Sniktitt på Apple Watch Ultra

Her er Apples nye sportsklokke

Nå skal de ta opp kampen mot Garmin.

HELT NY KLOKKE: Her er Apple Watch Ultra, Apples nye sportsklokke. Denne er større, tåler mer og har noen egenskaper som gjør den bedre egnet til idrettsutøvere og folk som driver med ekstremsport. Video: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple avholdt onsdag kveld norsk tid sin første fysiske lansering siden før pandemien, og DinSide var til stede under arrangementet, som fant sted i San Francisco.

Der fikk vi sniktitte på iPhone 14 Pro, som kommer i salg den 16. september.

Tre nye klokker

Apple lanserte også tre nye klokker: Apple Watch Series 8 og Apple Watch SE (andregenerasjon) og Apple Watch Ultra. Sistnevnte er den klart mest spennende av de tre.

For første gang får nemlig vi en skikkelig sportsutgave av Apple-klokka.

Dette markedet er i dag dominert av aktører som Garmin, Polar og Suunto. Og disse klokkene er egentlig det motsatte av det Apple Watch er; alt annet enn diskré, heller svære «kladeiser» laget av materialer som tåler røffere behandling utover den vanlige joggeturen eller yogatimen.

SKILLER SEG UT: Apple Watch Ultra har et litt annet design enn de øvrige smartklokkene til Apple. Foto: Kirsti Østvang
SKILLER SEG UT: Apple Watch Ultra har et litt annet design enn de øvrige smartklokkene til Apple. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Største til nå

Apple Watch Ultra er et beist. 49 millimeters urkasse, mot 45 eller 41 millimeter i de vanlige utgavene. Den er større, tykkere og tyngre, med en kraftigere urkasse enn de vanlige Apple-klokkene. Laget av «titan i romfartskvalitet», skal den tåle mer knall og fall. I hvor stor grad, er for tidlig å si noe om.

Apple har heldigvis også skjønt at folk som er over middels opptatt av å trene trenger klokker med knapper, så Ultra-utgaven har også en ny oransje knapp på den andre siden. Du kan tilpasse hva denne skal brukes til, for eksempel om du vil starte en løpetur, starte musikkappen eller liknende.

Apple Watch Ultra har en større digital krone og en hevet sideknapp. Den nye utformingen skal gjøre det lettere å styre klokka med hansker på. Foto: Kirsti Østvang
Apple Watch Ultra har en større digital krone og en hevet sideknapp. Den nye utformingen skal gjøre det lettere å styre klokka med hansker på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Skal man trene eller bedrive fysisk aktivitet, er det definitivt en fordel med en større skjerm, så den blir lettere å lese når man er i bevegelse. Ultra har likevel ikke bare den største klokke-skjermen til Apple, men også den mest lyssterke, på 1000 nits - så her skal det ikke være noe problem å bruke klokka utendørs.

Selve skjermen er for øvrig nesten helt flat, der vanlige Apple Watch har avrundede kanter - og det føltes ut som den var lettere å trykke riktig på.

Den nye knappen på venstre side av Apple Watch Ultra kommer i fargen internasjonal oransje. Ikke en tilfeldig valgt farge, da den er lett synlig. Foto: Kirsti Østvang
Den nye knappen på venstre side av Apple Watch Ultra kommer i fargen internasjonal oransje. Ikke en tilfeldig valgt farge, da den er lett synlig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Mer presis GPS

Apple markedsfører klokka mot idrettsutøvere og folk som bedriver ekstremsport. Den er dobbelt så vanntett som tidligere modeller, så det skal være mulig å dykke med den ned til 40 meter. Den har også en bedre, mer presis GPS, en oppgradert kompass-app med blant annet en «spor tilbake»-funksjon som kan lede deg tilbake dersom du roter deg bort på fotturen. Takket være en ny høyttaler kan klokka spille av en sirene på 86 desibel dersom du går deg vill eller skader deg.

Apple Watch Ultra kan vise seks ulike målinger samtidig under en treningsøkt.
Apple Watch Ultra kan vise seks ulike målinger samtidig under en treningsøkt. Vis mer
Den skal kunne brukes som dykkerklokke ned til 40 meters dyp.
Den skal kunne brukes som dykkerklokke ned til 40 meters dyp. Vis mer

På innsiden av alle de tre nye Apple-klokkene sitter for øvrig en ny S8-brikke. De har også en ny temperatursensor som brukes til såkalt fertilitetssporing, i dette tilfellet er det snakk om at klokka kan fortelle deg om du har hatt eggløsning - noe som er nyttig om man forsøker å få barn. I tillegg finnes det en nytt gyroskop og akselerometer som kan oppdage om du har vært i en bilulykke og ringe etter hjelp.

Hva med batteritida?

Større klokke gir også plass til større batteri. Er det ett punkt Apple Watch kommer til kort, kanskje særlig for treningsentusiaster eller profesjonelle idrettsutøvere, så er det batteritid. Eller snarere mangel på det.

Den vanlige utgaven holder i en dag, kanskje mindre, kanskje mer - for min del holder den typisk en hel dag og så helt til formiddagen etter.

Den minste Apple Watch-utgaven (41 millimeter) ved siden av den største (49 millimeter). Foto: Kirsti Østvang
Den minste Apple Watch-utgaven (41 millimeter) ved siden av den største (49 millimeter). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple lover at Ultra skal holde i 36 timer, det er dobbelt så lenge som vanlige Apple Watch. Med en ny spareblussmodus som kommer seinere i høst skal den holde i 60 timer. Vil 2,5 dager være nok for sportsklokke-folket? Mange andre sportsklokker holder i langt flere dager enn det. Garmin har en som varer i rundt 30 dager.

Samtidig bruker disse klokkene en helt annen type skjerm som ikke er fullt så strømkrevende som Apples variant. Og det er et annet poeng - Apple Watch Ultra er fremdeles en Apple-klokke, med alskens smartklokke-funksjoner, helsesporing, EKG-måling, falldeteksjon, synkronisering mot iPhone og så videre.

En annen ting med sportsklokker, de er som regel ikke billige. Apple Watch Ultra koster 9990 kroner, som er mer enn de avanserte multisportklokkene til Garmin, Fenix 7-serien og Epix 2, som starter på rundt 7-8000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer