Mobil når det er kaldt

Her er mobilene som klarer seg best og dårligst i vinterkulda

Vintertest av seks mobiler avslører store forskjeller.

BEST i VINTER-TEST: Samsung Galaxy S9+ kommer best ut i en vintertest av mobiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST i VINTER-TEST: Samsung Galaxy S9+ kommer best ut i en vintertest av mobiler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Svenske Testfakta har testet hvordan seks populære mobiltelefoner tåler typisk «vinterføre» - og funnet at det er veldig store forskjeller.

De har testet hvor godt mobilene tåler kulde, fuktighet og støt - og hvor raskt de lader opp igjen etter en tur i kulda. Testene er gjennomført av det tyske laboratoriet PZT.

Best - og verst

Det er kuldetåligheten som er tillagt mest vekt i totalkarakteren (40 prosent), mens hvor godt telefonene tåler fall er tillagt 30 prosent av den totale vurderingen.

Det er Samsung Galaxy S9+ som får best totalscore i testen, mens Motorola Moto Z3 play får dårligst totalkarakter.

Det skal imidlertid sies at det faktisk er Motorola som skårer aller best på kuldetålighet - men ettersom de skårer skikkelig dårlig på fall- og fuktighetstestene, kommer de ut med den laveste totalkarakteren.

Ifølge testen er det Sony Xperia XZ3 som har et batteri som tåler kulda dårligst.

I tillegg har de også testet Nokia 7 Plus, iPhone Xs, Huawei P20 Pro og Sony Xperia XZ3.

Da Dinside kuldetestet mobiler i 2016, var det Microsoft Lumia 950 XL som gikk av med seieren.

- Feil å sammenlikne med vanntette mobiler

Motorola uttaler i en kommentar til Dinside at de er veldig glade for at Motorola skårer høyt både på kuldetålighet og på oppladingshastighet - ettersom dette ofte er bekymringspunkter for mange forbrukere i Skandinavia.

Men Motorola får kun 1 poeng på falltestene (av 5 mulige) - og 2 på fuktighetstestene - som er dårligst av alle.

- Som testen påpeker, er telefonen sprutbestandig - og ikke vanntett - og det er uheldig at Moto Z3 play er sammenliknet med IP-klassifiserte telefoner på dette parameteren, uttaler Motorola i en e-post til Dinside.

Som Dinside også har skrevet om tidligere, er det store forskjeller på hvor mye fuktighet de ulike mobilene tåler - og du bør sjekke IP-klassifiseringen på telefonen din for å finne ut om den kun tåler litt vannsprut - eller om den faktisk hevder å være fullstendig vanntett.

- Når det kommer til dropp-testen, trenger vi mer informasjon om hvordan testen er utført, før vi kan kommentere på dette. Men det vi kan si, er at Motorola har et godt rykte på vår byggekvalitet og vi utfører en rekke fall-tester før en ny modell går i produksjon, skriver Motorola videre.

- Økning i mobilskader

Nokia 7 Plus får toppscore på falltestene, som eneste mobil. Motorola får som nevnt kun 1 poeng.

Ifølge forsikringsselskapet Tryg, ser de en stor økning antall skader på mobiltelefoner.

– Det er en dramatisk økning i skadefrekvensen på mobiltelefoner. For enkeltmodeller ser vi at mobilene skades dobbelt så ofte som før. Dette gjelder særlig for mobilene som er utstyrt med glass på baksiden, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Ifølge Tryg har fire av fem mobiltelefoner som ligger i skadetoppen, glass på begge sider - noe som fra et forsikringssynspunkt er svært uheldig, fordi det ifølge forsikringsselskapet gjør mobilen dobbelt så sårbar for skader.

– Fire av fem mobiltelefoner som ligger i skadetoppen har glass på begge sider, uttaler Irgens.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, forteller til Dinside at det er flere skader på mobiler om sommeren enn om vinteren:

- Det er det dobbelte antall mobiler som blir skadd på sommeren, kontra i desember.

- På vinteren er det helst i alpinbakkene og skiheiser vi ser at det er en økning - og da er det selvsagt mest når det er ferier og helg, og gjerne rundt vinterferie, påskeferie og i utfartshelgene, sier Brandeggen til Dinside.

Forsikringen kan dekke mobilskader

Skader på mobilen kan være dekket av forsikringen din, men hva som dekkes vil avhenge av hvilken forsikring du har - og om du har en vanlig forsikring eller en pluss-forsikring.

Pluss-forsikringene dekker oftest mer; der de vanlige forsikringene kan sammenliknes med en delkasko, er pluss-forsikringene mer en fullkasko.

Du bør uansett kontakte forsikringsselskapet ditt og sjekke om det er noe som forsikringen dekker, dersom du skulle oppleve a mobilen din blir skadd.

Mobilen kan være forsikret både gjennom en egen mobilforsikring dersom du har det - eller via innbo- eller reiseforsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer