Her er Galaxy S24

Samsungs nye flaggskipsmobiler lansert. Sjekk prisene.

LEKKER TRIO: Her er Samsungs tre nyeste toppmodeller, Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra. Foto: Samsung
LEKKER TRIO: Her er Samsungs tre nyeste toppmodeller, Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra. Foto: Samsung Vis mer
Publisert

Nytt år, nye mobiler. Bare noen uker inn i det nye året har Samsung sluppet sine nye flaggskipstelefoner i Galaxy S24-serien.

I år som i fjor får vi tre nye modeller: Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra. Jo lenger og mer fancy navn, desto større, mer avansert og dyrere er den - enkelt sagt.

Dette er «Galaxy AI»

Kunstig intelligens er et av de store stikkordene med Galaxy S24-serien.

Og de blir nok ikke de eneste som kjører hardt på med dette i år.

Vi har riktignok allerede hatt dette på smartmobiler en stund, men det har vært mer «under panseret», eksempelvis til taleassistenter og fotografering (særlig nattmodus).

Samsung introduserer altså et nytt konsept de kaller «Galaxy AI». Det har blitt beskrevet som ChatGPT-liknende teknologi.

I første omgang vil det gjøre seg gjeldende til en rekke nye funksjoner relatert til særlig kommunikasjon.

En av de viktigste ser ut til å bli Live Translate, som vil kunne oversette tekst og tale i sanntid, uten behov for en tredjepartsapp.

Til meldinger skal Chat Assist skal kunne hjelpe deg å sikre rett tone når du kommuniserer med for eksempel en kollega, altså så du framstår som høflig - ikke frekk.

NYTT SØK: På de nye S24-mobilene kan du søke opp noe du ser på skjermen bare ved å sirkle rundt det. Foto: Samsung
NYTT SØK: På de nye S24-mobilene kan du søke opp noe du ser på skjermen bare ved å sirkle rundt det. Foto: Samsung Vis mer

Notater-appen får dessuten sin egen «Note Assist»-funksjon, som gir sammendrag, oppretter maler og den slags.

En annen ny spennende funksjon er «Circle to Search». Her har Samsung fått med seg Google i det som ser ut til å være en ny og bedre versjon av Google Lens, appen som lar deg søke ved hjelp mobilens kamera.

Her trenger du imidlertid ikke bruke kamera, det holder at du markerer rett på skjermen det du vil søke opp (ifølge Samsung kan du sirkle, markere, rable ned på eller trykke på hva som helst). Vi må definitivt prøve den for å se hvordan dette fungerer.

Ingen store endringer

Når det gjelder spesifikasjoner, har skjermstørrelsen på den vanlige S24-modellen og den litt større S24+ økt ørlite.

S24 går fra 6,1 til 6,2 tommer, mens S24+ går fra 6,7 til 6,8 tommer. S24 Ultra har 6,8 tommers skjerm som sin forgjenger.

MED PENN: Galaxy S24 Ultra er den eneste av Samsungs-toppmodellene som kommer med penn. Foto: Samsung
MED PENN: Galaxy S24 Ultra er den eneste av Samsungs-toppmodellene som kommer med penn. Foto: Samsung Vis mer

Designmessig beholder mobilene mer eller mindre samme uttrykk. S24 Ultra får imidlertid flat skjerm - endelig! - noe som forhåpentligvis gjør det litt lettere å bruke pennen ut mot kantene.

Ultra-modellene kommer også med en ny ramme i titan, akkurat som Apples iPhone 15 Pro-modeller.

Når det gjelder farger, vil grå, svart, lilla og gul være hovedfargene, mens grønn, oransje og blå vil være tilgjengelig i spesialutgaver bare tilgjengelig på nettet.

Fra 10x til 5x zoom

Kameramessig er det ingen store endringer fra S23-serien. Fjorårets toppmodeller imponerte på kamerafronten, så det blir spennende å se hvordan årets modeller står seg.

Kameraoppsettet på S24 og 24+ ser ut til å være det samme som de siste to åra, altså et hovedkamera på 50 megapiksler, et vidvinkelkamera på 12 megapiksler og et 10 megapiksel teleobjektiv med 3x zoom.

ENDRER ZOOM: Ultra-modellen går fra 10x til 5x optisk zoom på det ene av to telefotokameraene. Foto: Samsung
ENDRER ZOOM: Ultra-modellen går fra 10x til 5x optisk zoom på det ene av to telefotokameraene. Foto: Samsung Vis mer

S24 Ultra har fremdeles samme 200 megapiksel hovedkamera og vidvinkelkamera på 12 megapiksler. Når det gjelder de to telefotokameraene, har det fremdeles et på 10 megapiksler med 3x zoom.

Men Samsung erstatter kameraet med 10 gangers zoom fra S23 Ultra med et med «bare» 5 ganger zoom (akkurat som Apple har på iPhone 15 Pro Max).

Oppløsningen er imidlertid høyere, 50 megapiksler i stedet for 10, så bildene blir ikke nødvendigvis noe dårligere, snarere tvert imot.

Norsk priser

Også verdt å merke seg er at Samsung lover sju år med sikkerhets- og programvareoppdateringer, altså vil den trygt kunne brukes til 2030.

Samsung Galaxy S24-serien vil være tilgjengelig for forhåndsbestilling fra og med 17. januar og vil være tilgjengelig for kjøp hos utvalgte forhandlere fra 23. januar.

De norske prisene er som følger:

Modell Lagringsplass Pris
Galaxy S24128 GB11 490 NOK
Galaxy S24256 GB12 290 NOK
Galaxy S24+256 GB14 490 NOK
Galaxy S24+512 GB15 990 NOK
Galaxy S24 Ultra256 GB17 990 NOK
Galaxy S24 Ultra512 GB19 490 NOK
Galaxy S24 Ultra1 TB22 490 NOK

Samsung lanserte den nye Galaxy 24-serien på en pressekonferanse i San Jose i California onsdag kveld norsk tid.