Her er iPhone 11

Apple har lansert tre nye iPhone-modeller. iPhone 11 får selskap av iPhone 11 Pro og 11 Pro Max.

OFFISIELL: iPhone 11 er den nye standardmodellen i iPhone-serien. Den kommer i seks farger og har et flunkende nytt dobbelkamera. Foto: Tony Avelar/AP/NTB Scanpix
OFFISIELL: iPhone 11 er den nye standardmodellen i iPhone-serien. Den kommer i seks farger og har et flunkende nytt dobbelkamera. Foto: Tony Avelar/AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til ny iPad og en ny Apple Watch, lanserte Apple tre nye iPhone-modeller tirsdag kveld. Bedre kameraer, bedre skjermer, raskere prosessorer og lenger batteritid er blant nyhetene i mobilene, som kommer i salg 20. september.

Men hva er hovednyhetene i iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Max? Her er en kjapp gjennomgang.

iPhone 11

FRA ETT TIL TO: Apples standard-iPhone har nå to kameraer på baksiden. Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix
FRA ETT TIL TO: Apples standard-iPhone har nå to kameraer på baksiden. Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix Vis mer

iPhone 11 er Apples nye standard-iPhone, og oppfølgeren til fjorårets iPhone Xr. Sett fra fremsiden ser den identisk ut som iPhone Xr, men baksiden er vesentlig annerledes.

Her finner du nemlig et nytt dobbelkamera, som består av ett nytt ultravidvinkelkamera på 12 megapiksler i tillegg til det vanlige 12 pikslers vidvinkelkameraet.

Det første er det nye denne gangen, og gjør at du får plass til enda mer på bildet enn før. Det byr nemlig på 2x optisk zoom ut (ikke inn), som gjør at bildet blir bredere.

Et par nye kamerafunksjoner introduseres også på iPhone 11. Portrettmodusen støtter nå kjæledyr (forgjengeren iPhone Xr hadde ikke dette), men kanskje viktigst: en ny nattmodus som aktiveres automatisk når det trengs. Det siste har vært en populær funksjon hos konkurrenter som Samsung og Huawei i senere tid, så det blir spennende å se hvor bra Apples tilnærming er.

Frontkameraet på iPhone 11 har også fått en oppgradering fra 7 til 12 megapiksler, og får for øvrig saktefilm-funksjon på selfier, eller «slofies» som Apple gjerne vil at vi skal kalle det. Teit navn, kanskje - men det kan fort bli en greie.

Både front- og hovedkameraet på iPhone 11 har for øvrig 4K-sensor, og Apple hevder at hovedkameraet er det beste på mobilmarkedet til video.

NYTT GRENSESNITT: Apple har gjort det slik at du kan se hvordan bildet blir med ultravidvinkel i kamera-appen på iPhone 11-modellene. Foto: Tony Avelar/AP/NTB Scanpix
NYTT GRENSESNITT: Apple har gjort det slik at du kan se hvordan bildet blir med ultravidvinkel i kamera-appen på iPhone 11-modellene. Foto: Tony Avelar/AP/NTB Scanpix Vis mer

iPhone 11 har fremdeles 6,1 tommer LCD-skjerm (ikke OLED som storebrødrene iPhone 11 Pro og 11 Pro Max), men Apple hevder glasset skal være sterkere.

Apple lanserer dessuten et nytt brikkesett for iPhone 11. A13 Bionic, som selvsagt er mye kraftigere enn A12. Apple hevder at A13 er det kraftigste brikkesettet i smarttelefonmarkedet. Batteritiden skal være én time mer enn på iPhone Xr. FaceID-ansiktsopplåsning skal være litt raskere og skal kunne brukes fra enda flere vinkler enn tidligere.

Prisen for iPhone 11 starter på 8490 kroner for 64 GB-modellen, noe som er 200 billigere enn fjorårets utgave. Den fås som nevnt i en rekke nye farger, inkludert dus lilla og grønn.

Forgjengeren iPhone Xr ble i fjor lansert som en «billigmodell» sammenlignet med de dyrere toppmodellene iPhone Xs og Xs Max. Riktignok kostet den 8690 kroner, så så veldig billig var den ikke.

NY TRIO: Her er de nye iPhone-modellene; fra venstre, iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix
NY TRIO: Her er de nye iPhone-modellene; fra venstre, iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Foto: Justin Sullivan/AFP/NTB Scanpix Vis mer
TRE STØRRELSER: Du har tre størrelser å velge mellom, 6,1 tommer på iPhone 11 og henholdsvis 5,8 eller 6,5 tommer på iPhone 11 Pro (og 11 Pro Max). Foto: Josh Edelson/AFP/NTB Scanpix
TRE STØRRELSER: Du har tre størrelser å velge mellom, 6,1 tommer på iPhone 11 og henholdsvis 5,8 eller 6,5 tommer på iPhone 11 Pro (og 11 Pro Max). Foto: Josh Edelson/AFP/NTB Scanpix Vis mer

iPhone 11 Pro og 11 Pro Max

Det virkelige flaggskipet fra Apple i år er imidlertid nye iPhone 11 Pro.

- Den kraftigste og mest avanserte iPhonen vi har laget, sa Apple-sjef Tim Cook under lanseringen.

iPhone 11 Pro blir tilgjengelig i to størrelser, 5,8 og 6,5 tommer - den største har fått navnet iPhone 11 Pro Max. Skjermene er av typen OLED, og Apple har gitt de et fancy navn kalt «Super Retina XDR»

TRIPPEKAMERA: Det nye trippelkameraet er den store nyheten på toppmodellene iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Foto: Josh Edelson/AFP/NTB Scanpix
TRIPPEKAMERA: Det nye trippelkameraet er den store nyheten på toppmodellene iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Foto: Josh Edelson/AFP/NTB Scanpix Vis mer

De to nye modellene ser mer eller mindre ut som fjorårets iPhone Xs og Xs Max, med unntak av én veldig synlig endring, et nytt trippelkamera bak.

I tillegg til vidvinkel og telefoto-kamera, introduseres et nytt ultravidvinkel-kamera. Det gir de samme mulighetene for enda bredere bildet som på standardmodellen iPhone 11. Den nye nattmodusen er selvsagt også tilgjengelig på Pro-kameraet, og den skal aktiveres automatisk når du knipser bilder i dårlige lysforhold.

«Deep fusion» er navnet på en ny fototeknologi fra Apple hvor de skyter ni bilder bilder totalt og bruker maskinlæring for å sette det sammen til ett bilde som skal by på flere detaljer og mindre bildestøy. Ikke helt ulike hva Google har gjort på sine Pixel-mobiler i flere år, og som har gjort at de er blant de aller beste mobilkameraene på markedet. Dette vil dog ikke være tilgjengelig ved lansering, men skal komme på et senere tidspunkt.

Du får de samme 4K-videomulighetene som på standardmodellen. Under lanseringen demonstrerte Apple hvordan det blir mulig å filme med to kameraer samtidig på Pro-modellene med en ny versjon av appen Filmic Pro.

Akkurat som standardmodellen iPhone 11, kommer de nye iPhone 11 Pro-modellene med Apples nye A13 Bionic-brikke. Forbedringene her gjør at batteritiden på 5,8 tommeren skal være fire timer bedre sammenlignet med forgjengeren, mens 6,5 tommeren skal få opptil fem timer bedre batteritid.

For første gang leveres iPhone med en kraftig lader. iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max har ladere på 18 watt med i esken. iPhone 11 får bare en 5 watts lader som før.

FIRE FARGER: Her er fargevalgene du har på iPhone 11 Pro og 11 Pro Max. Foto: Justin Sullivan/AFP Foto/NTB Scanpix
FIRE FARGER: Her er fargevalgene du har på iPhone 11 Pro og 11 Pro Max. Foto: Justin Sullivan/AFP Foto/NTB Scanpix Vis mer

De to toppmodellene kommer også med en ny matt overflate på baksiden samt et nytt fargevalg, nemlig grønn, i tillegg til svart, hvit og gull.

Prisen starter på 11.990 kroner for iPhone 11 Pro med 64 GB lagringskapasitet, og 12.990 kroner for iPhone 11 Pro Max. Det er henholdsvis 500 og 300 kroner dyrere enn i fjor.

Forhåndsbestillingene for iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max starter fredag 13. september. De kommer i butikk uka etter, den 20. september.

iOS 13 kommer 19. september

For øvrig kunne Apple også melde at den neste store iOS-oppdateringen, iOS 13, vil slippes 19. september. Denne blir tilgjengelig som en gratis oppdatering for alle med iPhone 6s eller nyere.

Ytterligere flere funksjoner kommer i en iOS 13.1-oppdatering den 30. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer