Apper som deler data:

Her er versting-lista

Apple krever nå at utviklere oppgir hvilke data de samler inn og hva de deler med andre. Her er resultatet.

DELER MYE: Facebook og Facebook-eide Instagram er de to appene som deler mest data med tredjeparter, og som tar vare på mest data for egen vinning. Foto: Yui Mok / PA Photos / NTB / Pcloud. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig oppdaterte Apple betingelsene for utviklere i App Store, der selskapet ønsker transparens med tanke på hvilke brukerdata som lagres, analyseres og eventuelt deles med andre.

Kravet til utviklere er at de blir nødt til å oppgi denne informasjonen neste gang de oppdaterer appen, og informasjonen ligger åpent for alle som bruker App Store. Med andre ord vil det fortsatt være en del apper som ikke har denne informasjonen synlig, fordi de ikke har blitt oppdatert ennå.

Etter hvert som apper oppdateres, vil du se informasjon som dette på appens informasjonsside i App store. Foto: Pål Joakim Pollen
Etter hvert som apper oppdateres, vil du se informasjon som dette på appens informasjonsside i App store. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For apper som har blitt oppdatert siden Apple innførte det nye kravet, vil du finne en egen seksjon kalt «Apper og personvern» på appens oppføring i App Store, med detaljer om hvilke data som brukes til å spore deg, data som knyttes til deg, hva som deles med tredjeparter, hva som brukes til personlig tilpasning og så videre.

Hvilke deler mest?

Det er mye en app kan samle av informasjon om deg, avhengig av dens funksjonalitet. Alt fra hvor du befinner deg og hvem du kommuniserer med, til hvordan det står til med økonomien din og hvor god form du er i. Eller kjøps- og søkehistorikk og annen bruksdata.

Dette kan selvsagt være nyttig informasjon for app-skaperen selv, men også for tredjeparter som gjerne kjøper slik informasjon, for eksempel for å skreddersy annonser andre steder.

Nettlagringstjenesten pCloud har gjort en analyse av hvilke apper som samler inn og deler mest og minst informasjon om brukerne. Overordnet var funnene at 52 prosent av appene som ble sjekket delte informasjon med tredjeparter.

Øverst på lista troner Instagram med 79 prosent, som da betyr at de deler data fra 11 av 14 kategorier (11/14=0,79) med tredjeparter. Her oppgir Instagram på App Store-siden at de deler kjøpshistorikk, økonomisk informasjon, posisjon, kontaktinformasjon, kontakter, brukerinnhold, søkehistorikk, nettleserhistorikk, bruker- og enhets-id, bruksdata, diagnostikk og «andre data» med tredjeparter.

Og nummer to etter Facebook-eide Instagram er Facebook-appen selv, som deler data fra åtte av de 14 kategoriene (59%).

Her er versting-lista

Over ser du de 12 «verste» appene med tanke på å dele data med tredjeparter, fra en liste på 50 apper. Som du ser, ligger LinkedIn på tredjeplass, og også YouTube-appene ranker høyt og deler 42 prosent av informasjonen om deg med andre parter, inkludert hva du ser og søker på. Også eBay, TikTok og Duolingo er å finne på «topplista».

Tar vare på mye for egen vinning

pCloud har også sett på hva slags data appene lagrer om brukerne, men som ikke (nødvendigvis) deles med tredjeparter, altså der tjenesten bruker dataene til egen vinning.

Her er versting-lista

Også her er det Instagram og Facebook som topper lista, og som kan krysse av for 12 av 14 kategorier. Som du ser oppgir for eksempel Instagram at de lagrer helsedata (!) og sensitiv informasjon om brukerne. På tredjeplass finner vi Klarna-appen som lagrer informasjon fra 64 prosent av kategoriene.

Clubhouse deler ingenting

Clubhouse har vært i vinden den siste tiden, med tanke på personvernet, men oppgir at de ikke deler noe informasjon med tredjeparter. Til egne formål tar de kun vare på bruksdata (produktinteraksjon), diagnostikk (krasjdata) samt kontaktinformasjon og kontakter.

Andre apper som ikke deler noe med tredjeparter er meldingstjenestene Signal og Telegram, videoprattjenestene Skype, Teams og Zoom, og også Netflix, Google Classroom og Shazam er blant appene som holder dataene helt for seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer