Samsung Galaxy S9 og S9+ lansert

Her er Samsungs nye toppmodeller

Byr på ny kameraløsning, og i år kommer de i lilla.

HER ER DEN: Samsung Galaxy S9+ har to kameraer på baksiden og kommer i årets farge fra Pantone; lilla. Foto: Pål Joakim Pollen
HER ER DEN: Samsung Galaxy S9+ har to kameraer på baksiden og kommer i årets farge fra Pantone; lilla. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON: Samsung har akkurat vist frem sine nye toppmodeller, Galaxy S9 og S9+, på Mobile World Congress-messen i Barcelona.

Vi fikk imidlertid mulighet til å kikke på de nye modellene på et pressearrangement i London tidligere denne uka.

ENDA SMALERE KANTER: Samsung har skrelt vekk en drøy millimeter i høyden på S9 og S9+, slik at skjermkantene nå er enda litt mindre enn på S8-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen
ENDA SMALERE KANTER: Samsung har skrelt vekk en drøy millimeter i høyden på S9 og S9+, slik at skjermkantene nå er enda litt mindre enn på S8-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Større forskjeller enn sist

Mens fjorårets S8 og S8+ var ganske like med unntak av størrelsen (og batteriet), har Samsung i år valgt å gjøre større forskjeller på modellene.

For det er bare S9+ som kommer med to kameraer i bakkant; altså der ett av objektivene har lengre brennvidde, som på Galaxy Note 8.

Dessuten har den store utgaven 6 GB arbeidsminne kontra 4 GB på S9. Batteristørrelsene er de samme som i S8-modellene – 3.000 mAh på S9 og 3.500 mAh på S9+.

Verdens mest lyssterke kamera

De nye modellene har verdens mest lyssterke kameraer, med blenderåpning på f/1,5, som betyr at de slipper inn rundt 28 prosent mer lys enn det forgjengerne gjorde (f/1,7).

DOBBELT OPP: Bare pluss-modellen har et ekstra objektiv på baksiden, men begge de nye S9-modellene lar deg justere blenderåpning. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: Bare pluss-modellen har et ekstra objektiv på baksiden, men begge de nye S9-modellene lar deg justere blenderåpning. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men det nye Samsung-kameraet har et nytt triks i ermet – så vidt oss bekjent er dette de første mobilkameraene som kan regulere blenderåpningen. Det er nemlig mulig å blende ned til f/2,4, som da bare slipper inn snaue 40 prosent av lyset.

Dette er noe telefonen gjør automatisk dersom det er nok lys, men vi prøvde pro-modusen og så at du også kan gjøre dette manuelt. Samsung hevder at dette skal gi bilder tatt i dagslys mindre utvaskede farger enn tidligere, så det blir spennende å se på når vi får inn telefonene til test.

Den nye kameraprosessoren er for øvrig fire ganger raskere enn hos forgjengerne. Det gjør at Samsung kan tillate seg å ta tolv bilder (vs tre på S8-telefonene) på rappen når motivet er mørkt, for så å kombinere dem slik at bildene får mindre støy enn tidligere.

Sakte film kan skytes med 240 bilder i sekundet (som på iPhone), og en egen super-sakte-filmmodus klarer 960 bilder i sekundet i 0,2 sekunder, altså akkurat på samme måte som på fjorårets Sony-modeller. Oppløsningen der er 1280x720 piksler.

Sistnevnte kan aktiveres manuelt ved å trykke på en egen knapp, men kan også aktiveres automatisk når det kommer bevegelse innenfor en firkant i kamerasøkeren (som du kan plassere selv).

Vi fikk funksjonen demonstrert med nål og vannballong, og da klarte telefonen å starte supersaktefilm akkurat i det nåla traff ballongen.

AR EMOJI: Kan du gjette hvilken av de tre jeg laget selv? Foto: Pål Joakim Pollen
AR EMOJI: Kan du gjette hvilken av de tre jeg laget selv? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En annen nyhet er «AR Emoji», som lar deg lage en avatar som ligner på deg selv bare ved å ta en selfie, og som du kan animere med ansiktet, altså på samme måte som Animoji på iPhone X. Dessuten får du en håndfull ferdiglagde animasjoner du kan sende til andre i de fleste meldingsapper (gif).

Forbedret ansiktsgjenkjenning

Hva gjelder ansiktsgjenkjenning – på S8 modellene måtte du velge enten iris-skanning (mindre hensiktsmessig i sollys) eller en basert på frontkameraet (mindre hensiktsmessig i mørket), men nå slås disse to sammen, som gjør løsningen mer fleksibel og sikrere enn tidligere.

Forhåpentligvis så sikker at ikke «PJ-maska» fungerer neste gang vi prøver, selv om Samsung-representanten vi pratet med understreket at denne funksjonen var mer for lettvintheten enn for sikkerheten.

DER JA, SAMSUNG: Nå er endelig fingeravtrykksleseren midtstilt. Foto: Pål Joakim Pollen
DER JA, SAMSUNG: Nå er endelig fingeravtrykksleseren midtstilt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mens vi kritiserte S8-modellene for plasseringen av fingeravtrykksleseren, er den nå plassert mer fornuftig på baksiden; rett under kameraene, slik at de nås like lett med høyre og venstre hånd.

Den kom altså ikke under skjermglasset som på Vivos nye modell, som ble vist frem på CES-messen i Las Vegas tidligere i år.

Ny farge: lilla

Her i Europa kommer S9 og S9+ i tre farger; sort, korallblå og lilla, der sistnevnte da er ganske lik årets farge fra Pantone. (Pussig, for øvrig, at de har valgt «ultra violet» som årets farge; siden vi ikke kan se ultrafiolett.)

TREKLØVER: Dette er de tre fargene S9 og S9+ (avbildet) kommer i. Foto: Pål Joakim Pollen
TREKLØVER: Dette er de tre fargene S9 og S9+ (avbildet) kommer i. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hånd i hånd med de nye telefonene lanserte Samsung også en ny DeX; enheten du kan plugge telefonen i for å bruke den direkte mot en TV eller monitor. Den nye utgaven er utformet smartere siden telefonen blir liggende vannrett (og kan brukes som styreflate), og der 3,5mm-utgangen ikke lenger blir tildekket.

Ja, for S9 og S9+ har fortsatt 3,5mm-utgang, noe vi fortsatt applauderer.

Litt pussig synes vi det er at Samsung fortsatt sverger til en egen boks for å få til dette, siden vi så i fjor at Huawei Mate 10 Pro gjorde dette bare med en kabel direkte fra telefonen.

FORTSATT PÅ PLASS: S9 og S9+ har begge 3,5mm-utgang i bunnen, USB-C-port og stereo høyttalere. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT PÅ PLASS: S9 og S9+ har begge 3,5mm-utgang i bunnen, USB-C-port og stereo høyttalere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enda litt mindre kanter

Skjermstørrelsene er som i fjor; 5,8" på S9 og 6,2" på S9+. I tillegg har Samsung klart å skrelle vekk enda litt mer av kantene på topp og bunn – høyden på S9 er 1,2 mm mindre enn på S8, og tilsvarende tall for pluss-utgavene er 1,4 mm.

Til gjengjeld er begge modellene bittelitt bredere enn sine forgjengere. Og tykkelsen har økt til 8,5mm på begge modeller, kontra 8 og 8,1 på S8 og S8+. Begge modellene er også noen gram tyngre enn før.

IP68, altså støv- og vanntetthet, er fortsatt på plass.

Atmos-lyd

S9-modellene har begge fått stereohøyttalere, med en høyttaler i bunnen og en på toppen. De er Dolby Atmos-sertifisert, signert AKG/Harman, som Samsung kjøpte i fjor.

STEREOLYD: S9 og S9+ har høyttaler i topp og bunn og støtter Dolby Atmos. Skjermene er fortsatt av AMOLED-typen og har oppløsning på 2960x1440 piksler. Foto: Pål Joakim Pollen
STEREOLYD: S9 og S9+ har høyttaler i topp og bunn og støtter Dolby Atmos. Skjermene er fortsatt av AMOLED-typen og har oppløsning på 2960x1440 piksler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Selv om det var noe bråk i lokalene vi var i, hørtes det ut som om mobilhøyttalerne var ganske gode på disse telefonene, og de er i stand til å spille 40 prosent høyere enn S8-modellene.

Salgsstart om snaue tre uker

S9 og S9+ kan forhåndsbestilles allerede i kveld og skal være klare til salg 16. mars. Veiledende priser fra Samsung er 8.790 kroner for S9 og 9.790 kroner for S9+.

Variantene som selges i Norge har begge 64 GB lagringsplass, mens det i enkelte markeder også vil være mulig å kjøpe dem med det firedoble, altså 256 GB. Begge modeller støtter for øvrig minnekort opp til 400 GB.

Samsung vil for øvrig lansere et globalt program der man kan bytte inn sin gamle telefon og få rabatt på prisen, men det har vi ikke fått mer informasjon om ennå.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av produsenten. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer