Høre podkast

Her er appene du kan bruke for å høre på podkaster

Apple, Google og Spotify konkurrerer om lytterne.

POPULÆRT: Podkast er ikke noe nytt, men de siste årene har interessen tatt av. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆRT: Podkast er ikke noe nytt, men de siste årene har interessen tatt av. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Å høre på podkaster er ikke lenger bare forbehold spesielt interesserte. Etter at truecrime-serien Serial ga podkaster en skikkelig oppsving for fem år siden, har interessen eksplodert, også her til lands. Nå satser «alle» på podkaster.

Ja, faktisk har vi lansert vår egen podkast, Teknopreik. Du har vel hørt den?

Men hvordan får du hørt på en podkast? Det er ikke så veldig vanskelig. Alt du trenger er en app.

Men hvilken skal du bruke? Det kommer litt an på hva slags mobil du har, altså om du har iPhone eller Android-telefon.

Apple iTunes/Podkaster (iOS)

Har du iPhone, har du en podkast-app installert på telefonen fra starten av.

Apples løsning heter noe så lite originalt som Podkaster; bare se etter et lilla ikon med det som enten er en person eller en mikrofon med to ringer rundt seg.

Podkaster-appen har forandret seg litt siden sist vi skrev om den, og i høstens kommende iOS 13-oppdatering, ser den slik ut:

FLERE FANER: Apples Podkaster-app er ganske enkel å forholde seg til, med ulike faner for dine podkaster og en egen podkast-«butikk».
FLERE FANER: Apples Podkaster-app er ganske enkel å forholde seg til, med ulike faner for dine podkaster og en egen podkast-«butikk». Vis mer

Du har fire faner, hvor «Utforsk» fungerer som en podkast-butikk hvor du kan se anbefalte nyheter, bla i kategorier og sjekke topplistene, hvor det for øvrig bugner over av norske podkaster.

Ellers byr Apples app på det meste av funksjonalitet en bør ha når en hører på podkaster, som

  • muligheten til å justere avspillingshastighet,
  • dvalemodus for å stoppe avspilling etter en periode (typisk når man skal legge seg)
  • og automatisk nedlasting av nye episoder.

Du har også gode innstillingsmuligheter per serie du abonnerer på, for eksempel rekkefølge for avspilling, hvilke episoder som skal lastes ned og slettes og så videre.

Last ned:
Podkaster for iOS (App Store, gratis)

Google Podcasts (Android)

Mens iPhone-brukerne lenge har hatt Apples Podkaster-app som forhåndsinstallert alternativ, har Android-brukerne lenge måttet ty til tredjepartsløsninger.

Det var ikke før i fjor sommer at Google lanserte sin egen podkast-app, Google Podcasts. Den er relativt lett å bruke, men er lagt opp litt annerledes enn for eksempel Apples Podkaster-app.

ALT I ETT: Google har samlet all funksjonaliteten på ett sted i sin podkast-app. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ALT I ETT: Google har samlet all funksjonaliteten på ett sted i sin podkast-app. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I stedet for å ha separate faner for topplister og anbefalinger samt bibliotek, har den én side hvor du får listet opp både podkastene du abonnerer på, nye tilgjengelige episoder blant disse - og blar du deg videre ned på siden, vil du få opp topplister samt anbefalinger basert på dine preferanser. Vi synes det kan bli litt tungvint å navigere frem og tilbake, men det kommer selvsagt av på hva du er vant med fra før.

Ellers får du mange av de samme funksjonene i Google Podcasts som i Apples app, som muligheten til å justere avspillingshastighet, dvalemodus og automatisk nedlasting av nye episoder.

Last ned:
Google Podcasts for Android (Google Play, gratis)

Spotify (iOS og Android)

Forrige gang vi skrev om podkast-apper til mobilen, var ikke Spotify kommet på banen ennå.

Nå satser de imidlertid for fullt, blant annet med oppkjøpet av det kjente podkast-selskapet Gimlet Media, som står bak populære podkaster som Reply All (anbefales om du er interessert i teknologi!), Startup og Homecoming.

Du kan høre på podkaster i Spotify med både gratis- og betal-abonnement.

Nylig oppdaterte Spotify appen til iPhone og Android for å gjøre plass til en egen seksjon for podkaster, til stor frustrasjon blant noen brukere.

For å finne podkaster i Spotify-appen på mobil, går du til fanen «Search», og under «Browse All», kan du trykke på «Podcasts». Her kan du bla gjennom topplister og de ulike podkast-kategoriene. Du kan naturligvis også søke etter en spesifikk podkast.

PODKASTER OG MUSIKK: Det er ikke så enkelt å finne podkastene i Spotify, men de har en egen seksjon med norske topplister. Skjermbilde: Kirsti Østvang
PODKASTER OG MUSIKK: Det er ikke så enkelt å finne podkastene i Spotify, men de har en egen seksjon med norske topplister. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du finner en podkast du vil høre på, er det bare å begynne å spille av episoden. På hver episode finnes det en knapp om du vil laste den ned. Så kan du også velge å følge en podkast, og da vil du få listet opp nye episoder etter hvert som de slippes.

DITT BIBLIOTEK: Podkaster har fått sin egen fane i Spotify-appen, og Spotify har til og med egne avspillingsfunksjoner forbehold podkast-lytting. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DITT BIBLIOTEK: Podkaster har fått sin egen fane i Spotify-appen, og Spotify har til og med egne avspillingsfunksjoner forbehold podkast-lytting. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Alle podkastene dine finner du ved å gå til fanen «Your Library», og så trykker du på «Podcast» i toppen av skjermen. Her får du opp en liste over episoder du ennå ikke har spilt av, nedlastede episoder og seriene du følger.

Ellers byr Spotify på både justering av avspillingshastighet og dvalemodus. Automatisk nedlasting av nye episoder ser enn så lenge imidlertid ut til å mangle.

Last ned:
Spotify for iOS (App Store, gratis)
Spotify for Android (Google Play, gratis)

Mange tredjepartsalternativer

Søker du på «podcast» i App Store eller Google Play Butikk får du opp et lass med alternativer utover de tre overnevnte. Vi har tidligere anbefalt blant annet Pocket Casts, Downcast, Overcast og TuneIn Radio.

AVANSERT: Pocket Casts lar deg ikke bare justere avspillingshastigheten, den har også funksjoner som «trim silence» og «volume boost».
AVANSERT: Pocket Casts lar deg ikke bare justere avspillingshastigheten, den har også funksjoner som «trim silence» og «volume boost». Vis mer

Pocket Casts er vår klare favoritt blant disse. En av grunnene er at den finnes til både iOS og Android, så du kan synkronisere podkastlyttingen din å tvers av for eksempel en iPhone og et Samsung-nettbrett.

Pocket Casts har også en del nyttige lydinnstillingsmuligheter, for eksempel som at du kan øke stemmevolumet og dempe bakgrunnsstøy. I tillegg kan du spille av podkaster direkte fra Sonos-appen.

Vi skulle kanskje ønske at det var enklere å finne de norske podkastene som finnes, men den har norske anbefalinger og topplister - og vet du hva du vil høre på, er det jo bare å søke opp.

Last ned:
Pocket Casts for iOS (App Store, 44 kroner)
Pocket Casts for Android (Google Play, 41 kroner)

Bruker du noen andre apper enn dem vi har nevnt her? Fortell oss gjerne din favoritt i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer