11 kjekke Snapchat-triks

Her er noen av våre favoritt-triks i Snapchat

Mange muligheter, men ikke alt er like enkelt å finne frem til.

GJØR DET LETTERE FOR ANDRE: Skrur du på "uendelig" tidsvisning på bildene dine i Snapchat, er det større sjanse for at også andre får det med seg. Foto: Kirsti Østvang
GJØR DET LETTERE FOR ANDRE: Skrur du på "uendelig" tidsvisning på bildene dine i Snapchat, er det større sjanse for at også andre får det med seg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snapchat går for å være en relativt enkel meldingsapp. Likevel innrømmer selskapet nå at den har blitt for vanskelig å bruke, og derfor er en ny versjon med «ny» design på trappene.

Snapchat har siden lanseringen i 2011 fått ganske mange funksjoner, men ikke alle er like lette å oppdage. Derfor har vi samlet sammen en del nye - og noen gamle - triks det kan være greit å kunne.

Uendelig visningstid

Ganske lenge var det bare mulig å se bildene dine i ett til ti sekunder før de forsvant i Snapchat.

UENDELIG: Ved å velge «no limit» kan motparten se en snap så lenge han eller hun måtte ønske. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
UENDELIG: Ved å velge «no limit» kan motparten se en snap så lenge han eller hun måtte ønske. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tidligere i år fikk du imidlertid et nytt valg, merket med et uendelighetstegn (∞).

Velger du denne, vil altså ikke bildene forsvinne av seg selv når motparten åpner dem.

De kan sees så lenge man måtte ønske, men forsvinner på vanlig måte når motparten trykker på skjermen.

For å endre visningstid på bildesnappene dine, ta et bilde, trykk på stoppeklokke-ikonet og velg da eksempelvis uendelig.

Lagre meldinger

I tillegg til å sende bilder og video i Snapchat, er det også mulig å chatte på «vanlig» vis. Bare sveip til høyre på kamera-skjermen for å få opp chattelista. Ordinære meldinger forsvinner imidlertid også som bilder og video.

Er du like glemsk som oss, skulle du imidlertid kanskje hatt behov for å ta vare på meldinger, hvis du for eksempel vil ta opp igjen en samtale på et senere tidspunkt.

Heldigvis er det mulig å lagre meldinger.

LAGRE MELDINGER: Trykk og hold på en melding for å lagre den i en samtale. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LAGRE MELDINGER: Trykk og hold på en melding for å lagre den i en samtale. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I en samtale, er det bare å trykke og holde fingeren inne på en melding. Meldingen blir markert med grått og det vil stå «Lagret» ved siden av en kort tid.

Den andre personen vil få beskjed om at du har lagret den gjeldende meldingen.

Neste gang du åpner samtalen, er det bare å bla opp og så ligger den lagrede meldingen der.

For å fjerne lagrede meldinger, er det bare å trykke og holde inne på samme måte igjen. Det samme fungerer også med bilder og videoer som er delt i selve samtalen.

Se hvem som har sett din story

TO MÅTER Å GJØRE DET PÅ: Du kan også trykke på de tre prikkene oppe til høyre å skjermen, og deretter trykket på øye-ikonet ved siden av den gjeldende snappen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TO MÅTER Å GJØRE DET PÅ: Du kan også trykke på de tre prikkene oppe til høyre å skjermen, og deretter trykket på øye-ikonet ved siden av den gjeldende snappen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Laster du opp et bilde eller en videosnutt til din «story», blir den tilgjengelig i 24 timer for alle som følger deg.

Ønsker du å se hvem som har sett på det du har lagt ut der, sveip til venstre på kamera-skjermen, og trykk på Min story (altså din story).

Da vil du få opp første snap som ligger der. Sveip opp fra bunnen av skjermen (hvis du ser nøye etter, er det en liten pil nederst).

Du vil så få opp en liste over alle som har sett den spesifikke snappen - og hvem som eventuelt har tatt skjermdump.

Svare på en story

Når man blar gjennom andre sine story-oppdateringer, hender det man får lyst til å kommentere direkte på den gjeldende snappen.

KOMMENTAR PÅ BILDET: Har noen kommentert på en snap i din story, vil kommentaren følge med bildet eller videoen som her. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KOMMENTAR PÅ BILDET: Har noen kommentert på en snap i din story, vil kommentaren følge med bildet eller videoen som her. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For å gjøre det, bare sveip opp, og så vil du få opp et tekstfelt hvor det står «Send en Chatmelding». Skriv meldingen og send den avgårde.

Når du sender en melding via en story, vil mottakeren få opp den aktuelle snappen sammen med kommentaren din.

Søk etter emojier

Skal du sende et klistremerke - eller en emoji - i en samtale, kan du trykke på smilefjes-ikonet, og så lete manuelt. Det finnes imidlertid en annen metode som ofte kan være raskere.

Bare skriv inn et passende søkeord (på engelsk), for eksempel «hooray», «tired» eller «hungry», og så trykk på klistremerke-ikonet igjen, så vil du få opp de beste treffene.

EMOJI-SØK: I stedet for å lete opp taco-emojien av deg selv, søk det opp i stedet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
EMOJI-SØK: I stedet for å lete opp taco-emojien av deg selv, søk det opp i stedet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Forskjellige farger på tekst

KULERE TEKST: Det blir stiligere når du velger noe annet enn hvit som tekstfarge. Hvorfor ikke bruke flere farger av gangen? Skjermbilde: Kirsti Østvang
KULERE TEKST: Det blir stiligere når du velger noe annet enn hvit som tekstfarge. Hvorfor ikke bruke flere farger av gangen? Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ikke bare er det mulig å endre fargen på teksten du legger på snappene dine, du kan også ha forskjellige farger på de ulike ordene eller bokstavene.

Skriv inn teksten din, og trykk på T-ikonet for å få stor skrift. Trykk deretter på et ord i teksten din og trykk så på knappen Marker for å markere det ordet (du kan også dobbelttrykke).

Så velger du bare en ny farge fra fargepaletten oppe til høyre og slipper når du finner ønsket farge.

Følg samme fremgangsmåte på hvert ord eller bokstav du ønsker forskjellig farge på.

PS: Det samme fungerer også når du skal tegne.

Ekstratipset: Ønsker du et enda bredere spekter av farger, kan du når du har funnet fargen du ønsker å bruke, dra fingeren til venstre side av skjermen for å «låse» fargen.

Så kan du dra fingeren øverst til venstre hjørne for en mørkere tone, mens du får en lysere tonere ved å dra fingeren ned i høyre hjørne.

Bytt farge på et objekt

BLÅTT EPLE: Nei, det er ikke genmanipulert. Her har vi bare "photoshoppet" litt med tint brush-verktøyet til Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BLÅTT EPLE: Nei, det er ikke genmanipulert. Her har vi bare "photoshoppet" litt med tint brush-verktøyet til Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det er ikke bare tekst du kan endre farger på. Snapchat har en funksjon kalt «Tint Brush», som lar deg endre farger på objekter i bildene dine.

Ta et bilde, trykk på saks-ikonet oppe til høyre. Velg deretter malingskost-ikonet. Velg så ønsket farge.

Lag et omrisse av objektet du ønsker å endre farge på. Så straks du løfter fingeren fra skjermen, vil det markerte området få den nye fargen du har valgt.

PS! Du kan bruke samme teknikk for å lage en bakgrunn på bildet ditt. Da velger du ikonet over malingspenselen - en firkant med skrå streker i. Du markerer et objekt på samme måte, men da er det området utenfor som får bakgrunnen du velger.

Tegn med emoji

TEGN MED EMOJI: Lei ansiktsfiltere? Tegn med emoji-ikoner i stedet! Foto: Pål Joakim Pollen
TEGN MED EMOJI: Lei ansiktsfiltere? Tegn med emoji-ikoner i stedet! Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med tegneverktøyet er du ikke begrenset til bare å tegne streker, men du kan bytte ut «penselen» med emoji-ikoner.

For å gjøre det trykker du på tegneverktøyet, og så på hjertet som ligger rett under fargevelgeren til høyre.

Det er bare en håndfull som er tilgjengelige, men du kan, som med vanlig tegning, endre størrelsen på penselen ved å klype sammen to fingre på skjermen eller skyve dem fra hverandre.

Legg til lenker

Snapchat handler ikke så mye om å lese innhold utenfor appen, men det er nå blitt mulig å legge til lenker i snappene du sender.

HUSKER FOR DEG: Når du skal legge ved en lenke, har Snapchat også en liste over tidligere lenker du har lagt ved snappene dine. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HUSKER FOR DEG: Når du skal legge ved en lenke, har Snapchat også en liste over tidligere lenker du har lagt ved snappene dine. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Lag en snap, trykk på binders-ikonet. Legg deretter inn en lenke, enten en du har lagret til utklippstavlen din, en du har sendt før eller en du skriver inn i adressefeltet øverst.

Du vil få opp en forhåndsvisning av nettsiden. Trykk til slutt på Legg ved Snap.

De som mottar snappen, trenger bare å sveipe opp for å åpne lenken i den innebygde nettleseren i Snapchat.

Zoom med én hånd

For å lage en videosnap, må du holde inne fingeren på kameraknappen.

Ønsker du å zoome inn på noe mens du filmer, er det bare å dra fingeren opp på skjermen mens du holder den inne - og så kan du dra fingeren ned for å zoome ut igjen.

Film uten å trykke på skjermen

Skal du ta opp en video i Snapchat, er du nødt til å trykke og holde inne utløserknappen. Slipper du knappen, stopper opptaket.

Har du iPhone, er det imidlertid mulig å filme «uten hender» ved hjelp av de såkalte tilgjengelighetsinnstillingene på telefonen.

Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet. Gå inn på AssistiveTouch og skru funksjonen på.

Velg deretter Opprett ny bevegelse. Trykk og hold med en finger midt på skjermen for å ta opp bevegelsen helt til tiden har gått ut. Trykk på Arkiver og den et navn, for eksempel «Håndfritt opptak».

ASSISTIVETOUCH: Ved hjelp av denne tilgjengelighetsfunksjonen kan du gjøre et videoopptak i Snapchat uten å måtte holde fingeren på skjermen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ASSISTIVETOUCH: Ved hjelp av denne tilgjengelighetsfunksjonen kan du gjøre et videoopptak i Snapchat uten å måtte holde fingeren på skjermen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Åpne Snapchat og trykk på den grå sirkelen som nå befinner seg til høyre på skjermen.

Trykk på Tilpasset, og velg bevegelsen du nettopp lagret. Det vil dukke opp en ny grå sirkel på skjermen. Dra den over opptaksknappen i Snapchat og slipp for å begynne å filme.

Merk at bevegelsen ikke varer i mer enn 8 sekunder, så du kan heller ikke filme lengre av gangen enn dette.

Lyst til å lære enda flere triks? Les også:
Slik fungerer Snapchat
Snapchat med magisk viskelær
Se hvor Snapchat-vennene dine befinner seg
Slik bruker du den nye gruppefunksjonen i Snapchat
Lag ditt eget geofilter i Snapchat

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer