Samsung Galaxy Z Fold 2:

Her er Samsungs nye brettbare

Forbedret på flere måter siden forgjengeren.

KAN STÅ: En av nyhetene i Galaxy Z Fold 2 kontra sin forgjenger, er at den kan stå i oppreist posisjon. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN STÅ: En av nyhetene i Galaxy Z Fold 2 kontra sin forgjenger, er at den kan stå i oppreist posisjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Samsung har nettopp trukket duken av nok en brettbar mobiltelefon. Denne gangen er det den første utgaven, Galaxy Fold, som har fått sin oppfølger i Galaxy Z Fold 2.

Interessant nok er Z-bokstaven med fra Galaxy Z flip, så vi får anta at alle fremtidige brettbare telefoner fra Samsung får en Z i produktnavnet. Spør du oss, hadde V passet bedre, for en Z indikerer jo at det er to bretter.

Men nok om det.

V: Spør du oss, kunne Samsung ha byttet ut Z med V i produktnavnet. Foto: Pål Joakim Pollen
V: Spør du oss, kunne Samsung ha byttet ut Z med V i produktnavnet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det mest merkbare ved første øyekast er at skjermen på forsiden av Galaxy Z Fold 2 har blitt vesentlig større. Den var ganske liten på Galaxy Fold der den bare målte 4,6 tommer over diagonalen, men nå får du en litt mer fullblods mobilopplevelse også når telefonen er sammenbrettet, med skjermstørrelse på 6,2 tommer. Fortsatt er den ganske slank, i et tilnærmet 25:9-format.

STØRRE: Skjermen på forsiden har vokst ganske markant og måler nå 6,2 tommer diagonalt. Foto: Pål Joakim Pollen
STØRRE: Skjermen på forsiden har vokst ganske markant og måler nå 6,2 tommer diagonalt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Større skjerm, tynnere rammer

Men også hovedskjermen har vokst i størrelse - fra 7,3 til 7,6 tommer. Den er i 11:9-format (nesten 4:3), men har ikke lenger «busslomma» til kameraet – nå har Samsung gått for sitt «infinity-O»-design, altså der det bare er et lite hull til frontkameraet. Rammene skal også være inntil 27 prosent tynnere enn før.

Og som på S20 Ultra og Note 20 Ultra-modellene får du denne gangen en 120 Hz-skjerm som sikrer ekstra myke animasjoner og den slags. Bildefrekvensen oppdateres dynamisk og kan også gå helt ned til 11 Hz om det ikke er behov for mer.

GOD PLASS: Det går helt fint å kjøre tre apper samtidig på Galaxy Z Fold 2. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD PLASS: Det går helt fint å kjøre tre apper samtidig på Galaxy Z Fold 2. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Står av seg selv

Hengslingen er forbedret i Z Fold 2, slik at den nå kan stå av seg selv om skjermen vinkles mellom 75-115 grader. Det gir flere muligheter, blant annet den nye «Flex mode» der de to halvdelene av skjermen står for hver sin type innhold, for eksempel der du kan ha avspillingsknapper og den slags på den nederste skjermen, mens videoen snurrer på den øverste.

Det gjør også at du får et slags innebygd kamerastativ, der Samsung-telefonen har flere smarte funksjoner å by på. Blant annet kan kameraet automatisk panorere bildet ved videopptak for å følge motivet. Her flyttes bare de aktive pikslene på sensoren, så det er ikke slik at hele telefonen vrir på seg.

TELT: Du kan også sette telefonen som et telt og se videoer på frontskjermen, for eksempel. Foto: Pål Joakim Pollen
TELT: Du kan også sette telefonen som et telt og se videoer på frontskjermen, for eksempel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lyden får du nå servert i stereo når du har brettet ut telefonen, og ifølge Samsung skal dette være den beste lyden på en Samsung-telefon noensinne.

3+1 kamera

Kamerarigget på baksiden består av tre 12 Mp-kameraer med ulike brennvidder, altså ultravidvinkel (f/2,2), vanlig vidvinkel (f/1,8) og et teleobjektiv (f/2,4), mens frontkameraet er på 10 megapiksler med blenderåpning på f/2,2. Bildebrikken på hovedkameraet bak har blitt 65 prosent større enn den var på den første Fold-telefonen.

En ny funksjon lar deg slå på frontskjermen når du tar bilde med kameraet bak. Dermed kan du både ta selfier med hovedkameraet og se din egen positur, og du kan også la dem du ta bilder av se hvordan de arter seg mens du komponerer bildet. I praksis vil du nok derfor bare bruke kameraet på innsiden av bretten til videosamtaler.

SMART: Nå kan den du tar bilde av med bakkameraet se sin egen positur. Foto: Pål Joakim Pollen
SMART: Nå kan den du tar bilde av med bakkameraet se sin egen positur. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers kommer telefonen med 256 GB UFS3.1-lagring (den raskeste sorten), 12 GB arbeidsminne (RAM), 4.500 mAh batterikapasitet og støtter både 5G og WiFi 6. Prosessoren er Qualcomms toppmodell, Snapdragon 865+, og da ikke Samsungs egenutviklete Exynos-prosessor som sitter i S- og Note 20-modellene.

Flere apper på likt

Som på forrige modell kan du bruke inntil tre apper samtidig når du har brettet ut telefonen. Undersøkelser fra Samsung viser at 34 prosent av Samsung Galaxy Fold-eierene bruker denne muligheten flittig, kontra bare 4 prosent på ikke-brettbare telefoner.

DRA OG SLIPP: Her drar vi et bilde fra galleriet direkte inn i en melding. Foto: Pål Joakim Pollen
DRA OG SLIPP: Her drar vi et bilde fra galleriet direkte inn i en melding. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny er for eksempel screenshot-funksjonen, som rett etter at du har tatt skjermbilde gir deg ett miniatyrbilde per app-vindu du har åpent, slik at du enkelt kan dra og slippe ett av dem inn i en av appene, for eksempel om du vil sakse et skjermbilde fra en nettside og lime inn i en presentasjon.

Som før sørger «app continuity» for at du kan ha en app åpen på frontskjermen, brette opp telefonen og få en større visning av samme app på den store skjermen. I mellom der finner du også den nevnte Flex-modusen som deler skjermen i to dersom den står som en bærbar PC på bordet.

I det hele tatt virker det som om Samsung har gjort mye lurt med programvaren på denne telefonen.

Fingeravtrykksleseren finner du på siden av telefonen, og siden den er såpass smal, når du den fint med venstre langfinger om du foretrekker å holde den i venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen
Fingeravtrykksleseren finner du på siden av telefonen, og siden den er såpass smal, når du den fint med venstre langfinger om du foretrekker å holde den i venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Galaxy Z Fold 2 lanseres 18. september med en veiledende pris på 23.290 kroner - 300 kroner over det den første Fold-telefonen kostet ved lansering. Vi kommer selvsagt tilbake med test av telefonen når den datoen nærmer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer