TEST: Apple iPhone 12 mini

Hendigere blir det ikke

Men én viktig detalj kan være et problem.

MAX VS. MINI: Vi sammenlignet årets iPhone-størrelser. Video: Dinside/Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

iPhone 12 mini er det nyeste tilskuddet i iPhone-familien.

Siden Apple begynte med store mobiler har det gått rykter om en mini-utgave, og det føles naturlig at det nå finnes noe i motsatt ende av skalaen for iPhone 12 Pro Max.

Men dæven så liten den er. Nå foretrekker jeg riktignok så stor skjerm som mulig, så det gjør nok at den oppleves ekstra mini. Akkurat som det var en omstilling å gå fra stor til liten, er det en like stor omstilling å gå tilbake igjen. Spesielt å skrive med mindre taster har vært en stor utfordring.

TRE STØRRELSER: Årets iPhone-modeller kommer i fire forskjellige utgaver, men i tre ulike størrelser: 6,5 tommer, 6,1 tommer og 5,4 tommer. Foto: Kirsti Østvang

5,4" skjerm er imidlertid utrolig hendig. Vi kan strekke tommelen over hele skjermen uten å måtte skifte grep. Den smetter fint ned i bukselomma. Det samme kan ikke sies for Max-modellen.

Og den er lett! 133 gram versus 226 gram på giganten 12 Pro Max oppleves veldig forskjellig.

ENHÅNDS: Ikke noe problem å holde iPhone 12 mini med én hånd i hvert fall. Foto: Kirsti Østvang
ENHÅNDS: Ikke noe problem å holde iPhone 12 mini med én hånd i hvert fall. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPhone 12 i mindre drakt

Det er riktignok ikke Max-modellen mini-en skal sammenlignes med. Den har nærest slektskap til den litt større standardutgaven iPhone 12 med 6,1" skjerm.

Faktisk deler de to veldig mange av de samme egenskapene: de har det samme nye designet med glass-bakside og aluminiumsrammer. Lekkert, selv om det klare glasset tiltrekker seg mer smuss og fingermerker enn det frostede glasset på Pro-modellene.

STØVMAGNET: Uten deksel vil du nok finne deg i å måtte tørke vekk støv og fingermerker fra baksiden av iPhone 12 mini ganske ofte. Foto: Kirsti Østvang
STØVMAGNET: Uten deksel vil du nok finne deg i å måtte tørke vekk støv og fingermerker fra baksiden av iPhone 12 mini ganske ofte. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

De har begge fantastiske OLED-skjermer, om enn uten raskere 120 Hz-oppfriskningsrate, og kanskje aller viktigst: det samme gode dobbelkameraet på baksiden, som tar meget gode bilder og har støtte for nattmodus. På video er iPhone 12-modellene særdeles gode.

Ytelsen til den nye A14-prosessoren, er det heller ingenting å si på, og mini-en støtter også raskere mobilsurfing over 5G-nettet (selv om vi ennå ikke har vært et sted hvor vi kan prøve det ennå).

Siden de er såpass like, les vår grundige test av iPhone 12 for å finne ut mer om hvordan de er i bruk.

Svakere batteritid

Foruten størrelsen er det én viktig ting som skiller iPhone 12 fra iPhone 12 mini: batteriet.

Apple oppgir ikke spesifikasjoner, men ifølge en «teardown» fra Ifixit har iPhone 12 mini et batteri på 2227 mAh mot 12-erens 2815 mAh. Det er riktignok mer enn iPhone SE med sine 1821 mAh, men et godt stykke unna iPhone 12 Pro Max på 3687 mAh.

MINST OG STØRST: iPhone 12 mini vs. iPhone 12 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang
MINST OG STØRST: iPhone 12 mini vs. iPhone 12 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Man skal riktignok ikke se seg blind på tall. Max-modellen har for eksempel en større og mer høyoppløst skjerm, hvilket er mer strømkrevende - og det er i slike tilfeller at vi snakker om at vinninga går opp i spinninga.

Men hva betyr det i praksis? Som alltid avhenger faktisk batteritid av bruken.

Personlig får jeg ikke 12 mini til å vare ut dagen - men så har jeg en skjermtid som er godt over gjennomsnittet.

Vi ser imidlertid andre anmeldere har noenlunde samme erfaring, og generelle oppfatninga virker å være at dette er en telefon du nok blir nødt til plugge i laderen når du legger deg.

En (utilsiktet) konsekvens av liten skjerm? På den annen side har jeg brukt mobilen mindre i løpet av testperioden. Vanligvis pleier jeg å bruke smarttelefonen til å sjekke e-post, Facebook, Instagram, Twitter særlig i løpet av arbeidsdagen, men fordi jeg har slitt med å venne meg til den mindre skjermen, har jeg ofte tydd til den bærbare Mac-en i stedet.

KOMPAKT TOPPMODELL: Apples mini-iPhone har kraftig ytelse i liten innpakning. Det eneste det kanskje skorter på er batteriet. Foto: Kirsti Østvang
KOMPAKT TOPPMODELL: Apples mini-iPhone har kraftig ytelse i liten innpakning. Det eneste det kanskje skorter på er batteriet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Tidligere i år slapp Apple en ny utgave av den mindre iPhone-modellen, iPhone SE. «Drømmemobilen for deg som ikke vil ha en stor smarttelefon», skrev vi i vår test. En drømmepris også, på 5490 kroner.

iPhone 12 mini er enda mindre igjen. Men en god del dyrere, med startpris på 8990 kroner for 64 GB-utgaven.

Men der Apple har utstyrt iPhone SE med en gammel prosessor og svakere kameraer, er iPhone 12 mini bare en krympet utgave av årets toppmodell iPhone 12. En vaskeekte kompakt toppmodell hvis eneste kompromiss er svakere batteritid. Kan du leve med sistnevnte, tror vi ikke det finnes bedre alternativer i denne størrelsen.

Testresultat

Apple iPhone 12 mini

- Ekstremt høy ytelse
- Svært robust konstruksjon med ekstra sterkt glass og svært god vanntetthet
- Meget godt kamera, særlig på video
- Magnetisk bakside åpner for mye spennende tilbehør
- Svært rask og presis ansiktsopplåsning
- Apple har tradisjon for å oppdatere telefonene med nye funksjoner i 5-6 år
- Meget god bildekvalitet på skjermen …

- … men fortsatt bare 60 Hz
- Ingen zoom innover
- Svakere batteritid enn den større utgaven
- Ikke så rask lading hverken med kabel eller trådløst
- Ingen lader i esken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer