Mobilhistorie

Her er mobilprodusentene du har glemt

Selskapene som ikke lyktes.

MOBILENE SOM FORSVANT: Husker du navnet på disse mobiltelefonene? Foto: Produsentene
MOBILENE SOM FORSVANT: Husker du navnet på disse mobiltelefonene? Foto: Produsentene Vis mer
Publisert

I den forholdsvis korte historien til mobiltelefoner har det vært en haug med produsenter som har forsøkt seg for å bli det neste store. Få har faktisk lyktes, men vi har vært vitne til mengder med spennende produkter som ikke helt slo an blant forbrukerne.

Det er også selskaper som har kjempet seg opp, men senere har falt som stener fordi de ble utkonkurrert. Her er det lett å tenke på Nokia som lenge var markedsleder, men også Sony (Ericsson) som i perioder var finnenes argeste konkurrent.

Nå er det Samsung, Apple og Huawei som er de største - i den rekkefølgen - og selv om de to førstnevnte opplever en liten nedgang i salget, er det få ting som tyder på at de vil lide samme skjebne som Nokia, med det første.

Mobilene som floppet

Vi har tatt en kikk på mobilhistorien for å finne selskaper som gjorde et forsøk på å tre inn i et kompetitivt marked, men som ikke lyktes. Her finner du storheter som Microsoft, men også et norsk selskap ved navn Magcom.

Husker du disse selskapene?

NeoNode

Svenske NeoNode introduserte i 2003 mobilen N1 med brask og bram. Dette var mobilen som skulle revolusjonere mobilmarkedet, men slik gikk det aldeles ikke. NeoNode N1 var en ganske liten smarttelefon drevet av Windows Mobile CE, og kunne skilte med en 2,2-tommers TFT-berøringsskjerm med en oppløsning på 220 x 176 piksler og som kunne vise hele 65.535 farger. Det var for øvrig stort på den tiden, i dag er det ingen selskaper som skryter av antall ulike farger skjermen kan vise.

Kameraet? Det hadde VGA-oppløsning, det vil si 640 x 480 piksler.

Fire år senere forsøkte svenskene seg igjen med N2, den ble heller ingen slager. Dette skrev vi om lanseringen av NeoNode N2 i 2007:

«Nå prøver svenskene hos NeoNode igjen, og overraskende nok velger de å fokusere på forgjengeren der andre ville forsøkt å glemme hele greia mens de beskjemmet kikket ned i bakken og sparket stein med føttene som en tenåring som har blitt ferska i røyking på ungdomsskolen.

N2 heter den, én mer enn N1.

Den har et egenutviklet brukergrensesnitt kalt Neno, i tillegg til plass til miniSD-kort, firebånds GSM, GPRS, 2-megapiksel-kamera, 2" LCD-skjerm med 65 000 farger og støtte for musikk- og videoavspilling.

Riktig. Den har verken 3G, Edge eller trådløst nett.»

PS. NeoNode er faktisk aktive den dag i dag. Under mobilmessen MWC i 2016 viste selskapet frem spennende teknologi som gjør hvilken som helst PC-skjerm, berøringsfølsom.

Magcom

Svenskene er ikke alene om å feile, også nordmenn har forsøkt seg i mobilmarkedet uten hell. Husker du Magcom? På starten av dette årtusenet bestemte et lite selskap på Fornebu å ta opp konkurransen med Nokia, Ericsson, Motorola og Siemens.

Magcom var en liten lomme-PC, og i 2001 listet vi opp funksjoner som adressebok, kalender, oppgaveliste, nettleser og støtte for e-post med synkronisering mot Outlook via en PC. Men her var det noen mangler:

«All informasjonen kan enkelt synkroniseres med f.eks. en PC med Outlook. Det eneste negative i så måte, er at ikke programvare og kabel til å gjøre dette følger med som standard, den er såkalt "ekstrautstyrt". Ærlig talt, Magcom, når dere har laget en såpass avansert og dyr telefon, burde det vært en selvfølge at akkurat disse tingene fulgte med.»

Prisen på Magcom var 8.000 kroner. Ifølge konsumprisindeksen tilsvarer det over 11.000 kroner i dag.

Det varte ikke lenge for Magcom. August samme år kunngjorde selskapet at de hadde stanset videre produksjon og salg av mobiltelefonen.

Kazam

«Kazam. Merk deg navnet», skrev vi i 2013. Det britiske selskapet som ble startet opp av tidligere HTC-ansatte, hadde planer om å yppe til mobilkrig mot Apple, Samsung og de resten.

Telefonene kunne skilt med ren og oppdatert Android, noe ikke alle i dagens marked leverer, skjermstørrelse på opptil 5,5 tommer og støtte for microSD-kort. Kazam kom også med lovnader om gratis skjermbytte, men det var ikke nok til å friste kundene.

Microsoft Kin

Ok, her skal jeg innrømme at jeg fulgte lanseringen tett. Jeg syns Microsoft Kin var et ordentlig spennende produkt, selv om det var få som faktisk var enige med meg.

I 2010 introduserte Microsoft Kin-mobilene Kin One og Kin Two. Dette var mobiler som var beregnet på ungdommen med høyt fokus på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Brukergrensesnittet var dynamisk og alltid oppdatert med innhold fra de sosiale mediene, RSS-nyhetsstrømmer og andre kilder.

Microsoft kjørte hardt på med markedsføring for Kin, men mobilene floppet stort. Kanskje var det slik at enhetene var forut sin tid, de var nemlig veldig avhengig av mobildata og i 2010 var ikke de største datapakkene tilgjengelig.

En annen tabbe Microsoft gjorde, var å sperre for tredjepartsapper slik at Kin på ingen måte kunne konkurrere med iPhonenes stadig økende app-bibliotek.

Kin One og Kin Two ble annonsert i april 2010. I juni besluttet Microsoft å stanse produksjonen av mobilene.

Qtek

Før iPhone- og Galaxy-smarttelefonene, var det Qtek som gjaldt for proffbrukerne. Selskapet som i dag er kjent som HTC, lanserte en hel haug med smarttelefoner basert på Microsofts operativsystem, Windows Mobile.

I 2005 skrev vi om en storlansering fra Qtek hvor hele 4 nyheter ble vist frem: Qtek 8300, 8310, 9000 og 9100.

«Qtek 8300 og 8310 er mer eller mindre identiske telefoner, men har foskjellig design og plassering av snarveisknapper. Qtek 8300 fokuserer på musikkavspilling, og har derfor egne knapper som styrer Windows Media Player. 8310, derimot, har et mer profesjonelt fokus, og har derimot snarveisknapper som fører til kontakter og e-post», skrev vi om lanseringen av de to førstnevnte. Men det var Qtek 9100 vi var mest begeistret over:

«Den største og mest imponernede av gårsdagens nyheter heter Qtek 9000. Det er et monster av en maskin, og kombinerer en kraftig PDA med en fullt utstyrt 3G-telefon. I lukket modus ser den ut som en standard PDA, med en flott og høyoppløselig VGA-skjerm. Riktignok er enheten en del større en de vanlige PDAene man har i dag.»

Qtek finnes ikke lenger, og vi må være ærlige å si at det heller ikke ser bra ut for HTC i mobilmarkedet.

Nextbit

Det er hardt å få innpass i dagens mobilmarked, men selskapet Nextbit skal ha for forsøket. Selskapet, som ble startet av tidligere ansatte i Google og HTC, gikk veien gjennom Kickstarter for å få finansiert skymobilen Robin.

Tanken bak Robin var nettskyen. Hver gang telefonen er koblet til strøm og WiFi, tar den sikkerhetskopi av innholdet; det være seg bilder, video, musikk og apper. Begynner det å gå tomt for lagringsplass på telefonen, vil Robin automatisk slette innhold på telefonen som ikke er blitt brukt på en stund, der man uansett har en sikkerhetskopi i nettskyen.

Vi hadde Nextbit Robin inne på testbenken i 2015, men vi var ikke videre imponerte og trillet terningkast 3 .

«Nextbit Robin er et friskt pust utseendemessig, og ideen om en backupløsning på kjøpet er god, men siden det ikke er noen fullverdig sikkerhetskopi på nett, klarer vi ikke å se noen fordeler her utover det man ville ha klart å oppnå med minnekortstøtte. Det spørs også om behovet er like stort lenger, der både Google, Flickr og andre tilbyr særdeles mye lagringsplass til bilder og video i nettskyen», lød konklusjonen.

Et lite stykke mobilhistorie

Dette er noen av mobilselskapene som har forsøkt seg, men som kanskje ikke har lykkes helt. Av de nevnte er nok Qtek det nærmeste man kommer en suksess. Selskapet gjorde det ikke så aller verst før iPhone kom i 2007 og snudde helt om på markedet.

Hvilke mobiltelefoner, eller selskaper, som ikke finnes lenger, husker du best?

Mens vi er i det nostalgiske hjørnet. Sjekk ut vår 18-år gamle sak om GPRS:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer