HP iPaq 5450

Utviklingen innen håndholdte PCer går raskt, og produsentene må bygge inn ny funksjonalitet for å kunne konkurrere. Med den nye iPaq 5450 har vi nå fått en toppmodell få kan måle seg med.

Publisert

I det siste har vi sett en tydelig oppdeling av markedet for PocketPC 2002-baserte håndholdte PCer. Flere produsenter, deriblant Packard Bell og Dell, har lansert rimelige maskiner som likevel er fullt funksjonelle. Derfor er det bare naturlig at de dyre toppmodellene må skilte med ekstra funksjonalitet for at produktene skal være interessante, og den nye iPaq 5450 er et godt eksempel.

HP iPaq 5450

PDAen er et resultat av samarbeidet mellom de tidligere konkurrentene HP og Compaq. Før sammenslåingen hadde begge selskapene hver sin PDA-serie: Compaq hadde sin iPaq og HP satset på Jornada. Etter at de to gigantene fusjonerte ble Jornada-navnet droppet, mens iPaq-serien fortsatte. Det er likevel klart at flere funksjoner fra Jornada-tiden er blitt videreført.

Proff fra første øyeblikk

H5450 ligner sine forgjengere utseendemessig, men har likevel gjennomgått noen mindre forandringer som gir den et mer profesjonelt og stilig utseende. Navigasjonsknappen og snarveiknappene er blitt noe redesignet og omplassert, og batteriet er nå utbyttbart. Muligheten for å ta ut batteriet stammer fra Jornada-tiden, og det er en forbedring vi virkelig ønsker velkommen.

H5450 ser ellers meget solid ut, men virker kanskje noe ordinær ved første øyekast. Ved nærmere utforskning oppdager man imidlertid flere interessante detaljer, som en liten utvendig antenne eller en merkelig plaststripe nedenfor navigasjonsknappen. iPaq 5450 har nemlig flere funksjoner som er ganske nyskapende – en fingeravtrykkleser for økt sikkerhet, samt bred støtte for trådløse funksjoner – WLAN, Bluetooth og IR.

Selve maskinen er basert på en 400 MHz Intel-prosessor, med 64 MB RAM og 48 MB ROM. PocketPC 2002-programvaren sørger for høy grad av kompatibilitet med Windows, gode muligheter for multimedia og spill, samt utbygging.

Det faktum at maskinen har både WLAN og Bluetooth innebygd er meget praktisk, da du får full trådløs funksjonalitet uten å måtte kjøpe og installere plagsomme jakker.

Hverdagsbruk

HP iPaq 5450

På papiret er iPaqs spesifikasjoner meget imponerende, men hvordan fungerer det hele i praksis? Det første vi prøvde ut var de trådløse mulighetene, og her er det virkelig mye bra. En egen snarvei i Start-menyen tar oss til wireless-mappen, og der kan vi styre både Bluetooth- og WLAN-funksjonene. Vi satte opp et 802.11b-tilgangspunkt, og etter å ha tuklet litt med innstillinger, var vi på nett. Det hele fungerer glimrende, og selv om hastigheten ikke alltid er på topp, kan du fint lese nettsider og e-post uansett hvor du befinner deg – forutsatt at det er et tilgangspunkt i nærheten.

Bluetooth-oppsettet er også enkelt. Du kan sette opp forskjellige profiler, og det er støtte for et rikt utvalg av funksjoner du kan utføre via Bluetooth. Vi koblet H5450 med en Siemens S55-mobiltelefon, og det gikk raskt og smertefritt.

Det er mulig å ha både Bluetooth og 802.11b på samtidig, men det anbefales ikke av produsenten.

En annen, morsom funksjon er en innebygd fjernkontroll. Det er rett og slett mulig å styre TVen eller stereoanlegget via H5450, og vi prøvde funksjonaliteten på en Sony TV. PDAen har en forhåndsprogrammert profil for TVer laget av denne produsenten, og etter få sekunder hadde vi full kontroll over TV-apparatet. For alle som plages av et uttall fjernkontroller på stuebordet er iPaqs løsning midt i blinken.

Den siste nyheten vakte mest oppsikt i redaksjonen. Fingeravtrykkleseren som er innebygd i PDAen gir økt sikkerhet, og kan benyttes i kombinasjon med passord, PIN-kode, eller for seg selv. Du må først skanne inn dine fingeravtrykk, helst fra både høyre og venstre hånd (i tilfelle du skulle miste en av fingrene). Før avtrykkene skannes inn må du gjennomgå en opplæring for å lære deg den riktige bevegelsen. Til slutt blir avtrykket lagret i minnet, og det blir umulig å komme inn på H5450 for uvedkommende. Vi prøvde fingeravtrykkleseren på minst ti personer, og ingen av dem slapp inn – mens undertegnedes avtrykk ble gjenkjent umiddelbart hver gang. Teknologien fungerer virkelig, og bør berolige alle de som er opptatt av sikkerhet, men frykter glemte passord eller koder.

HP iPaq 5450

Vi må også skryte av den flotte skjermen, en faktor som tross alt er av meget stor betydning. Oppløsningen er på 240x320 piksler og den kan vise 65.000 farger. Fargene og skarpheten er eksepsjonelt bra, den fungerer godt både ute og inne, og lysstyrken er imponerende. Her har HP gjort en meget god jobb.

HP har lagt til en del egne programmer, som backup-verktøy, bildefremvisningsprogrammer, avanserte lydinnstillinger og flere.

Akkurat som tidligere iPaq-modeller, kan også denne bygges ut ved hjelp av jakker. Heldigvis trenger vi ikke lenger noe tilleggsutstyr for å gjøre det mulig å surfe trådløst på Internett, men det er fremdeles en lang rekke funksjoner HP ikke har bygd inn, og som tredjepartsutviklere har sørget for at vi får tilgang til.

Totalt sett er iPaq 5450 en fornøyelse å bruke. Den har all den funksjonaliteten vi er vant til fra andre PocketPC 2002-baserte maskiner, men alle de ekstrafunksjonene HP har lagt til gjør den til den mest komplette Microsoft-baserte PDAen.

Konklusjon

Når det gjelder den profesjonelle delen av markedet, har HP laget den perfekte PDA. Den er tydelig rettet mot forretningsfolk, og vi kan tenke oss at mange bedrifter vil sponse slike maskiner på sine medarbeidere. For privatmarkedet er nok H5450 litt for dyr – over 6.500 kroner for en lomme PC er i meste laget. For disse kjøperne finnes maskiner til halve prisen, med noe enklere funksjonalitet.

H5450 er ikke noe massemarkedsprodukt, men den er absolutt den råeste PDAen akkurat nå, så har du penger å bruke kan du trygt anskaffe deg denne.

Se flere bilder av iPaq 5450 her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer