Bruk Instagram Stories som en proff

Her er triksene du bør kunne i Instagram Stories

Du kan gjøre mye mer enn å bare dele bilder og tekst.

FOTBALL, SELVFØLGELIG: Du kan lage egne avstemningsbokser i et innlegg i Instagram Stories. Foto: Kirsti Østvang
FOTBALL, SELVFØLGELIG: Du kan lage egne avstemningsbokser i et innlegg i Instagram Stories. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Det er snart to år siden Instagram Stories ble lansert, og selv om funksjonen ble rappet fra Snapchat, har den vist seg å være svært populær.

Etter ett år hadde Instagram 250 millioner daglige brukere av Stories, mot 166 millioner hos Snapchat, ifølge Digital Trends. Det har blitt stedet å være for alt fra influencere og kjendiser til bedrifter og medier.

Har du sett andre sine Instagram Stories, men har ennå ikke helt turt å laste opp noe selv, kanskje fordi du ikke helt vet hvordan?

Her er noen tips for å lage litt kulere oppdateringer på Instagram Stories.

Slik lager du din egen story

TRYKK HER: For å laste opp et bilde eller en video til Instagram Stories, trykker du på kameraikonet oppe i venstre hjørne fra Instagram-feeden din. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TRYKK HER: For å laste opp et bilde eller en video til Instagram Stories, trykker du på kameraikonet oppe i venstre hjørne fra Instagram-feeden din. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan laste opp innhold til din story på flere måter. Den vanligste er ved å gå til Instagram-feeden og trykke på kameraikonet øverst i venstre hjørne. Du kan også sveipe hele skjermbildet mot høyre.

Da vil du komme til et kameragrensesnitt, hvor du har tilgang på en rekke forskjellige verktøy.

For å ta et bilde, trykk på kameraknappen. Holder du knappen inne, tar du opp video. Den kan være maks 15 sekunder.

Når du åpner kameraet, er det satt til «vanlig» modus, noe du kan se fra den nederste linjen under kameraknappen. Men du har også en rekke andre valgmuligheter hva gjelder hvordan storyen din skal være.

Tekst: Her trenger du ikke å ta et bilde eller en video, men du kan skrive tekst og endre bakgrunnsfarge. Her kan du riktignok også ta et bilde som vil legge seg som et gjennomsiktig bilde over bakgrunnen. De ulike skrifttypene (se lenger ned) har for øvrig ulike farger.

TEKSTMODUS: Av og til kan det være vel så effektivt med bare tekst. Du kan riktignok bruke et bilde på bakgrunnen her, men det legger seg som et gjennomsiktig bilde oppå bakgrunnen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TEKSTMODUS: Av og til kan det være vel så effektivt med bare tekst. Du kan riktignok bruke et bilde på bakgrunnen her, men det legger seg som et gjennomsiktig bilde oppå bakgrunnen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Direktesendt video: Her kan du ha en livesending på Instagram som vil legge seg i storyen din når den er ferdig. Denne kan faktisk være på opptil én time, mot de 15 sekundene du har i vanlige videosnutter.

Boomerang: Instagram har en app kalt Boomerang som lar deg lage animerte GIF-er som går i evig løkke. Dette er i praksis samme funksjon, og her holder du kameraknappen inne mens du beveger på mobilkameraet for å fange opp det du ønsker.

Fokus: Gjør at du kan ta portrettbilder med uklar bakgrunn, som du for eksempel kan med nyere iPhones.

Superzoom: Er en gøyal funksjon som lar deg zoome inn på ansiktet ditt med for eksempel dramatisk musikk for en komisk effekt. Den gjenkjenner ansikt automatisk, og så trykker du på kameraknappen og holder inne så lenge du ønsker.

Så har du baklengs, som spiller av video baklengs; håndfri, hvor du ikke trenger å holde inne kameraknappen når du filmer; og stop-motion, hvor du tar ett og ett bilde som sys sammen til ett videoklipp.

Bilder og video fra kamerarullen

Ønsker du å laste opp et bilde eller en video du allerede har tatt, trykker du bare på det lille ikonet nederst til venstre ved siden av blitsen som er en miniatyrvisning av det siste bildet eller videoen du tok.

Velger du et bilde som er tatt for mer enn 24 timer siden, vil dato for når bildet ble tatt, automatisk legges på. Dette kan dog enkelt fjernes igjen (les hvordan lenger ned).

Ansiktsfiltere

ANSIKTSFILTER: Instagram Stories har ansiktsfiltere, akkurat som i Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ANSIKTSFILTER: Instagram Stories har ansiktsfiltere, akkurat som i Snapchat. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du skal ta et bilde eller en video, kan du bruke ansiktsfiltere akkurat som i Snapchat (de er riktignok ikke like morsomme).

Bare trykk på smilefjesikonet nederst til høyre, og så vil du i bunnen av skjermen få opp en liste med forskjellige filtere du har å velge mellom.

Noen av filtrene har ekstra effekter som utløses når du for eksempel åpner munnen - det vil da stå hva du må skal gjøre.

Tekst, tegn og klistremerker

Når du har tatt bildet eller videoen du vil dele på din story, kommer du videre til redigeringsskjermen, hvor du har tilgang på en rekke forskjellige verktøy. Her kan du:

Legge på filter: Som med et vanlig Instagram-bilde, kan du legge på filter på bilder og videoer du laster opp til din story.

For å gjøre det, er det bare å sveipe til høyre eller venstre på skjermen for å velge mellom de forskjellige filtrene (en av dem heter for øvrig Oslo).

Skrive tekst: Trykk på Aa-ikonet øverst til høyre for å skrive teksten du ønsker å legge til. Du har et par valgmuligheter hva gjelder utseendet på teksten:

Øverst midt på finnes det en skrifttype-velger. Som standard brukes «Klassisk».

Noen av skrifttypene lar deg legge bakgrunn på teksten, og i så fall vil du se en liten firkant med «A» til venstre .

Noen lar deg også velge plassering; enten venstre, midtstilt eller høyre. Dette gjør du ved å trykke på det lille ikonet med fire linjer i.

Så kan du også bytte farge på teksten din fra fargevelgeren over tastaturet. Du kan bruke en av de forhåndsdefinerte fargene. Trykker du lenge på en av dem, vil du få opp en hel palett du kan velge farge fra. I tillegg kan du bruke dråpeverktøyet for å plukke en farge fra bildet ditt.

Det kjekke er at om du bruker en bakgrunnsfarge på teksten, så kan du bytte om på fargene, slik at du får farget bakgrunn på hvit tekst. Det kan ofte bli mer lesbart.

Ønsker du forskjellige farger på teksten, kan du gjøre dette fra én og samme tekst ved å markere den delen du ønsker å endre farge på, og så gi den nye fargen og så videre.

Du kan selvfølgelig også legge på ny tekst ved å trykke på Aa-ikonet igjen. På denne måten kan du for eksempel lage skygge på teksten din.

Lyst til å lage regnbuefarget tekst? Sjekk ut denne videoen.

Tegne: Som på Snapchat kan du også tegne på bildene dine. Da trykker du bare på tegne-ikonet øverst til høyre, og her har du fire forskjellige penner å velge mellom samt et viskelær.

Som med tekst kan du også velge farge på streken du tegner. Du kan trykke på en av de forhåndsdefinerte fargene, trykke og holde for å få opp paletten eller bruke dråpeverktøyet.

Etiketter: Fra det lille etikett-ikonet oppe til høyre kan du, åpenbart, feste etiketter på bildene eller videoene dine. Her finnes det et utvalg med Instagrams egne etiketter og vanlige emojier.

Det er bare å trykke på det du vil bruke, så kan du plassere det rundt på bildet som du måtte ønske. Du endrer størrelsen ved å knipe med to fingre på det. Vrir du fingrene samtidig, kan du rotere etiketten.

MANGE MULIGHETER: Du kan legge masse ulike type etiketter på bilder og videoer du laster opp til Instagram Stories. Det er relativt enkelt å se hva de ulike etikettene er til. Bare trykk på ett for å ta det i bruk. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MANGE MULIGHETER: Du kan legge masse ulike type etiketter på bilder og videoer du laster opp til Instagram Stories. Det er relativt enkelt å se hva de ulike etikettene er til. Bare trykk på ett for å ta det i bruk. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg til de vanlige etikettene kan du:

  • Legge til sted. Du velger sted-etiketten, og så søker du opp stedet du vil tagge i storyen din. Når du har plassert det på bildet, kan du trykke på lokasjonen for å endre utseendet på taggingen.
  • Tagge personer. Velg @-etiketten, og så søk opp brukernavnet på personen du vil tagge.
  • Bruke emneknagger. Det fungerer omtrent på samme måte som persontagging.
  • Legge til klokkeslett og temperatur ved å velge de respektive etikettene for det. Sistnevnte er jo kjekk om du er blant dem som liker å skryte av været der du er i sosiale medier.
  • Lage en meningsmåling, hvor du kan skrive et spørsmål med to svaralternativer (her kan du også bruke emojier).
  • Bruke en «emoji slider», som er en ny funksjon hvor du kan stille et spørsmål, og så må følgerne dine svare ved å dra den valgte emojien langs en glidebryter. Du kan selv velge hvilken emoji som vises.
  • Bruke animerte GIF-er. Trykk på GIF-etiketten, og så kan du søke opp det du måtte ønske og så legge det på enten bildet eller videoen din. I videoer kan du feste GIF-er til objekter, for eksempel en hånd, ved at du trykker på og holder den inne til det står «Plasser etiketten hvor som helst», og så velger hvor den skal henge fast (det samme fungerer for øvrig med tekst).
  • Lag en selfie-etikett. Trykker du på kamera-etiketten, vil du kunne ta et bilde med frontkameraet og legge det på bildet ditt. Du kan selvfølgelig gjøre det flere ganger, noe som gir uendelige muligheter til å være mer kreativ med bildet du legger ut.

Fyll skjermen med farge

I tillegg til at det finnes en egen tekstmodus som bare består av tekst og en bakgrunn, kan du også fylle skjermen med en enkeltfarge.

Bare ta et bilde eller en video, trykk på tegne-ikonet, velg en farge, og trykk og hold inne hvor som helst på skjermen. Når du løfter fingeren, vil hele skjermen fylles med fargen (velger du markeringstusjen, vil den bli delvis gjennomsiktig).

For en kul effekt kan du bruke viskelær-verktøyet for å få frem de delene av bildet du vil at skal være synlig.

Bruke musikk?

Instagram har i utgangspunktet ikke noen funksjon som lar deg legge til musikk, men du kan selvfølgelig spille av musikk fra mobilen din eller en annen enhet når du tar opp videoen du vil laste opp til din story.

Videoer lengre enn 15 sekunder

Som nevnt kan du bare ta opp video i 15 sekunder i Instagram Stories. Har du en videosnutt som er lengre, men som du likevel vil laste opp, finnes det apper som kan hjelpe deg.

En av dem har vi omtalt tidligere, nemlig Story Slicer. En annen er CutStories. Begge er dog kun for iOS. Til Android finnes for eksempel Story Cutter.

DIN HISTORIE: Er du fornøyd med innlegget du har laget, trykker du på Din historie nederst til venstre for å publisere det. Eller du kan trykke på Send til om du vil sende det til spesifikke Instagram-brukere. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DIN HISTORIE: Er du fornøyd med innlegget du har laget, trykker du på Din historie nederst til venstre for å publisere det. Eller du kan trykke på Send til om du vil sende det til spesifikke Instagram-brukere. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Laste opp til storyen

Når du har gjort klar et bilde eller en video du vil laste opp til din story, kan du trykke på Din historie nederst til venstre for å publisere det.

Du kan også du trykke på knappen Send til, og så velge hvem du vil dele den med; da velger du igjen Din historie om du vil den skal lastes opp til din story.

Det finnes også et alternativ kalt Bare nære venner, som gjør at storyen kun er synlig for de du selv ønsker.

Du kan velge hvem som skal være dine nære venner fra Innstillinger > Nære venner, eller ved å trykke på verktøy-ikonet oppe til høyre i kameraet før du begynner å lage en story.

Slette?

Hvis du ikke allerede har funnet det ut, så sletter du tekst og etiketter ved å trykke og holde på elementet, og dra det nederst midt på skjermen over i søplekurven som dukker opp.

Hva med selve storyen? Da åpner du den opp ved å trykke på profilbildet ditt oppe til venstre i Instagram-feeden (eller fra selve profilen), trykker på Mer nede til høyre (de tre prikkene), og velger Slett.

Lagre storyen

MER-MENY: Går du inn på storyen din, kan du via Mer-menyen slette, lagre og dele innlegget. Du får også tilgang til dine historieinnstillinger. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MER-MENY: Går du inn på storyen din, kan du via Mer-menyen slette, lagre og dele innlegget. Du får også tilgang til dine historieinnstillinger. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Fra den samme Mer-menyen kan du også lagre det du laster opp, både enkeltinnlegget eller hele storyen. Velger du sistnevnte, blir alt fra de siste 24 timene lagret i en videofil.

PS: For øvrig kan det være lurt å lagre bilder før du begynner å tukle for mye med dem, i tilfelle du ikke er fornøyd, men ikke har mulighet til å ta det samme bildet igjen. Du kan alltid lagre arbeidet ditt ved å trykke på nedoverpilen oppe til høyre (sammen med etikett-, tegne- og tekst-verktøyet).

PPS: Instagram har nå kommet med en delingsfunksjon som tredjepartsapper kan ta i bruk. For eksempel kan du dele hva du hører på i Spotify til Instagram Stories. Bare gå til delemenyen i Spotify og velg Instagram Stories.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer