Den ultimate iOS 12-guiden

Her er de viktigste nyhetene i Apples store oppdatering

Mange små og store nyheter i iOS 12.

TOLVTE UTGAVEN: Snart slipper Apple den tolvte utgaven av iOS. Den store oppdateringen ble først annonsert på Apples årlige utviklerkonferanse, WWDC, i juni i år av Apples programvare-sjef, Craig Federighi. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TOLVTE UTGAVEN: Snart slipper Apple den tolvte utgaven av iOS. Den store oppdateringen ble først annonsert på Apples årlige utviklerkonferanse, WWDC, i juni i år av Apples programvare-sjef, Craig Federighi. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seinere i dag, klokka 19 norsk tid, har Apple invitert til pressekonferanse, hvor de blant annet kommer til å lansere nye iPhone-modeller, og muligens en ny Apple Watch og iPad Pro.

Da får vi også vite når årets store oppdatering av operativsystemet til iPhone og iPad, iOS 12, blir sluppet for massene. Det blir neppe veldig lenge til. Erfaringsmessig mot slutten av uka eller kanskje neste.

Nyhetene i iOS 12 er allerede kjent, så hva er det iPhone- og iPad-folket kan glede seg til? Vi har samlet sammen de beste små og større nye funksjonene.

Kjappere?

En av de vanligste klagene når Apple har slipper en stor iOS-oppdatering, er dårligere ytelse, særlig på eldre iPhone-er og iPad-er.

I iOS 12 lover imidlertid Apple gjennomgående forbedret systemytelse, så vanlige oppgaver på iPhone og iPad utføres raskere og smidigere. Og ikke bare på nyeste generasjon iPhone og iPad fra 2017, men fem generasjoner tilbake til 2013, det vil si iPhone 5S og iPad Air.

Ifølge selskapet vil apper åpne dobbelt så raskt under, selv når mange oppgaver kjører i bakgrunnen.

Om det stemmer? Vi har kun prøvd iOS 12 på iPhone X, som i utgangspunktet opplevdes som en kjapp mobil. Vi kan ikke si vi har lagt merke til noen forskjell i den ene eller andre retningen.

En Youtube-bruker opplevde imidlertid 30 prosent forbedring i ytelsestesten Geekbench på iPhone 6. 9to5Mac skal ha fått tilbakemeldinger fra flere som sier det plutselig er mulig å bruke den gamle iPad Mini 2 igjen eller at iPhone 6S og iPad var merkbart raskere.

Del gjerne din egen erfaring med ytelsen i iOS 12 kontra iOS 11 i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Skjermtid

En av de store nyhetene i iOS 12 er en funksjon kalt «skjermtid», som gir deg en oversikt over hvor mye tid du bruker i apper og på enheten generelt.

Du finner den under Innstillinger > Skjermtid.

AVSLØRENDE: Den nye skjermtid-funksjonen i iOS 12 viser deg nøyaktig hvor mye tid du bruker med mobilen. Det er ikke sikkert det er hyggelig lesning, og det er også meninga. Skjermbilde: Kirsti Østvang
AVSLØRENDE: Den nye skjermtid-funksjonen i iOS 12 viser deg nøyaktig hvor mye tid du bruker med mobilen. Det er ikke sikkert det er hyggelig lesning, og det er også meninga. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I bruksoversiktet kan du se hvilke apper som er mest brukt, hvor mye tid du har brukt i hver app, hvor ofte du har plukket opp telefonen og når, og hvilke apper som sender deg flest varslinger. Du kan se både dagens statistikk og statistikk for de siste sju dagene.

Ser, eller innser, du at det er en app du bør bruke mindre, kan du ta i bruk noe som heter «appgrenser».

Her kan du sette daglige tidskvoter for apper, enten alle apper eller appkategorier, for eksempel sosiale nettverk eller spill (selv har jeg nå satt maks en time Candy Crush 😇).

Apple vil gi beskjed når du er i ferd med å nå dagens grense, og når tiden er ute, vil appene gjøres utilgjengelige; det vil si at du ikke kan starte dem.

Du kan også ta i bruk noe som heter «skjermfri tid», hvor du velger et tidsrom alle apper skal være utilgjengelige, for eksempel fra leggetid til du står opp.

Her kan du riktignok velge apper som unntas fra den skjermfrie tiden; for eksempel telefoner, meldinger eller andre livsviktige funksjoner.

Foreldre som bruker Apples familiedeling kan bruke funksjonene for å styre hvor mye tid barna bruker foran skjermen. I tillegg til skjermfritid og appgrenser, kan man også velge hva slags innhold fra iTunes, App Store og nettsteder ungene skal få tilgang på.

SE HVA SOM ER MEST BRUKT: Du kan se i detalj hvor mye du bruker de ulike appene på iOS-enheten din. I tillegg kan du se hvor mange ganger du låser den opp, samt hvor mange varsler du mottar. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SE HVA SOM ER MEST BRUKT: Du kan se i detalj hvor mye du bruker de ulike appene på iOS-enheten din. I tillegg kan du se hvor mange ganger du låser den opp, samt hvor mange varsler du mottar. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bedre varslinger

I forlengelsen av det nye skjermtid-konseptet som skal gjøre deg mer bevisst på mobilbruken din, kommer iOS 12 også med noen nye funksjoner relatert til håndteringen av varslinger.

Det vil si at det skal bli lettere å tilpasse varslingene slik at du ikke får mer av dem enn du trenger.

LETTERE Å TILPASSE VARSLINGER: I iOS 12 kan du skru av varslinger fra en app rett fra låseskjermen. For noen kan det være enklere å ta det der og da, enn å huske det til senere. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LETTERE Å TILPASSE VARSLINGER: I iOS 12 kan du skru av varslinger fra en app rett fra låseskjermen. For noen kan det være enklere å ta det der og da, enn å huske det til senere. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Blant annet kan du nå administrere varslingene i sanntid fra låst skjerm, hvor du da kan du av varselet fullstendig eller velge å sende det rett til varslingssenteret.

Hvis du får mange varslinger fra en app uten å åpne dem, vil operativsystemet spørre om du vil fortsette å motta varslingene, og så kan du gå til varslingsinnstillingene for akkurat den appen og tilpasse akkurat sånn du måtte ønske.

Vi anbefaler å bruke litt tid på det, så du ikke får mer varslinger enn du trenger.

iOS 12 får også grupperte varslinger, hvor flere varslinger fra samme app vil gruppere sammen på låseskjermen/varslingssenteret. Du kan trykke på et varsel fra en spesifikk app for å se alle varslingene.

… og «Ikke forstyrr»

Skrur du på «ikke forstyrr»-modus på din iPhone, vil anrop og varslinger være lydløse. Denne modusen kan aktiveres på manuelt, eller du kan sette den opp med tidsstyring, slik at du for eksempel alltid har den på om natta når du sover.

Du kan også skru på ikke forstyrr-modus fra kontrollsenteret (sveip opp fra bunnen av skjermen på alle andre iPhone-modeller enn iPhone X).

Trykk og hold på ikonet i iOS 12, og så vil du få noen nye muligheter. Blant annet kan du skru på ikke forstyrr-modus så lenge du er på din nåværende posisjon, eller til en hendelse i kalenderen er ferdig.

Dermed kan du unngå å bli forstyrret av mobilen hvis du er i et møte eller et spesielt sted, samtidig som du slipper å måtte huske å skru av modusen igjen når du er ferdig med det viktige du skal gjøre.

Ikke forstyrr-modusen får også en leggetid-funksjon som når aktivert reduserer lysstyrken på skjermen og skjuler alle varslinger på låst skjerm til enheten tas i bruk neste morgen. Og når du våkner, vil du få opp en «god morgen»-melding med dagens værvarsel.

Nye funksjoner i Bilder-appen

I iOS 12 har Apple gjort noen endringer i Bilder-appen, hvor du finner alle bildene og videoene du har knipsa med iPhone- og iPad-kameraet ditt.

PERSONLIGE FORSLAG: Bilder-appen har fått flere "smarte" funksjoner i iOS 12 som hjelper deg med å finne bilder å dele med andre. Eller bare finne bilder det kan være verdt å se på igjen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
PERSONLIGE FORSLAG: Bilder-appen har fått flere "smarte" funksjoner i iOS 12 som hjelper deg med å finne bilder å dele med andre. Eller bare finne bilder det kan være verdt å se på igjen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

En ny fane kalt «For deg» erstatter de gamle fanene «Minner» og «Delt». I praksis er det en kombinasjon av de to, med litt ekstra.

Øverst i fanen vil du få opp forslag til bilder du kan dele med andre personer basert på hendelser og personer som er med på bildene.

Jeg var ute med familien søndag, og da får jeg opp et deleforslag med bildene som ble tatt på den turen til samboeren min, som er med på flere av bildene.

Under der igjen får du minner med bilder av spesifikke personer, tidspunkter eller hendelser. «På denne dagen» er blant minnene som kan dukke opp, hvor du da kan trykke deg inn for å se bilder tatt på den spesifikke dagen ikke bare i fjor, men flere år tilbake.

Jeg får også opp minner med bilder samlet av niesa mi fra 2009, for eksempel.

Ellers vil du også få forslag til filtre og effekter du kan legge på bilder du har tatt, i tillegg til at du helt nederst kan se aktiviteten i dine delte iCloud-album, for eksempel om noen har lagt til nye bilder.

FLERE SØKEORD: Du kan kombinere flere søkeord i Bilder-app-søket for å raskere finne bildet du leter etter. Du vil også få opp forslag til nye søkeord etter hvert som du legger til dine egne. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FLERE SØKEORD: Du kan kombinere flere søkeord i Bilder-app-søket for å raskere finne bildet du leter etter. Du vil også få opp forslag til nye søkeord etter hvert som du legger til dine egne. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Søkefunksjonen gir deg nå søkeforslag mens du skriver, så om du begynner å taste inn navnet på en spesifikk person, vil du få opp søkeforslag relatert til personen.

Du kan dessuten kombinere flere søkeord for å finne nøyaktig bildet du leter etter. Du kan begynne å skrive inn navnet på en person, velg navnet fra lista som med foreslåtte søkeord, og så kan du enten begynne å skrive inn flere søkeord eller velge søkeordene som foreslås videre.

Albumer-fanen har fått en redesign, og lister opp dine egne album og delte album på en mer oversiktlig måte. Du kan dessuten bla i innhold basert på enda flere medietyper enn før.

Siri-snarveier

Apples talestyringsassistent Siri har lært seg noen nye triks i iOS 12. Den kanskje største nyheten er snarveier. Med snarveier kan du Siri til å gjennomføre en serie med handlinger fra ulike apper, også tredjepartsapper, ved hjelp av et trykk eller en talekommando.

PS: For øvrig kan Siri nå skru på lommelykta i iOS 12. Og tar vi ikke feil, høres det også ut som hun har fått ny stemme på norsk.

PPS: Siri vil forresten også fungere i såkalt spareblussmodus i det nye operativsystemet.

PPPS: Du kan også be Siri om å finne et passord i Nøkkelringen for deg.

Memoji; en Animoji av deg selv

Har du iPhone X, kan du lage din egen animerte 3D-emoji, også kjent som «Animoji».

EMOJI AV DEG SELV: Tro det eller ei, men en av de store nyhetene i iOS 12 er at du kan lage en animert emoji av deg selv. Emojier er nemlig mer populært enn mange kanskje aner. Skjermbilde: Kirsti Østvang
EMOJI AV DEG SELV: Tro det eller ei, men en av de store nyhetene i iOS 12 er at du kan lage en animert emoji av deg selv. Emojier er nemlig mer populært enn mange kanskje aner. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I iOS 12 får du ikke bare tilgang på enda flere karakterer, en tiger, en koala, et spøkelse og en tyrannosaurus rex, men nå kan også tungebevegelser registreres, slik at du for eksempel kan geipe. Blunking skal også være mer presist.

Du kan dessuten ta opp inntil 30 sekunders snutter, mot tidligere ti sekunder.

Men kanskje aller viktigst introduseres noe som kalles for «Memoji». Som navnet antyder er det en 3D-versjon av deg selv. Tenk Bitmoji eller Samsungs «AR-humørikon».

Selve Animoji-funksjonen finner du i Meldinger-appen.

For å lage en Memoji, går du til karakter-velgeren og trykker på plusstegnet. Deretter kan du lage din egen animerte emoji hvor du kan tilpasse hudfarge, frisyre, hodeform, øyne, øyenbryn, nese og lepper, ører, skjeggvekst og briller.

I Meldinger-appen i iOS 12 har for øvrig kameraet fått en ny funksjon (se etter et stjerne-ikon) som lar deg legge på tekst, bakgrunner og til og med Memojier på bildene du tar, litt à la Snapchat. Denne finner du ikke i den vanlige Kamera-appen.

Enklere å lukke apper på iPhone X

For å lukke en app på iPhone X i iOS 11 må du sveipe opp for å hente opp appveksleren, deretter trykke og holde på en av appene for å få opp et rødt lukke-ikon. Så må du enten trykke på det røde ikonet, eller ta tak i en app og dra den opp og ut av skjermen.

I iOS 12 blir det heldigvis litt mindre omstendelig, så da er det bare å gjøre som på iPhone 8 eller eldre; bare sveipe apper opp og ut av skjermen for å lukke dem (du trenger ikke trykke og holde på en app først).

Face ID støtter to ansikter

NYTT UTSEENDE: Det andre Face ID-ansiktet er nok hovedsaklig ment for deg, men det vil neppe være noe i veien for at du kan registrere ansiktet til noen andre. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NYTT UTSEENDE: Det andre Face ID-ansiktet er nok hovedsaklig ment for deg, men det vil neppe være noe i veien for at du kan registrere ansiktet til noen andre. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Og har du iPhone X, vil du kanskje også sette pris på at du i iOS 12 kan registrere to fjes i Apples Face ID-ansiktsopplåsing.

Det kan like gjerne være deg selv som noen andre. Noen opplever nemlig at Face ID ikke alltid fungerer, men med et ekstra portrett, blir sjansen forhåpentligvis enda litt større.

For øvrig ryktes det at de nye iPhonene til Apple kommer til å se ut som iPhone X uten hjemknapp, så da vil dette gjelde flere telefoner, ikke bare toppmodellen fra 2018 (og den nye iPad-en kommer til å få det samme).

Autofyll av SMS-koder

Mottar du en SMS med en sikkerhetskode for tofaktorautentisering i iOS 12, kan du ta i bruk autofyll-funksjonen, slik at du slipper å taste inn koden manuelt.

I stedet trykker du på en knapp, og koden vil da sendes til appen som skal ta den i bruk, noe som sparer deg for svitsjing fram og tilbake.

… og passord fra tredjepartsapper

Bruker du en passordbehandler som 1Password eller LastPass, vil du endelig kunne autofylle passord fra disse i Safari, da Apple har åpnet opp for tredjepartstjenester.

AirDrop-passord

Med AirDrop kan du enkelt overføre bilder, videoer og dokumenter med ander Apple-enheter i nærheten.

I iOS 12 blir det også mulig å dele passord med AirDrop.

Fra passordbehandleren, som du finner Innstillinger > Passord og kontoer > App- og nettstedpassord, velger du en innlogging, trykker på passordfeltet og velger AirDrop-knappen som spretter opp.

Deaktiver USB-tilgang

Skjermbilde: Kirsti Østvang
Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I iOS 11.4 introduserte Apple en sikkerhetsfunksjon kalt «USB Restricted Mode» som deaktiverer USB-tilbehør koblet til en iOS-enhet om det er gått mer enn en time siden den ble låst opp.

Dette for å gjøre det vanskeligere for så vel hackere som politimyndigheter å få tilgang til noens iPhone eller iPad.

Denne er også tilgjengelig i iOS 12, og Apple skal ha skrudd opp sikkerheten enda ett hakk ved å kreve kode hver gang man kobler til en datamaskin eller USB-tilbehør, ifølge Apple Insider.

Gå til Innstillinger > Touch ID og kode (eller Face ID og kode), og bla ned til feltet Tilgang fra låst skjerm.

Som standard er funksjonen, USB-tilbehørsenheter, skrudd på. Men forvirrende nok er bryteren da skrudd av. Hvis den er skrudd av, er bryteren på.

iPad får iPhone X-styring

Apple har redesignet brukergrensesnittet litt for iPad-brukere i iOS 12. Menylinjen i toppen er omorganisert, med dato og klokkeslett flyttet til venstre side, akkurat som på iPhone X. Batteriindikator og andre ikoner er flyttet til høyre side.

Endringen sammenfaller med at Apple som nevnt skal være i ferd med å lansere ny iPad uten hjemknapp.

iPad får også iPhone X-aktige styrebevegelser. Sveiper du opp fra bunnen av iPad-skjermen, vil du gå tilbake til hjemskjermen som på iPhone X. I iOS 11 ville samme bevegelse bare åpnet Dock-linjen.

For å åpne Dock-en i iOS 12, sveiper du opp fra bunnen av skjermen og holder. Sveiping mellom apper fungerer også likt som på iPhone X.

Og sveiper du ned øverst på venstre side av skjermen, får du opp varslingssenteret, mens sveiper du på høyre side, får du opp kontrollsenteret.

Mer detaljert batteriinformasjon

SE HVA SOM SLUKER STRØM: Du får en mer detaljert oversikt over batteribruken i iOS 12. Skjermbilder: Kirsti Østvang
SE HVA SOM SLUKER STRØM: Du får en mer detaljert oversikt over batteribruken i iOS 12. Skjermbilder: Kirsti Østvang Vis mer

I kjølvannet av «Batterygate», hvor Apple måtte ut og beklage etter at det ble avslørt at de hadde senket hastigheten for iPhone-modeller med eldre batterier, har selskapet kommet med flere nye funksjoner for å få oversikt over batterihelse- og forbruk.

Tidligere i år kom en ny funksjon som viste såkalt batteritilstand, som er en måling av batterikapasiteten sammenliknet med da batteriet var nytt.

I iOS 12 introduseres en ny, mer detaljert oversikt over batteribruken, med grader, batteribruk over tid og når på dagen du bruker iOS-enheten din mest.

Statistikken går så langt som ti dager tilbake.

Under grafene finner du den gamle listen over apper, med hvor mye strøm de bruker, både med skjermen på og i bakgrunnen.

Automatiske oppdateringer

Frem til iOS 12 har det ikke vært mulig å installere systemoppdateringer automatisk. Det måtte gjøres manuelt fra Innstillinger > Generelt > Oppdatering.

Her er det dog nå kommet en innstilling for å oppdatere operativsystemet automatisk; det vil skje over natta, og enheten din må være koblet til både strøm og trådløst nett.

Ny app: Måleverktøy

Apple har laget en ny app til iOS 12 som du kan bruke til å måle størrelsen på fysiske objekter med kameraet.

Måleverktøy, som appen heter, bruker såkalt AR (augmentet reality, eller utvidet virkelighet på norsk). Den fungerer ved at du finner en overflate du vil måle, og så merker du hvilke punkter det skal måles mellom. I noen tilfeller vil punktene velges automatisk.

Vi pekte for eksempel kameraet på en eske, og så fikk vi målt det opp som et rektangel uten at vi trengte å velge noe.

STEMTE NESTEN: Apple bommet bare med en centimeter i bredden på esken, ellers stemte det ganske bra. Skjermbilde: Kirsti Østvang
STEMTE NESTEN: Apple bommet bare med en centimeter i bredden på esken, ellers stemte det ganske bra. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Gamle apper har blitt nye

Taleopptak-appen har for øvrig fått et nytt brukergrensesnitt i iOS 12, med muligheten for å lagre taleopptakene i skyen med iCloud. Taleopptak-appen er dessuten tilgjengelig for iPad for første gang.

Bruker du Aksjer-appen, vil du se at denne også har fått nytt brukergrensesnitt.

Og iBooks-appen har blitt døpt om til Bøker, og har fått et oppdatert brukergrensesnitt med nye funksjoner som personlige anbefalinger. Lydbøker er nå også tilgjengelig i appen.

Sangtekst-søk

Bruker du Apples Musikk-app? Da kan det være greit å vite at du iOS 12 kan lete opp sanger basert på sangtekster.

Utsatt: Gruppesamtaler i FaceTime

Egentlig var det meningen at gruppesamtaler skulle komme til FaceTime i iOS 12, men denne funksjonen har blitt utsatt til seinere i høst.

Med gruppesamtaler i FaceTime skal kunne snakke med opptil 32 personer samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer