iPhone 13 lansert

Her er alle Apple-nyhetene

Lanserer fire nye iPhone-modeller, to nye iPad og Apple Watch 7.

NYE MODELLER: Dette er iPhone 13 Pro, som nå også kommer i en lyseblå farge. Foto: Apple
NYE MODELLER: Dette er iPhone 13 Pro, som nå også kommer i en lyseblå farge. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På det nettsendte arrangementet «California Streaming» presenterte Apple i dag sine første produktnyheter denne høsten.

Produktene som ble lansert var:

  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • Apple Watch 7
  • iPad
  • iPad Mini

Fire nye iPhone-modeller

iPhone 13 får fortsatt to kameraer på baksiden, men de er nå plassert diagonalt for å få plass til større sensorer. Foto: Apple
iPhone 13 får fortsatt to kameraer på baksiden, men de er nå plassert diagonalt for å få plass til større sensorer. Foto: Apple Vis mer

Som i fjor kommer det fire nye iPhone-modeller denne høsten.

Denne gangen har Apple krympet «busslomma» på toppen slik at den nå er 20 prosent mindre. Det kan bety at man endelig får sett batteriprosenten oppi hjørnet igjen. Skjermen er også mer lyssterk enn før, med lysstyrke opptil 800 nits i sollys.

Busslomma er endelig krympet - kanskje vi også får se batteriprosenten hele tiden? Foto: Apple
Busslomma er endelig krympet - kanskje vi også får se batteriprosenten hele tiden? Foto: Apple Vis mer

A15 Bionic er den nye systembrikka som sitter i iPhone 13, som består av seks kjerner - to raske og fire mer energieffektive. Den er opptil 50 prosent raskere enn de raskeste konkurrentene, hevder Apple. Grafikkmessig skal den være 30 prosent raskere enn konkurrentene. Merkelig nok snakket de ikke om hvor mye raskere den er enn A14-prosessoren fra forrige generasjon, som de har tradisjon for å gjøre.

Prosessoren er også hjernen i kamerasystemet, og kameraene har nå fått større sensorer som gir 1,7µm pikselstørrelse (12 Mp, f/1,6). Sensoren skal slippe inn 47 prosent mer lys enn tidligere. Også ultravidvinkelen skal være forbedret siden sist, og iPhone 13 og 13 mini får altså disse to kameraene som før. Alle de nye modellene får dessuten sensor shift, altså stabilisering der bildebrikka flytter på seg – det var det bare 12 Pro Max som hadde i fjor.

Cinematic-modus kan automatisk bytte over fokus når basert på kunstig intelligens. På Pro-modellene kan du dessuten endre fokus etter at du har filmet. Foto: Apple
Cinematic-modus kan automatisk bytte over fokus når basert på kunstig intelligens. På Pro-modellene kan du dessuten endre fokus etter at du har filmet. Foto: Apple Vis mer

Når du filmer, finnes det en ny Cinematic mode som automatisk bytter fokus på de ulike delene av bildet, for eksempel dersom personen i forgrunnen snur seg mot en av dem i bakgrunnen, og ut fra demonstrasjonsvideoen så det ut til å gi meget gode resultater. Du kan selvsagt også styre dette manuelt.

iPhone 13 mini får 1,5 t lengre batteritid enn iPhone 12 mini, mens den vanlige iPhone 13-modellen varer 2,5 timer lenger enn iPhone 12. Vi antar at dette da dreier seg om aktiv skjermbruk. Som før er skjermstørrelsene på 6,1 og 5,4 tommer.

8490 og 9790 kroner er prisene på iPhone 13 mini og iPhone 13 i Norge. Da får du 128 GB lagringsplass, som er det dobbelte av det iPhone 12 startet med. De kan nå også fås med opptil 512 GB lagringsplass, som da lander på 13 390 for iPhone 13, mens 256 GB-utgaven koster 11 090.

«Our most pro iPhone ever», sa Tim Cook da det var tid for de to dyreste modellene.

iPhone 13 Pro og Pro Max får tre kameraer, og byr nå på 3x optisk zoom. Foto: Apple
iPhone 13 Pro og Pro Max får tre kameraer, og byr nå på 3x optisk zoom. Foto: Apple Vis mer

Maskinvaremessig får også Pro-modellene A15-prosessor, men med 5-kjerners grafikkprosessor, som skal være 50 prosent raskere enn konkurrentene (vs 30 prosent bedre på de 13 og 13 mini).

Endelig kommer også ProMotion, altså der bildefrekvensen kan justeres fra 10-120 Hz, noe konkurrentene har hatt en god stund. Det var noe vi etterlyste på fjorårets modeller, men er altså kun forbeholdt Pro-modellene i årets lineup. Lysstyrken er også bedre enn på ikke-pro-modellene, med 1000 nits maksimalt. Størrelsene er som før, 6,1 og 6,7 tommer.

«Vår største kameraoppgradering noensinne» var ordene på skjermen før Apple begynte å snakke om kameraene. Og de ser ut til å være kraftig oppgradert, med større sensorer, mer zoom og større blenderåpning. Den er på f/1,5 på hovedkameraet og f/1,9 på ultravidvinkelen, som så vidt vi kan se er markedsledende på begge kameraer. Blenderåpningen på telekameraet er f/2,8. Ultravidvinkelen får dessuten nærgrense på 2 cm slik at du kan ta makrobilder.

Med 2 cm nærgrense kan du komme ganske tett på det du tar bilde av. Foto: Apple
Med 2 cm nærgrense kan du komme ganske tett på det du tar bilde av. Foto: Apple Vis mer

Nå får iPhone 13 Pro og Pro Max 3x optisk zoom, opp fra henholdsvis 2 og 2,5 på de forrige modellene, der teleobjektivet har brennvidde tilsvarende 77 mm. Alle kameraene kan også bruke nattmodusen.

Apple viste også filmklipp tatt av profesjonelle regissører som så svært gode ut. Pro-modellene lar deg dessuten endre fokusområdet etter at du har filmet, og med simulert blenderåpning. Det skjer ved at kameraet også lagrer 3D-informasjon mens du filmer.

Med større batteri og mer effektiv prosessor lover Apple at iPhone 13 Pro får 1,5t bedre batteritid og Pro Max 2,5 bedre batteritid enn sine forgjengere.

Prisene starter på 12290 og 13490 for iPhone 13 Pro og Pro Max med 128 GB lagringsplass. 256 GB koster 1300 kroner ekstra, 512 GB 2300 kroner oppå der igjen, og 1 TB-versjonene klokker inn på henholdsvis 18190 og 19390 (!) kroner.

Alle nye iPhone-modeller kan forhåndsbestilles fra fredag av og kommer i salg 24. september.

Ny iPad

Med over én million nettbrett-tilpassede apper, er Apples iPad det klart mestselgende nettbrettet på markedet.

Nye iPad
Nye iPad Vis mer

I dag viste Apple frem den nye utgaven av innstegsmodellen. Den får A13 bionic-prosessor som er 20 prosent raskere enn den eksisterende modellen og bedre kameraer både foran og bak. Frontkameraet blir av ultravidvinkeltypen med 122 graders synsvinkel, som gjør at kamerautsnittet kan følge deg hvis du beveger deg i bilderammen.

Innstegsmodellen får ogs True Tone, som gjør at hvitbalansen tilpasses omgivelsene. Den støtter også første generasjon Apple Pencil og Smart keyboard. Naturligvis lanseres den også med iPad OS 15, som også en rekke tidligere modeller kan oppgraderes til.

Prisen starter 3990 kroner her til lands med 64 GB lagringsplass. Med i pakken får du også en 20 watts lader. Med 256 GB koster den 5790 kroner. Vil du i tillegg ha støtte for 4G, må du legge på 1500 kroner ekstra.

Ny iPad Mini

For den som foretrekker det noe mer kompakt, lanserer Apple en ny iPad Mini, som ifølge Apple får den største oppgraderingen noensinne.

Nye iPad Mini har 8,3 tommers skjerm. Foto: Apple
Nye iPad Mini har 8,3 tommers skjerm. Foto: Apple Vis mer

Designmessig minner den i stor grad om de nyere iPhone-modellene med rette kanter. Den kommer i fire farger, inkludert lyseblå og rosa, og skjermen har nå vokst til 8,3 tommer med samme fotavtrykk som tidligere. Også denne får True Tone-teknologien.

Fingeravtrykksleseren er, som på iPad Air, plassert på strømknappen på toppen. Siden forrige iPad Mini har den nye utgaven 40 prosent raskere prosessor og 80 prosent raskere grafikkbrikke, men Apple oppga ikke hvilken prosessor som sitter innabords.

Ladingen skjer nå via USB-C og ikke med Apples Lightning-port. iPad Mini får dessuten 5G-støtte, noe som mangler på innstegsmodellen. Også her er begge kameraene oppdatert, baksiden med 12 Mp og f/1,8 blenderåpning, og det kan filme med 4K-oppløsning. Foran får det samme kamera som på storebror, som også kan følge deg i bilderammen.

Hva gjelder lyd får du stereolyd når du holder den på tvers. Under ser du Apples deksler til iPad Mini.

Apples offisielle deksler til nye iPad Mini. Foto: Apple
Apples offisielle deksler til nye iPad Mini. Foto: Apple Vis mer

Verdt å merke seg er at den nye Mini-utgaven støtter 2. generasjon Apple Pencil, og altså ikke bare den første utgaven som på den «vanlige» iPad-modellen. Den festes magnetisk til resten av chassiset.

Nye iPad mini blir imidlertid dyrere enn den vanlige modellen, og starter på 5990 kroner for 64 GB-versjonen. Med 256 GB lagringsplass må du ut med 7790 kroner. Her koster det 1800 kroner ekstra for utgaven med 5G Også denne kommer med 20 W lader i esken.

Apple Watch series 7

Series 7 har over 50 prosent mer skjermareal enn den tredje utgaven og 40 prosent tynnere ramme enn forrige generasjon. Skjermen er buet langs kantene og opptil 70 prosent lysere enn Series 6.

Her er alle Apple-nyhetene

Den har også IP6X-sertifisering og er derfor bedre tettet mot støv, og fortsatt vanntett til svømming og lignende bruk. Ifølge Apple skal skjermglasset være «crack resistant».

Med økt skjermstørrelse kan du også skrive på klokka med fullt tastatur. Forhåpentligvis blir det også plass til de særnorske bokstavene.

Her er alle Apple-nyhetene

0-80 prosent lading går nå på 45 minutter, og ladingen går dermed 33 prosent raskere enn på Series 6.

Watch OS 8 kommer med flere nye funksjoner, blant annet automatisk starting av trening og automatisk pausing av den om du stopper opp for en drikkepause.

Series 7 kommer senere denne høsten og starter på 399 dollar i USA. Fortsatt vil også Series 3 og Apple Watch SE være i salg. De norske prisene for Apple Watch series 7 har ikke kommet ennå, men rundt 4800 kroner ser ut til å bli riktig om vi regner med dollarkursene som er brukt på de andre produktene.

Apples treningstjeneste, Fitness+, utvides samtidig til 15 nye land, men Norge er fortsatt ikke på listen.

Mange ventet også at Apple ville slippe et nytt par med Airpods i dag, men det skjedde ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer