Prøver, gravid eller fått baby?

Her er de beste appene

Se når du får eggløsning, tell riene eller registrer bæsjebleiene.

NYTTIGE APPER: Smartmobil-apper kan komme godt med både før og etter fødsel - eller om du prøver å bli gravid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NYTTIGE APPER: Smartmobil-apper kan komme godt med både før og etter fødsel - eller om du prøver å bli gravid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Enten du prøver å få barn, er gravid eller akkurat har fått barn, finnes det mange apper som kan komme godt med. Her er en oversikt over noe av det du kan bruke.

Clue

FØLG MED PÅ SYKLUSEN: Med Clue kan du blant annet se når du skal ha eggløsning. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FØLG MED PÅ SYKLUSEN: Med Clue kan du blant annet se når du skal ha eggløsning. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Prøver du og partneren din å bli gravid, kan det være nyttig med en app som kan fortelle deg når du har eggløsning.

Såkalte menstruasjons- eller eggløsningskalendere finnes det etter hvert mange av. Her kan du legge inn når du har mensen, og etter noen sykluser vil appen beregne tidspunkt for eggløsning og så videre.

Selv synes vi Clue er blant de bedre, med et pent og oversiktlig brukergrensesnitt hvor det er lett å plotte inn informasjon.

Du kan legge inn dagens data (symptomer, humør, energinivå og liknende), få analyser basert på dataene samt påminnelser hva syklusen din angår.

Last ned:
Clue for iOS (App Store, gratis)
Clue for Android (Google Play, gratis)

Preglife

Det finnes også en rekke apper som brukes til å følge med på graviditeten, hvor du oppgir enten første dag i siste menstruasjons- eller termindato, slik at du kan se hvor langt du er på vei, hvilken uke du er i, hvor mange dager som gjenstår og så videre.

FØLG GRAVIDITETEN: Med Preglife kan du blant annet følge med på hvordan barnet utvikler seg i magen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FØLG GRAVIDITETEN: Med Preglife kan du blant annet følge med på hvordan barnet utvikler seg i magen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Preglife er blant de bedre; enkel, men informativ.

Her kan du også se hvordan barnet utvikler seg uke for uke, i tillegg til at du kan lese hva som skjer med din kropp, med tips og råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre under graviditeten.

Last ned:
Preglife for iOS (App Store, gratis)
Preglife for Android (Google Play, gratis)

Baby Pics

Man føler seg ikke på sitt fresheste når man er gravid, men å ta bilder av den voksende magen gjør at man har koselige minner å se tilbake på i ettertid.

Baby Pics er en fotoapp som kan brukes til nettopp dette. Du tar et bilde, og så finnes det mange forskjellige grafiske elementer du kan legge på bildene i etterkant.

GRAVIDBILDER: Her er et bilde laget med appen Baby Pics. Foto: Kirsti Østvang
GRAVIDBILDER: Her er et bilde laget med appen Baby Pics. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er en for eksempel egen pakke som bare er for graviditet, for eksempel «weeks by fruit», som viser antall uker og hvilken frukt babyen er på størrelse med.

Du kan også bruke Baby Pics når barnet er født for å markere spesielle datoer, «første ganger» og masse mer. Vi skulle kanskje ønske at det fantes norske tekster til grafikken, men du kan alltids skrive inn egen tekst.

Last ned:
Baby Pics for iOS (App Store, 33 kroner)
Baby Pics for Android (Google Play, 28 kroner)

Rieteller

Er fødselen i gang, kan det være lurt å notere ned hvor ofte riene kommer og hvor lenge de varer, for du vil få spørsmål om det når du ringer fødestua. Med en rieteller-app er det veldig enkelt.

Om du selv ikke er i stand til å trykke på start- og stoppknapper, kanskje du kan få partneren din å gjøre det?

Last ned:
Rieteller for iOS (App Store, gratis)

Baby Tracker

Så er barnet født, og nå skal du og partneren holde styr på når den lille spiser, bæsjer og sover. Med appen Baby Tracker kan du, som navnet antyder, «tracke» babyen.

BABYLOGG: Med Baby Tracker kan du registrere mating, bleieskift og søvn, og så får du det opp statistikken i fine grafer som dette. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BABYLOGG: Med Baby Tracker kan du registrere mating, bleieskift og søvn, og så får du det opp statistikken i fine grafer som dette. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Her kan du for eksempel registrere når du ammer, hvilket bryst barnet dier fra og hvor lenge (du starter en amming, og så stopper du den bare, så får du automatisk tidspunkt og varighet uten at du trenger å huske det selv). Du kan dessuten sette opp en alarm som varsler deg ved neste mating.

All statistikk vises fram i fine grafer hvor du lett kan se om det er en plutselig forandring i for eksempel søvn.

Du kan også legge til milepæler, vaksiner, vekt og lengde – ja i grunn det meste hva gjelder barnet ditt.

Det kjekkeste er at man kan sette opp synkronisering av data, slik at både du og partneren kan registrere data opp mot samme konto, og følge med fra avstand.

Last ned:
Baby Tracker for iOS (App Store, gratis)
Baby Tracker for Android (Google Play, gratis)

The Wonder Weeks

Har babyen plutselig sluttet å sove om natta? Gråter det mer enn vanlig? Har barnet blitt veldig klengete? Spør du i et diskusjonsforum eller i en mammagruppe på Facebook, er det som regel noen som foreslår at det sikkert skyldes utviklingssprang.

UTVKLINGSSPRANG: Appen Wonder Weeks kan fortelle deg når babyen gjennomgår sine store utviklingssprang. Skjermbilde: Kirsti Østvang
UTVKLINGSSPRANG: Appen Wonder Weeks kan fortelle deg når babyen gjennomgår sine store utviklingssprang. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Før de er halvannet år gjennomgår babyer nemlig ti store utviklingssprang, hvor det skjer store endringer i den mentale utviklingen.

Under disse utviklingssprangene vil hjernen til babyen kunne oppfatte ting den tidligere ikke kunne oppfatte, ifølge Klikk.no. Det kan være alt fra å oppfatte egne kroppsdeler til å kunne stable klosser.

Nederlandske Hetty van de Rijt og Frans Plooij har forsket på dette temaet, og skrev en egen bok. På norsk heter den «Se, jeg vokser», og den engelske utgaven heter «Wonder Weeks».

Og den finnes i app-utgave. Her kan du nemlig plotte inn når barnet skulle vært født, og så vil du se på en kalender når neste utviklingssprang er ventet og får varsler i forkant og underveis. Kalenderen lister også opp når den mest stormfulle perioden av utviklingsspranget er (og fortvil ikke, når spranget er over kommer heldigvis en «sunny period»!).

Last ned:
The Wonder Weeks for iOS (App Store, 33 kroner)
The Wonder Weeks for Android (Google Play, 24 kroner)

Growth

VEKSTKURVE: Lag dine egne vekstkurver med appen Growth. Skjermbilde: Kirsti Østvang
VEKSTKURVE: Lag dine egne vekstkurver med appen Growth. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du er på barnekontroll på helsestasjonen, gjør helsesøster målinger som vekt, lengde og hodemål som føres inn i barnets helsekort.

Du får som regel også se dataene lagt inn inn i percentilskjemaer på datamaskinen.

Med appen Growth kan du få de samme vekstkurvene på din egen mobil.

Du legger inn barnets vekstinformasjon, og så kan du få opp dataene i vekstkurver gjeldende både for WHO (Verdens helseorganisasjon), CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) samt Fenton 2003 for prematurfødte barn.

Last ned:
Growth for iOS (App Store, gratis)

Child Growth Tracker er en liknende app for Android (Google Play, gratis).

Sound Sleeper

HVIT STØY: Sound Sleeper er en av mange apper som i teorien skal hjelpe barnet ditt å sove. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HVIT STØY: Sound Sleeper er en av mange apper som i teorien skal hjelpe barnet ditt å sove. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Å få en liten baby til å sove kan være enklere sagt enn gjort. Nybakte foreldre prøver alle triks i boka for at den lille skal få sove.

Mange sverger til såkalt hvit støy, altså jevn bakgrunnsstøy, som lyden av en hårføner, regn eller lyder fra livmoren. Dette er lyder som kan virke beroligende og som kan forhindre et barnet forstyrres av andre, gjerne brå lyder.

Sound Sleeper er en av mange apper som lar deg spille av hvit støy for barnet.

Det fine med denne er at den kommer med lyder som passer for spesielt for nyfødte, spedbarn og småbarn – og foreldre har også et lite utvalg til deg selv.

Du kan sette opp varighet, og det finnes dessuten en egen søvnsporingsmodus som registrerer barnets sovemønster.

Last ned:
Sound Sleeper for iOS (App Store, gratis)
Sound Sleeper for Android (Google Play, gratis)

Baby Monitor 3G

BRUK MOBILEN ELLER NETTBRETTET: Med appen Baby Monitor 3G kan du bruke din egen mobil og nettbrett som babycall. Skjermbilde: Utvikleren
BRUK MOBILEN ELLER NETTBRETTET: Med appen Baby Monitor 3G kan du bruke din egen mobil og nettbrett som babycall. Skjermbilde: Utvikleren Vis mer

En babycall er kjekk å ha både hjemme og når man er ute på farten. Det finnes mange varianter å få kjøpt, både med og uten videokamera, men ulempen med en del av dem er at de krever strømtilkobling, og kan derfor ikke brukes overalt.

Som med det meste annet finnes det apper for dette. Baby Monitor 3G er én av dem.

Her trenger du to enheter, en mobil og et nettbrett for eksempel, og så installerer du appen på begge, og setter den ene opp som foreldreenhet, mens den andre er barneenhet.

Som navnet antyder fungerer appen over 3G. Den har dessuten egen aktivitetslogg hvor du kan se hvor ofte barnet har våknet i løpet av natta. I tillegg har den både snakkefunksjon og nattlys.

Last ned:
Baby Monitor for iOS (App Store, 44 kroner)
Baby Monitor for Android (Google Play, 38 kroner)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer