TEST: Sony Xperia 1

Høy, slank og pakket med krutt

Sony Xperia 1 er ikke helt som de andre toppmodellene.

SVÆRT HØY: Med 21:9-skjermformat rager Xperia 1 høyere enn de fleste. Det er så vidt den fikk plass i bildet, si! Foto: Pål Joakim Pollen
SVÆRT HØY: Med 21:9-skjermformat rager Xperia 1 høyere enn de fleste. Det er så vidt den fikk plass i bildet, si! Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony har hatt det tøft på smarttelefon-markedet de siste åra. Fra å være helt i toppen med de første Z-telefonene, ble det mer og mer åpenbart at det japanske selskapet ikke lenger klarte å holde tritt med konkurrentene på flere områder, deriblant design og kamera.

Som jo er ganske ironisk, siden Sony tross alt leverer kamerasensorer til de aller fleste mobiltelefoner og har svært anerkjente system- og videokameraer.

I år har Sony tatt en «reboot» på mobilfronten. Nå er X-ene og Z-ene borte i modellnavnet. Årets gjeveste fra Sony heter kort og godt Xperia 1 og er lastet til randen med heftige spesifikasjoner. Og med en høyst uvanlig formfaktor.

SLANK OG LANG: 21:9-formatet gjør Xperia 1 til en svært høy telefon, men den er også ganske slank når du holder den i hånda. Foto: Pål Joakim Pollen
SLANK OG LANG: 21:9-formatet gjør Xperia 1 til en svært høy telefon, men den er også ganske slank når du holder den i hånda. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

21:9-skjerm med 4K-oppløsning og HDR

Sonys toppmodell har nemlig en skjerm med 21:9-format, som da er vesentlig høyere/slankere enn konkurrentene. Legger du den på tvers, stemmer aspektet på en prikk med de store Hollywood-produksjonene – du vet, de som får sceneteppet på kino til å bli trukket heeelt ut til sidene.

Oppløsningen er også skyhøy. Den 6,5 tommer store skjermen har 3840 piksler i den lengste retningen og kan derfor bære 4K-navnet, selv om antall piksler den andre retningen er mindre enn 2160 på grunn av aspektet: 1644 for å være nøyaktig. Det gir intet mindre enn 643 piksler per tomme – over det dobbelte av hva som kvalifiserer for Apples «Retina»-merking av iPhone-modellene.

HELE SKJERMEN: Store Hollywood-produksjoner fyller hele skjermen på Xperia 1. Foto: Pål Joakim Pollen
HELE SKJERMEN: Store Hollywood-produksjoner fyller hele skjermen på Xperia 1. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Overkill? Ja, du vil neppe se at dette bildet er noe skarpere enn konkurrentene på normal betraktningsavstand, men putter du telefonen i en VR-brille kan så høy oppløsning være kjærkommen.

Skjermen dekker for øvrig drøye 82 prosent av det totale fotavtrykket, som er noe bak de beste – det er relativt tykke kanter over og under sammenlignet med de fleste konkurrentene nå om dagen, men du slipper i hvert fall en «busslomme» om du syntes sånt er noe herk.

Som med den forrige modellen, XZ3, har også denne telefonen OLED-skjerm med HDR-støtte, som betyr at du kan nye innhold fra Netflix, YouTube og andre med et rikere spenn mellom lys og mørke. Men det skal sies vi savner mer lysstyrke fra Sonys skjerm - den er svakere enn mange av konkurrentene, spesielt merkbart utendørs.

For deg som vil ha det ekstra proft: En egen «Skapermodus»-fargeinnstilling som er kalibrert av Sony-eide CineAlta, inspirert av fargene på masterskjermer som brukes i filmproduksjon. Den skal være høyst korrekt, men vil nok virke litt «tam» om du er vant med sterkere farger på mobilskjermen. Men den slags velger du selv.

Fordeler og ulemper

Skjønt, vi er ikke helt solgt på det ekstra brede skjermformatet. Riktignok vil 21:9-filmer vises i sin helhet på en slik skjerm, men er du mer av tv-serie-typen, er mesteparten av dette innholdet i 16:9-format, som da enten gir deg sorte felter på sidene eller muligheten til å strekke bildet i bredden, hvorpå øverste og nederste del av bildet blir beskåret.

SORTE RAMMER: Mange filmer, og de fleste TV-serier, er IKKE produsert i 21:9-format. Da kan du enten ha sorte kanter på sidene, som over, eller fylle bredden mot å ofre deler av bildet over og under. Foto: Pål Joakim Pollen
SORTE RAMMER: Mange filmer, og de fleste TV-serier, er IKKE produsert i 21:9-format. Da kan du enten ha sorte kanter på sidene, som over, eller fylle bredden mot å ofre deler av bildet over og under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I høyden får du selvsagt plass til mye innhold når du surfer på nettet eller skroller igjennom Facebook-feeden, men gevinsten er ikke så voldsom utover at man eventuelt må skrolle litt sjeldnere.

Dog kommer den ekstra høyden godt med når du har tastaturet fremme, eller om du vil se en YouTube-video på toppen mens du gjør noe annet i bunnen. Vi skulle gjerne ha byttet ut «YouTube-video» med «Netflix-serie» i forrige setning, men Netflix støttes dessverre ikke av Sonys delte modus.

SPLITTET: Her ser vi en YouTube-video på toppen av skjermen, mens vi har god plass til nettleseren under. Foto: Pål Joakim Pollen
SPLITTET: Her ser vi en YouTube-video på toppen av skjermen, mens vi har god plass til nettleseren under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De fleste apper tilpasser seg skjermen som forventet, og noen spill, som Fortnite og Asphalt 9 Legends, er også designet for å utnytte hele skjermplassen. Andre er det ikke – undertegnedes store hekt om dagen, Golf Blitz (prøv det!), får bare et stort sort felt i bunnen og er da ikke optimalisert for Sonys krumspring på den fronten.

Noen spill fyller hele skjermen …
Noen spill fyller hele skjermen … Vis mer
…mens andre får mye dødplass i bunnen. Foto: Pål Joakim Pollen
…mens andre får mye dødplass i bunnen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For det er en høy telefon vi har med å gjøre denne gangen. Den er en hel centimeter høyere enn iPhone Xs Max, som gjør at den trenger ekstra dype bukselommer, og å nå toppen med én hånd krever at du skifter grep eller bruker den innebygde forminskingsfunksjonen.

Tilbake på siden

Nok om skjermen – tar vi turen rundt telefonen, finner vi fingeravtrykksleseren på siden igjen, etter at Sony kjørte en baksidevariant på XZ3 der den var fullstendig malplassert midt på telefonen.

Det er delte meninger om Sonys sideplassering – holder du telefonen primært i høyre hånd, vil du sannsynligvis treffe perfekt med tommelen hver gang. Selv holder jeg den alltid i venstre, men siden Sony har gjort denne telefonen såpass smal, når jeg fint over langs baksiden med venstre langfinger, selv om det ikke alltid føles like naturlig når jeg griper den.

Fra venstre: Kameraknapp, av og på-knapp, fingeravtrykksleser og volumknapper. Foto: Pål Joakim Pollen
Fra venstre: Kameraknapp, av og på-knapp, fingeravtrykksleser og volumknapper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den har nok også litt høyere andel av mislykkede opplåsningsforsøk enn hva jeg er vant med fra andre telefoner, og det er heller ikke mulig å låse opp telefonen med ansiktet, som er mulig hos de fleste andre.

Rett under er en knapp for å slukke skjermen, og rett over en volumbryter som ikke har et noe markert skille mellom opp og ned. En utfordring her kan være om du har en mobilholder i bilen med klyper på sidene, for disse knappene sitter tett langs midten av telefonen, og alle på én side.

Nederst: Sonys kameraknapp som de praktisk talt er alene om. Den kan holdes halvveis nede for fokusering og klemmes inn for å ta bilde. Dessuten starter den kameraet hvis du holder den inne, om telefonen er låst eller ei. Denne kunne flere av konkurrentene med fordel ha latt seg inspirere av.

Ganske ren Android

Sony har lenge vært blant produsentene som gjør færrest endringer på Googles originale Android-opplevelse, og det gjelder også for Xperia One.

Det betyr blant annet at navigasjonen er lik den på Pixel-telefonene, der du drar opp fra bunnen for å bytte app og enda en gang for å få opp alle appene. Til hjemskjermen kommer du ved å trykke på pille-ikonet i bunnen (som må hentes frem i fullskjermmodus ved å sveipe fra bunnen), og tilbake-knappen er nederst i hjørnet.

FORMINSKET: Trykker du to ganger på hjem-ikonet, forminskes bilde slik at du lettere rekker opp til hjørnet med tommelen.
FORMINSKET: Trykker du to ganger på hjem-ikonet, forminskes bilde slik at du lettere rekker opp til hjørnet med tommelen. Vis mer

Her synes vi både Samsung og spesielt Huawei har gjort riktige endringer med langt mer effektiv navigasjon – det er definitivt ikke alltid slik at Google gjør det best.

Dog har Sony gjort et par ting som følge av skjermaspektet. En egen delt skjerm-modus lar deg starte to apper i rekkefølge oppe og nede, og det er dessuten mulig å lage snarveier til dobbelt-apper, for eksempel med YouTube på toppen og meldingsappen i bunnen. Det skal dog sies at det er ganske mange populære apper som ikke støttes her. Nevnt er Netflix, og det samme gjelder for eksempel Facebook Messenger. Da mister funksjonen mye av nytten.

Tre kameraer bak

Ny er også Sonys kameraløsning på baksiden. Nå har også Xperia 1 fått tre av dem, alle med ulike brennvidder. Oppsettet er som følger:

  • Hovedkameraet: 12Mp, ~26mm, f/1,6, 1/2,6" (1,4µm), OIS
  • Ultradivdvinkel: 12Mp, ~16mm, f/2,4, 1/3,4" (1µm)
  • Teleobjektiv: 12Mp, ~52mm, f/2,4, 1/3,4 (1µm) OIS

Ble disse tallene litt greske, har altså alle tre kameraene 12 megapikslers oppløsning. Teleobjektivet tilsvarer 2x optisk zoom kontra hovedkameraet og både hovedkameraet og teleobjektivet er optisk stabiliserte, men ikke vidvinkelkameraet – det er heller ikke vanlig blant konkurrentene.

TRIPPEL: Det er populært med flere kameraer om dagen, og Sony har tre av dem på baksiden av Xperia 1. Foto: Pål Joakim Pollen
TRIPPEL: Det er populært med flere kameraer om dagen, og Sony har tre av dem på baksiden av Xperia 1. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lysstyrken på f/1,6 på hovedkameraet er altså ganske god, og i stedet for å kjøre på med 20+ megapiksler som tidligere, har Sony også valgt å legge seg på mer edruelige tolv, som gir en pikselstørrelse på 1,4µm.

En snedig funksjon er at autofokusen oppdager øyne og fokuserer på dem, i stedet for på hele ansiktet.

Og jevnt over er vi langt mer fornøyd med bildene fra Xperia 1 enn vi har vært med siste års Xperia-modeller. Stort sett sørger automatikken for gode eksponeringer, med fine og troverdige hudtoner og godt detaljnivå i bildene.

Høy, slank og pakket med krutt
Høy, slank og pakket med krutt
Høy, slank og pakket med krutt

En ting vi ikke blir like imponerte av, er portrettmodusen, altså der bakgrunnen gjøres kunstig uskarp. Her bruker Sony fornuftig nok teleobjektivet, som med brennvidde tilsvarende 52 mm er ypperlig til portretter. Men algoritmene er ikke gode nok, og det gjør at det ofte blir mye rusk og rask i overgangen mellom fokusert og ufokusert, som i eksempelet under, der himmelen for så vidt er utbrent også:

Høy, slank og pakket med krutt

Vi noterer oss også at enkelte HDR-bilder får skyggeeffekter som ikke er så heldige:

Høy, slank og pakket med krutt

HDR-bilder gjøres ved at kameraet knipser flere bilder på rappen med ulik eksponering, for så å sy dem sammen til ett bilde med større dynamisk omfang. I tilfellet over har da et par av bildene vært litt «off».

Xperia 1 gjør det ganske godt når mørket faller på også – bildet under er for eksempel tatt klokka 23:59 på kvelden:

Høy, slank og pakket med krutt

Skjønt – det er fortsatt litt å strekke seg etter med tanke på nattkongen, Huawei P30 Pro (tatt med auto og ikke med den egne nattmodusen):

Supervidvinkelen gjør at du får med langt mer i bildet, men rett ut av boksen, får du en særdeles høy fortegning med en slags «fisheye»-effekt. Her bør du endre i kamerainnstillingene slik at kameraet automatisk korrigerer for denne effekten. Forskjellen ser du under:

Høy, slank og pakket med krutt
Høy, slank og pakket med krutt

Alt i alt – høyst godkjent på kamerafronten fra Sony denne gangen. Du kan se flere bilder i sin fulle oppløsning i dette Google Foto-albumet.

Avanserte videomuligheter

Vi kan heller ikke la være å nevne at Xperia 1 kommer med svært avanserte videomuligheter. Dette i form av appen Cinema Pro som ligger forhåndsinstallert på enheten, og som er laget av nevnte CineAlta.

AVANSERT: Du kan lage ganske avanserte videoer med den medfølgende appen Cinema Pro. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
AVANSERT: Du kan lage ganske avanserte videoer med den medfølgende appen Cinema Pro. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med Cinema Pro kan Xperia 1 blant annet varte opp med 10-bits HDR-video (i 21:9-format), og i appen ligger det åtte innebygde fargeprofiler (LUTs, eller «Looks», som Sony kaller dem) som gir videoene kinoaktige farger.

Her har du også full kontroll på ting som fokus, ISO, lukkertid og så videre. En ting du dog ikke har kontroll på er blenderåpningen, som jo er fast på mobiltelefoner, og som du eventuelt må kompensere for med kortere lukkertid i dagslys. Og det ser ut til at den optiske bildestabiliseringen ikke fungerer, så her må du enten være veldig stø på hånda eller bruke en gimbal som Osmo Mobile.

Appen har en relativt høy terskel og er neppe myntet på hvermansen, men har du erfaring med filming, vil du sannsynligvis klare å få mer ut av Xperia 1 på den fronten enn de fleste andre mobiltelefoner.

Kjapp i skøytene

Som forventet av en toppmodell i 2019 har Xperia 1 svært god ytelse, med Qualcomms gjeveste prosessor innabords, Snapdragon 855. Den samme som sitter for eksempel i OnePlus 7 Pro. Telefonen har også 6 GB arbeidsminne (RAM) og 128 GB lagringsplass med mulighet for utvidelse via minnekort.

Og det aller, aller meste går svært raskt for seg – det eneste unntaket er at vi synes kameraet i tide og utide bruker i overkant lang tid på å starte fra låst skjerm. Der snakker vi ofte en venting på 2-3 sekunder før man kan ta bilde, og kameraappen virker rett og slett litt tungrådd.

Ellers har telefonen oppført seg eksemplarisk i testperioden, med god lyd under samtaler. Den utvendige høyttaleren, som for øvrig spiller i stereo oppe og nede, serverer dog et ganske spinkelt lydbilde sammenlignet med de beste der.

GLASS: Vår testmodell har en gråblå farge, men verdt å merke seg er at Xperia 1 ikke støtter trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen
GLASS: Vår testmodell har en gråblå farge, men verdt å merke seg er at Xperia 1 ikke støtter trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Batteritiden er heller ikke blant de beste. Batteriet har en kapasitet på 3330 mAh og er med det blant de aller minste på en såpass stor telefon. Vi får stort sett fullført dagen med 3-4 timers skjermtid og 15-20 prosent igjen på batteriet, som gjør at du nok må belage deg å lade den hver dag. Med i esken får du for øvrig en 18 watts lader som gir deg 0-50 prosent på en halvtime.

For ordens skyld finner du ei heller 3,5 mm-utgang her, og trådløs lading er heller ikke støttet.

Konklusjon

Xperia 1 er et friskt pust fra Sony, selv om vi ikke er helt overbevist om at denne særdeles høye telefonen er noe som vil fri til alle. Det er kanskje heller ikke meningen – det er tydelig at Sony frir til filmentusiastene med denne telefonen, både hva gjelder å se og skyte film i 21:9-format med den medfølgende Cinema Pro-appen.

Men det skal være sagt: Det er veldig mye film og tv-serier som ikke er skutt i 21:9-format også, og da må man enten leve med sorte felter på sidene eller et kuttet bilde i topp og bunn. Vi skulle gjerne hatt bedre lysstyrke også – her er Sonys skjerm svakere enn mange av konkurrentene.

Kameramessig synes vi japanerne har løftet seg godt, og trekameraløsningen gir deg god fleksibilitet og stort sett gode bilder.

Men prisen på 9500 kroner er i høyeste laget, kanskje spesielt om vi ser til OnePlus 7 Pro, med samme prosessor, mer lagringsplass og arbeidsminne, heftigere skjerm (90 Hz), tynnere rammer, raskere lading og større batteri. Og som koster et par tusenlapper mindre.

Testresultat

Sony Xperia 1

Mest for filmentusiastene.

Svært god ytelse, fleksibel kameraløsning med god bildekvalitet, stor skjerm som viser 21:9-filmer på hele skjermen, slank å holde, vanntett, støtter minnekort

Veldig høy, mye videoinnhold dekker ikke hele skjermen, under middels batteritid, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer