LONDON, DINSIDE: Under parolen «Do bigger things» har Samsung nettopp lansert Galaxy Note 8, selskapets største og kraftigste mobil noensinne. Denne er å regne som storebroren til Galaxy S8 og S8+, myntet på et profesjonelt publikum, med avanserte sikkerhetsfunksjoner og integrert penn til notater og tegning.
Mobilen etterfølger modellen Note 7, som utviklet seg til å bli kanskje det største marerittet i elektronikkgigantens historie.
Presset i forkant av lanseringen av Note 8 har derfor vært stort, og de fleste forventer nok at selskapet denne gangen unngår de store skandalene.
Dinside er blant de første i verden som har fått prøve Samsung Galaxy Note 8 før onsdagens lansering. Våre førsteinntrykk av mobilen er i hvert fall meget bra.
Største noensinne

Før vi går nærmere inn på det, skal vi se på noen tekniske detaljer. Note 8 er altså den mobilen fra Samsung med størst skjerm noensinne, med sin Super AMOLED-skjerm på 6,3 tommer og oppløsning på 2.960 x 1.440 piksler. Som forventet, er Galaxy Note 8 IP68-sertifisert i forhold til evne til å stenge ute vann og støv. Den skal blant annet tåle å ligge under vann i 30 minutter.
Mobilen kommer i fire forskjellige farger: Svart, gull, blå og grå. I Norge vil svart og gull være de mest utbredte, men blå og grå kan muligens bli å finne i utvalgte kanaler.
På innsiden sitter en 10nm, åttekjernet prosessor på 2,3 GHz, 6 GB RAM og 64, 128 eller 256 GB lagringsplass som kan bygges ut med et microSD-kort på inntil 256 GB. Mobilen kommer også i en utgave med støtte for to SIM-kort, men det er usikkert om den blir tilgjengelig i Norge. Det er også usikkert på om vi får se annet enn 64 GB-utgaven her til lands, dette er muligens et prisspørsmål.
Operativsystemet er Android 7.1.1 (Nougat) med «Samsung Experience», som i praksis betyr at grensesnittet har fått enkelte Samsung-tilpasninger.
Batteriet har en kapasitet på 3.300mAh og kan lades enten trådløst eller via den medfølgende laderen, som kobles til mobilens USB-C-port i bunnen.

Infinity-skjerm
I likhet med Galaxy S8 og S8+ dekker skjermen nesten hele fronten, med kun et lite svart felt øverst og nederst. Derfor er ikke den fysiske størrelsen på mobilen mer enn 162,5 x 74,6 x 8,5 mm. Vektnåla stopper på 195 gram.
Fasongen, med de avrundede kantene, og størrelsen, minner mye om S8+ som riktig nok har 0,1 tommer mindre skjerm. Vi opplevde uansett mobilen som behagelig å holde, og den store skjermen føles helt naturlig med det samme vi tar den i bruk.
Det har vært spekulasjoner om skjermen kom til å ha integrert fingeravtrykksleser, noe som viser seg ikke å stemme. I likhet med S8 og S8+, er denne flyttet til baksiden - men plassert slik at pekefingeren lettere treffer den enn kameraet når du holder den i høyrehånda.

Du kan også logge på hjelp av iris (øynene) og ansiktsgjenkjenning. Førstnevnte skal også kunne brukes til diverse betalingsløsninger.

Her lurer vi Samsungs ansiktsgjenkjenning
Spennende kameraløsninger
Hovedkameraet tar bilder med 12 megapiksels oppløsning, mens frontkameraet klarer 8. Begge kameraer har innebygd optisk bildestabilisator, og er svært lysfølsomme (f/1.7).
Hovedkameraet kan i tillegg zoome optisk inntil 2x takket være to objektiver med hver sin faste brennvidde, et vidvinkelobjektiv (f/1.7) og et teleobjektiv (f/2.3).
Ifølge Samsung er det første gang vi ser et slikt dobbelkamera med innebygd optisk bildestabilisator på begge objektiver, i en mobiltelefon.
Kameraet støtter også «Live focus», som gjør at du kan bestemme hva som skal være skarpt og hva som skal være uskarpt i bildet, før det tas. Det kan være nyttig for eksempel ved portrettfotografering, der du gjerne vil ha en grad uskarp bakgrunn. Alle bildedata lagres uansett, slik at du kan justere dybdeuskarpheten i etterkant.
Vi tok noen testbilder med et demoeksemplar, og det klarte å fange detaljene i de vanskelige lysforholdene, med god presisjon. Utløseren er vanvittig kjapp også i mørke, takket være Dual Pixel-teknologien med tilhørende effektiv autofokus.

Bedre multitasking

For å dra nytte av den store skjermen, har Samsung introdusert noen nye multitasking-funksjoner, deriblant muligheten til å starte to apper samtidig med ett trykk, som hver vil oppta halve skjermen.
Et eksempel kan være en navigasjonsapp og en musikk-app, hvis du ønsker å styre musikken samtidig som du får veibeskrivelser.
Funksjonen har de kalt «App Pair».
Bedre tegning og notater
Note 8 er, for ikke å glemme, også laget for å ta notater med (derav navnet), og leveres derfor med en penn. Den kommer med en rekke apper og løsninger tilpasset diverse oppgaver, inkludert fargelegging i Mindfulness-kategorien.

Tuppen er blant annet blitt mye mindre og dobbelt så følsom for trykk og vinkler, noe som skal gjøre opplevelsen mer naturtro.

Pennen skyves inn i mobilen når den ikke er i bruk. Vi kommer tilbake med en grundigere vurdering av notat- og tegnefunksjonene i testen av mobilen.
Andre nyheter
Av andre nyheter som er verdt å trekke fram, er bedre sikkerhet på flere nivåer, blant annet gjennom siste utgave av Samsung Knox, og ny og bedre versjon av Dex - som lar deg bruke mobilen som en PC, tilkoblet skjerm, tastatur og mus.

Vi har også sansen for Live messages - der du bruker pennen til å tegne figurer og skrive for hånd i meldinger, som deretter kan lagres og/eller sendes til mottakeren som animerte GIF-er. En morsom effekt som gir liv til meldingene.
Nytt er også at håndskrevne notater/memoer kan bestå av inntil 100 sider, som deretter kan pinnes til hjemskjermen, og en ny oversettelsesløsning som oversetter tekst mellom en rekke språk ved å holde pennen over den aktuelle teksten.
Ikke noen billigmobil
Samsung Galaxy Note 8 er ventet i butikkene i september, prisene vil ligge veiledende fra rett i underkant av 10.000 kroner, får vi opplyst fra Samsung. Det er, som allerede nevnt, foreløpig usikkert om vi vil se annet enn 64 GB-utgaven her til lands.
Alle som forhåndsbestiller, får forresten dokkingstasjonen som kreves av Dex, med på kjøpet.
Dinside er lovet et testeksemplar i løpet av kort tid, og vil komme tilbake med flere detaljer og alt om våre inntrykk så snart vi har fått testet den.
Reiseomkostningene til prelanseringen i London ble dekket av produsenten. Les mer her.
