Falsk Elkjøp-konkurranse

Her «vinner» alle

Lett å la seg lure - slik avslører du svindelen.

FALSK: Tusenvis av nordmenn kommenterer dette innlegget i håp om å vinne en støvsuger. Men denne konkurransen er falsk. Foto: Pål Joakim Pollen
FALSK: Tusenvis av nordmenn kommenterer dette innlegget i håp om å vinne en støvsuger. Men denne konkurransen er falsk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten daglig ser vi falske konkurranser på Facebook som mange nordmenn går på.

Sist ut er en som holdes av «Elkjøp Norge», der tre heldige vinnere kan kapre hver sin håndholdte støvsuger fra Dyson. Alt man trenger å gjøre for å være med i trekningen er å kommentere «Dyson» under innlegget.

Det har over 10 000 nordmenn gjort allerede – på halvannet døgn.

Og vet du hva? Alle «vinner».

Ikke Elkjøp

For det er ikke Elkjøp som er arrangør av konkurransen. De heter nemlig ikke «Elkjøp Norge» på Facebook - bare «Elkjøp».

Elkjøp Norge-siden ble derimot opprettet samme dag som innlegget, noe du kan sjekke ved å klikke deg inn på bedriftssiden. De har heller ikke postet noen andre innlegg enn denne ene konkurransen.

Du kan se når en Facebook-side ble opprettet i "Gjennomsiktighet på sider"-boksen.
Du kan se når en Facebook-side ble opprettet i "Gjennomsiktighet på sider"-boksen. Vis mer

Jeg deltar vanligvis ikke i konkurranser på Facebook, men var nødt til å prøve for å se hva som skjer videre. Jeg kommenterte derfor noe a la "Dyson (jeg vet dette er en svindelkonkurranse, men vil bare se hva som skjer videre)", slik at eventuelle venner som fikk opp dette i feeden sin ville få advarselen.

Bare minuttet etter var innlegget mitt slettet av de som administrerer siden, og jeg var blokkert fra å kommentere videre. Her sitter det altså folk som følger med på hva som skrives, der alle som prøver å rope varsku blir blokkert. Det synes derfor ikke umulig at de som administrerer siden faktisk er nordmenn.

Min kone stilte imidlertid velvillig opp, og kommenterte bare "Dyson" under, som tusenvis av andre har gjort.

Får melding

I morges fikk hun melding fra dem, og ikke overraskende var hun én av de heldige vinnerne:

Her «vinner» alle

Her ser vi et typisk svindeltrekk der man gis et tidspress. Hvis ikke hun ordner de siste detaljene innen 72 timer, mister hun premien.

Sjekk URL-en

Den forkortede bit.ly-lenka peker til adressen dealofthedayy.com/elkjop/, som også bør få alarmbjellene til å ringe. Hadde konkurransen vært avholdt av Elkjøp, hadde man nok kommet inn på en nettside som lå under elkjop.no-domenet.

(Oppdatert: Om man sletter /elkjop/ fra adressen over, får man opp en mappeliste over alle svindlene som kjøres fra samme domene. Her er blant annet Power, Komplett, Legoland, Nintendo, Nordisk Film, Weber med flere nevnt.)

Slik ser den falske Elkjøp-siden ut.
Slik ser den falske Elkjøp-siden ut. Vis mer

Og når sant skal sies, tviler jeg på at de hadde fakturert vinnerne for frakten også. Skjønt - helt umulig er det for så vidt ikke at man er nødt til å betale for frakt selv når man vinner en premie.

Fortsetter man, står siden og «tenker» litt mens den reserverer premien, og så får man beskjed om å fortsette med å fylle ut fraktinformasjon. Da kommer man til en ny side, som ligger under domenet getagift.online:

Her «vinner» alle

Tidspress

Igjen må man forte seg - klokka nede i hjørnet viser at man bare har fem minutter på seg til å fylle ut skjemaet om man skal få denne støvsugeren til 20 kroner. Nettsiden åpnes også slik at den er skrollet litt ned, der man ikke ser den lille teksten på toppen.

Den lyder som følger:

Alle nye kunder deltar i trekningen for den viste kampanjen. Hvis du er en av de heldige vinnerne (1 av 1000), kontakter vi deg på e-post. Dette spesialtilbudet inneholder et velkomstgavekort på 500,00 kr og en prøveperiode på 5 dager på en samarbeidende abonnementstjeneste. Når prøveperioden er over, blir abonnementsavgiften automatisk trukket fra bankkortet ditt (37,00 kr hver 28. dag). Hvis du er misfornøyd med denne tjenesten, kan du avslutte kontoen din innen 5 dager. Denne tjenesten fornyes hver 28. dag til den sies opp. Denne kampanjen utløper 31.12.2021.

Jeg har mine tvil om dette velkomstgavekortet og hvor det eventuelt gjelder, men at bankkortet ditt vil bli tømt for 37 kroner hver 28. dag tviler jeg langt mindre på. Et såpass lavt beløp vil nok gå under radaren hos ganske mange - måned etter måned. Dessuten gir du fra deg både telefonnummeret og e-postadressen din til svindlerne, som kan lagre dem i «lettlurt»-databasen sin og sende deg mer svindelinnhold senere.

Så om så bare ti prosent av de over 10.000 «vinnerne» går med på dette trikset, sitter bakmennene igjen med 37 000 kroner – i måneden. Og det bare på ett Facebook-innlegg fra en Facebook-side de opprettet samme dag. Så er det bare å lage en ny der de finner en annen bedrift å imitere.

Elkjøp: – Sperr kortet med en gang

Flere har postet på den ordentlige siden til Elkjøp og tipset dem om denne konkurransen, og Elkjøp svarer at dette ikke er en konkurranse de står for. De oppfordrer folk til ikke å klikke på noen lenker og heller rapportere innlegget.

– Det er ikke så mye vi kan gjøre med disse luringene, heter det seg i ett av svarene fra Elkjøps kundeservice.

Elkjøps pressekontakt, Sebina Stegavik, forteller til Dinside at hun har blitt gjort oppmerksom på den falske konkurransen, og at Elkjøp nå jobber på spreng for å advare sine kunder på nettsiden og på Facebook-siden.

– Vi prøver alt vi kan å få fjernet denne siden fra Facebook. Erfaringsmessig kan dette ta opptil 48 timer. Skulle kundene være så uheldige at de har registrert kontaktopplysningene sine i denne konkurransen, råder vi til å kontakte banken og sperre kortet med en gang, sier Stegavik til Dinside.

Men innen 48 timer rekker de kanskje å lure 10 000 til.

Lett å la seg lure

For det er veldig lett å la seg lure av slike konkurranser, særlig siden Facebook har en tendens til å vise i feeden din når vennene dine kommenterer slike ting, og da er det lett å henge seg på.

Men det er lurt å ta en liten avsjekk før du deltar. Klikk deg i det minste inn på siden til den som avholder konkurransen og sjekk at den virker legitim. Er den nylig opprettet og/eller det eneste innholdet som ligger der er en eller flere slike konkurranser, kan du anta at det er svindel. Ingen er tjent med å ha en side som kun gir bort ting.

Og det er mange av dem om dagen, som lover bort både hagemøbler, drivhus, elektriske sparkesykler og andre kostbare ting. Siden «Falske sider og konkurranser» poster jevnlig ting de kommer over av uhumske konkurranser og kan i så måte være verdt å følge.

Ved å trykke på de tre prikkene, kan du rapportere innlegg du kommer over på Facebook som ikke hører hjemme der.
Ved å trykke på de tre prikkene, kan du rapportere innlegg du kommer over på Facebook som ikke hører hjemme der. Vis mer

På Facebook kan man rapportere innlegg ved å trykke på de tre prikkene og velge fra menyen. Da kan du si i fra til Facebook at det er innhold som ikke hører hjemme der, og dersom flere gjør det, får vi anta at algoritmene er gode nok til å luke det vekk.

Tips gjerne vennen som har kommentert innlegget også, for å gi en liten «heads-up» før vinnerbeskjeden kommer. Ja, du kan jo sende en lenke til denne artikkelen, for eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer