5G i Norge

Her er de første «fremtids­mobilene»

De får lynrask mobildata - men nettet må du vente på.

5G: I år kommer 5G-mobilene, men det er ikke før neste år at du får ordentlig nytte av dem i Norge. Foto: Samsung
5G: I år kommer 5G-mobilene, men det er ikke før neste år at du får ordentlig nytte av dem i Norge. Foto: Samsung Vis mer
Publisert

Før jul annonserte både Telia og Telenor at de har startet testingen, såkalte pilotprosjekter, for det kommende 5G-mobilnettet i Norge, og forrige måned kunngjorde Ice at også de er godt i gang med forberedelsene.

På tross av dette, må du nok vente en god stund før du kan dra nytte av de potensielt forrykende surfehastighetene 5G fører med seg. Først må 5G-nettet være på plass, og så er du også nødt til å ha en smarttelefon som støtter teknologien.

Mens 5G-nettet trolig ikke blir kommersialisert i Norge før neste år, det er i hvert fall det de tre nevnte mobiloperatørene sier, er 5G-mobilene allerede på vei. Under mobilmessen MWC i Barcelona forrige uke, var det flere produsenter som viste frem produkter med nestegenerasjons mobilnettverk.

Samsung Galaxy S10 5G

Av de annonserte 5G-mobilene, er det nok Galaxy S10 5G som er mest interessant for nordmenn. Galaxy-serien har allerede en høy stjerne blant norske forbrukere, og S10 5G er pakket med de beste funksjonene til lillebroren, S10 Plus.

Det vil si at mobilen har en fantastisk AMOLED-skjerm, et ganske godt kamera, høy ytelse, (reversert) trådløs lading og mye annet snadder, i tillegg til 5G-hastigheter.

Galaxy S10 5G har for så vidt en større skjerm, 6,7 mot 6,4 tommer.

Vår test av Galaxy S10 Plus kommer ikke altfor lenge - sørg for å få med deg kameraduellen mot Huawei Mate 20 Pro - og vi gleder oss til å teste 5G-utgaven når den tid kommer.

Huawei Mate X

Samsungs største Android-konkurrent, Huawei, er selvsagt med i dette kappløpet. I tillegg til å tilby teknologi og antenner for utbygging av mobilnettet, har de også annonsert en kompatibel smarttelefon.

Den foldbare og svindyre Mate X er nemlig pakket med 5G-teknologi, noe som kanskje ikke er så overraskende da dette er en fremtidsmobil på alle fronter.

Fullt brettet ut er Mate X et nettbrett med en nesten kvadratisk skjerm på åtte tommer. I tillegg kan den også by på Kirin 980-prosessor (samme som i Mate 20 Pro), 8 GB arbeidsminne og 512 GB lagringsplass, med mulighet for å utvide med Huaweis egne NM-minnekort.

Mate X forventes på markedet i løpet av sommeren.

Xiaomi Mi Mix 3 5G

Det var mildt sagt en stor nyhet da verdens fjerde største mobilprodusent, Xiaomi, annonserte at selskapets smarttelefoner blir offisielt tilgjengelig i Norge.

Det kinesiske selskapet hadde også en spennende nyhet under MWC forrige uke. Nemlig en 5G-utgave av solide Mi Mix 3. I Norge starter den vanlige utgaven på rundt 5.300 kroner - her får man en mobil med 6 GB minne, 128 GB lagringsplass, stor AMOLED-skjerm på 6,4 tommer og trådløs lading - og det er ventet at 5G-modellen ikke blir stort dyrere.

Dermed kan dette bli en av de mest attraktive mobilene for fartsglade nordmenn, når den tid kommer.

Xiaomi Mi Mix 3 5G. Foto: Xiaomi
Xiaomi Mi Mix 3 5G. Foto: Xiaomi Vis mer

LG V50 ThinQ

Hvordan skille seg ut i et relativt pakket mobilmarkedet? For LG falt valget på «luftgester», kalt Air Motion - ja, du trenger ikke å berøre skjermen for å bruke mobilen - og registrering av hånden for innlogging i stedet for ansiktsgjenkjenning. Mobilen har er selvsagt også klar for 5G-nettet.

En annen fiffig detalj med V50 ThinQ, er at LG vil selge et tilbehør som er en ekstra skjerm du kan feste til mobilen. Den ekstra skjermen kan fungere avhengig av telefonen slik at du kan gjøre noe annet på den samtidig som du for eksempel ser på video på den andre.

Ellers er V50 ThinQ forholdsvis lik fjorårets V40 ThinQ, men kan skilte med den nye Snapdragon 855-prosessoren, en dobling i lagringsplassen til 128 GB og et større batteri på 4.000 mAh mot 3.300 mAh for fjorårsmodellen.

I skrivende stund er det litt usikkert når LG V50 ThinQ eventuelt kommer til Norge, men du får uansett ikke fullt utbytte av den før mobiloperatøren din slår på 5G-nettet.

Du kan kjøpe et skjermtilbehør til LG V50 ThinQ. Foto: LG
Du kan kjøpe et skjermtilbehør til LG V50 ThinQ. Foto: LG Vis mer

Det kommer mer

De fire ovennevnte er de største 5G-lanseringene fra MWC i Barcelona, men det kommer selvsagt mer. Selskaper som Sony, OnePlus og ZTE hadde med 5G-nyheter i bagasjen, men det var dessverre få detaljer å spore.

Sony har en Xperia-prototype som er klar for 5G-nettet, og den blir trolig ganske lik Xperia 1-mobilene selskapet viste frem under mobilmessen.

OnePlus hadde en 5G-prototype utstilt i Barcelona og de demonstrerte spillstrømming av «Ace Combat 7» fra skytjenesten Shadow. Hva spesifikasjoner gjelder, har OnePlus tidligere uttalt at den vil drives av Snapdragon 855 og at prisen blir rundt 2-3000 kroner dyrere enn tilsvarende modeller med 4G-nett.

ZTE Axon 10 Pro 5G er en av de slankeste 5G-mobilene som er annonsert. Foto: ZTE
ZTE Axon 10 Pro 5G er en av de slankeste 5G-mobilene som er annonsert. Foto: ZTE Vis mer

Sist har vi kinesiske ZTE som hadde med seg Axon 10 Pro 5G, en smarttelefon med Snapdragon 855, 6,47-tommers AMOLED-skjerm og et trippelkamera på baksiden. Den ene sensoren er på hele 48 megapiksler, de to andre er på 20 (vidvinkel) og 8 (telefoto) megapiksler.

ZTE Axon 10 Pro 5G, litt av en munnfull, blir tilgjengelig i løpet av første halvdel av 2019. Vi vet ikke om den kommer til Norge, eller hva prisen eventuelt blir.

Vi forventer selvsagt 5G-iPhoner fra Apple, men det vil trolig ikke skje før neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer