HP iPaq H1940

H1940 er den dyreste av de billigste PDAene til HP. Den har mange gode sider, men også noen problemer. Er den verdt pengene?

Publisert
HP iPaq H1940

HPs nyeste iPaq-modeller er ikke spesielt revolusjonerende, men bygger på allerede vellykkede ideer og legger til ny funksjonalitet. Vi har nettopp prøvd den mest proffe varianten, H5550 (les vår test) , som er en direkte etterkommer av H5450 (les vår test). Nå er også H1940 på vei inn i butikkene, og den er en ganske vellykket forbedring av billigmodellen H1915 (les vår test).

H1915 hadde bare den mest grunnleggende funksjonaliteten, og ett av problemene var mangelen på SDIO-støtte, som gjorde at den ikke kunne bygges ut med tilleggsfunksjonalitet. Det er dette problemet H1940 løser, samt et par andre. Dessverre skaper de ett nytt problem i samme slengen.

Like fin

Først og fremst: HP har beholdt den lekre formen til H1915. Den nye modellen er like liten og lett, faktisk blant de aller minste PDAene som finnes på markedet. Den er ikke mye større enn Palms Tungsten T i lukket form, og veier bare 125 gram. Det er med andre ord fort gjort å glemme at man har maskinen i skjortelomma.

H1940 er ikke bare liten, den er også svært stilig. Den er avrundet nederst, med styliserte navigasjons- og funksjonsknapper. Den er selvfølgelig sølvfarget, og gjør et svært solid inntrykk. Den kjennes overhodet ikke som en billig-PDA.

Nyheter

Hva er det som skiller denne modellen fra forgjengeren? HP har satset på kommunikasjon i denne omgang, og blant de viktigste nyhetene er innebygd Bluetooth. Du kan altså gå på nettet eller utveksle informasjon med andre Bluetooth-utstyrte enheter.

Den andre nyheten er at SD-kortplassen nå støtter SDIO, og det betyr at du kan for eksempel sette inn et WLAN-kort og surfe nettet der det finnes aksesspunkter.
Operativsystemet er også blitt oppgradert til Windows Mobile 2003, og maskinen er klargjort for Internett-tilgang.

H1940 er også noe kraftigere enn forgjengeren, som hadde en 200 MHz prosessor. Nå er hastigheten skrudd opp til 266 MHz, mens minnet er fremdeles begrenset til 64 MB.

I praksis

Innebygd Bluetooth er et pluss
Innebygd Bluetooth er et pluss Vis mer

Som nevnt er H1940 så liten og lett at den er helt fantastisk å ha med seg rundt. Dette går dessverre litt utover brukervennligheten da funksjonsknappene er ganske små. Det mest problematiske er navigasjonsknappen, som er definitivt vanskelig å trykke på for de med større fingre.

Uttaket for hodetelefoner er av 2.5 mm-standarden, som gjør at de fleste vanlige hodetelefoner ikke passer til det. Heldigvis følger det en overgang til 3.5 mm-uttak med i esken.

Skjermen er noe mindre enn de dyrere iPaq-modellene, men er fremdeles skarp og støtter 65.000 farger. Det er imidlertid ett stort problem med skjermen. Det er tydelig gullskjær på skjermen, spesielt synlig i menyer der bakgrunnen egentlig skal være hvit. Selv med høyest lysstyrke er det synlig gullfarge. Vi forstår ikke hvor dette problemet stammer fra, og hvorfor HP ikke fjernet det – da alle de andre modellene de har sluppet i det siste har flotte skjermer der hvitt er hvitt.

Det er ikke lett å se på dette bildet, men menybakgrunnen er gul
Det er ikke lett å se på dette bildet, men menybakgrunnen er gul Vis mer

Utover dette fungerer H1940 akkurat som en hvilken som helst PocketPC. Den er kjapp og responsiv, den har de vanlige programmene og noen tilleggsprogrammer lagt inn av HP (Backup og Image Viewer).

Konklusjon

Det rimeligste segmentet av HPs iPaq-maskiner består nå av den originale H1915, som har de mest grunnleggende funksjonene og koster ca. 3.100 kroner, og de to nye modellene H1930 (mer eller mindre lik 1915, men med nytt operativsystem og SDIO-støtte, og pris på ca. 3.200 kroner) og H1940 som vi nå har testet, og som i tillegg har også Bluetooth og kraftigere prosessor. H1940 koster omtrent 4.000 kroner. Det er en flott maskin, liten, lett og kraftig, men problemet med skjermen trekker ned.

Vi stiller oss litt avventende når det gjelder å anbefale denne maskinen. Om ikke lenge kommer vi tilbake med en test av iPaq H2210, som ser ut til å by på mest kraft for pengene, og har den mest interessante funksjonaliteten. Følg med!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer