rolige omgivelser, men utendørs i trafikkstøy og lignende blir det trøbbel for motparten å høre deg. Og blåser det, vil du også få vindstøy fra mikrofonene, som ikke gjør saken noe bedre.

Det vil du for øvrig også når du spiller musikk, med mindre du bytter over til «wind noise reduction» i appen, som fungerer ganske effektivt, eller slår av støyreduksjonen helt.

Merk for øvrig at du ikke kan være tilkoblet to lydkilder samtidig med disse øreproppene (for eksempel PC og mobiltelefon), men du kan enkelt bytte mellom to bare ved å koble til - selv om de allerede spiller på den andre enheten.

Konklusjon

Sony WF-1000XM3 er en god oppgradering av de første 1000X-modellene, der spesielt batteritiden har blitt doblet, og der etuiet kan lade dem enda en gang ekstra.

Helt trådløse - med støydemping

De er også komfortable å ha på over lengre tid, og Sonys raushet med hele sju par tupper i esken gjør at de aller fleste vil finne noen som gir god isolasjon og lydkvalitet.

Hva gjelder støyreduksjon blir vi på ingen måte «blown away» – ja, noe av bakgrunnsstøyen forsvinner, men nei - støyreduksjonen kan ikke sammenlignes med de beste trådløse hodetelefonene – i våre ører. På nettet er meningene delte om hvor effektiv den er, så det kan godt hende du blir mer imponert enn oss på det punktet.

Men med eksemplarisk god oppkobling, god rekkevidde og meget god batteritid er det ikke vanskelig å anbefale Sony WF-1000XM3, som er blant de aller beste øreproppene helt uten tråder. Så får støyreduksjonen heller være en bonus om den fungerer glitrende i dine ører.

Testresultat

Sony WF-1000XM3

Svært god lydkvalitet, meget god batteritid, god komfort, rikt utvalg med tupper, svært god rekkevidde, full støtte for Google Assistent, innebygd støyreduksjon

Lite detaljert batteristatus, begrensede betjeningsmuligheter på selve proppene - blant annet uten mulighet for volumjustering, noe optimistisk batterianslag, støyreduksjonens effektivitet ser ut til å variere veldig fra person til person

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer