Skann gamle bilder med mobiltelefonen

Her er Googles nye app – Fotoskanner

Smart teknologi gjør at refleksjoner fjernes fra bildene, men hvordan fungerer det i praksis?

GJØR PAPIRBILDER DIGITALE: Googles nye Fotoskanner-app gjør det enkelt å skanne de gamle papirbildene. Foto: Pål Joakim Pollen
GJØR PAPIRBILDER DIGITALE: Googles nye Fotoskanner-app gjør det enkelt å skanne de gamle papirbildene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Tidligere i år skrev vi om iOS-appen Unfade, som gjorde det veldig enkelt å bruke mobiltelefonen som bildeskanner.

Nå har Google sluppet en tilsvarende app, som er tilgjengelig både for iOS og Android. Den heter ganske enkelt Fotoskanner og er gratis (Unfade koster 55 kroner).

Enkel i bruk

Alt du trenger å gjøre for å skanne et bilde er å legge det på bordet for så å holde kameraet over. Når du trykker på knappen, vises fire punkter i bildet som du skal sikte på etter tur. Du trenger ikke å trykke mellom hver gang; kun sørge for at disse kommer inni sirkelen på midten av bildet.

Når du skanner med Googles app, må du bevege kameraet over de fire hvite sirklene for å fjerne refleksjon i bildet. Foto: Google
Når du skanner med Googles app, må du bevege kameraet over de fire hvite sirklene for å fjerne refleksjon i bildet. Foto: Google Vis mer

Grunnen til at du må gjøre det på denne måten er at eventuelle refleksjoner da flytter på seg mellom hver gang, slik at Google kan bruke sine smarte algoritmer på å fjerne dem.

Når de fire bildene er tatt, vil appen automatisk beskjære bildet slik at du slipper å få med noe av bordplaten under. Perspektivet korrigeres også, så du trenger ikke å bekymre deg om å måtte holde telefonen helt i plan med bildet.

Bildene du har skannet kan du selvsagt laste opp direkte til Googles bildetjeneste, Google Foto, etterpå. Der byr selskapet på ubegrenset lagringsplass gratis dersom du klarer deg med 16Mp bilder og 1080p video.

Slik blir resultatet

Vi prøvde Fotoskanner på en håndfull papirbilder. Hvor godt resultatet blir, vil selvsagt avhenge av kameraet på enheten du bruker. Vi prøvde både iOS- og Android-utgavene av appen.

Selv om refleksjoner riktignok blir fjernet, har denne funksjonen også sine begrensninger og klarer ikke alltid å fjerne alt. Rett under en sterk taklampe på kontoret klarte ikke appen å fjerne alt gjenskinnet hundre prosent, og på enkelte bilder ble refleksjonene erstattet med merkelig støy i bildene i forsøket på å fjerne dem.

Men jevnt over ser det bra ut – som her, der Google-appen (til høyre) håndterer refleksjonene mye bedre enn Unfade. Det lille du ser av bordet mellom bildene hører til Unfade-bildet.

Unfade-appen klarer ikke å fjerne refleksjoner, så der må du passe ekstra godt på.
Unfade-appen klarer ikke å fjerne refleksjoner, så der må du passe ekstra godt på. Vis mer
Google-appen har her klart å fjerne refleksjonene.
Google-appen har her klart å fjerne refleksjonene. Vis mer

Bedre på iOS

iOS-appen var mer konsistent enn Android-utgaven. Vi prøvde Android-appen på en Samsung Galaxy S7, og litt for ofte opplevde vi der at appen ikke klarte å skille ut hvilken del av bildet som faktisk var papirbildet.

I tillegg opplevde vi til stadighet at kameraet fokuserte på nytt mens vi beveget det mellom de fire punktene, som gjorde at flere bilder måtte tas om igjen. Det kan jo være irriterende om man sitter på en bunke med 500 bilder, men det kan godt være at det vil gå greiere med din telefon (og lyssetting).

Sammenlignet med Unfade ser vi også at selve skanningen er enklere og raskere med Unfade, men at nevnte app ikke klarer å fjerne refleksjoner. I tillegg er den ikke alltid like flink til å treffe perfekt på utsnittet som gjøres til slutt som gjør at du noen ganger får med litt av bordet eller mister noe av bildet.

På flere av bildene synes vi Unfade (nederst) kommer best ut av det med tanke på detaljnivået.
På flere av bildene synes vi Unfade (nederst) kommer best ut av det med tanke på detaljnivået. Vis mer

På flere av bildene må vi dog holde en knapp på Unfade hva gjelder detaljnivå (nederst på bildet over), selv om vi må innrømme ikke å ha vært nøyaktige på avstanden til objektivet, som kan være utslagsgivende.

Uansett – har du lyst til å prøve, koster det deg i hvert fall ingenting.

Fotoskanner for Android (Play butikk, gratis)
Fotoskanner for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ:
Slik samler du bildene fra ferieturen
Slik legger du inn EXIF-informasjon i gamle bilder
Vise frem bare noen av bildene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer