HP iPaq H5550

Er H5550 en vesentlig oppgradering fra forrige generasjon, eller har den bare mer minne? Vi kikker på HPs nyeste stolthet.

Publisert
HP iPaq H5550

I februar testet vi iPaq 5450, en flott og avansert PDA med innebygd støtte for trådløst nettverk, Bluetooth, fingeravtrykkleser for ekstra sikkerhet, og ellers det meste av funksjoner en profesjonell bruker behøver.

Nå, et knapt halvår etter, er oppfølgeren klar, og den skiller seg faktisk ikke så mye fra forgjengeren. Utseendemessig er den helt identisk (den veier også det samme, 207 gram), og når det gjelder funksjonaliteten er det heller ikke så mye som er dramatisk forskjellig. I alle fall ikke ved første øyekast.

Nytt operativsystem

iPaq 5550, som maskinen heter (HP har forresten en blekkskriver som også bærer navnet 5550), er blant de første som bruker det nye operativsystemet til Microsoft, nylig døpt Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Det betyr blant annet bedre støtte for trådløse løsninger, multimedia (Windows Media Player 9 er forhåndsinstallert) og messaging.

Mye minne

Når det gjelder maskinvaren er det også gjort flere forbedringer i den nye modellen. Først og fremst har iPaq 5550 mer minne, hele 128 MB RAM og 48 MB ROM. Opp til 20 MB er tilgjengelig for iPaq File Store, altså backup-lagring av data.
Enheten har den samme, flotte skjermen med 65.000 farger og oppløsning på 240x320 piksler.

Å sjekke status på WLAN-tilkoblingen krever ett klikk
Å sjekke status på WLAN-tilkoblingen krever ett klikk Vis mer

Når det gjelder trådløs støtte, er det innebygd WLAN 802.11b-antenne og Bluetooth 1.1-radio, samt IR-port. iPaq 5550 kan også bygges ut via en SD-port, og for ekstra sikkerhet er det bygd inn fingeravtrykkleser. Her finnes også en proprietær ekspansjonsport som lar deg sette inn jakker som åpner for flere utbyggingsmuligheter.

Vi må heller ikke glemme at H5550 har, i likhet med forgjengeren, utbyttbart batteri. Meget praktisk for de som trenger å ha med flere batterier på tur.

I bruk

Når du skrur på enheten, virker det ikke som om det er så mye nytt under panseret. Grensesnittet på operativsystemet er temmelig identisk med det vi kjenner fra Pocket PC 2002 – men flere forbedringer gjør at det likevel er enklere å bruke. brukeropplevelsen er etter vår mening mer behagelig, men funksjonaliteten er ikke så ulik.

HP iPaq H5550

WLAN-løsningen fungerer ypperlig, og den eksterne antennen gjør at rekkevidden er betydelig bedre enn Palm Tungsten C som vi nylig testet. Vi fikk kontakt bak betongvegger og et godt stykke unna aksesspunktet. Vi surfet nettet, hentet e-post og logget oss inn på MSN Messenger med få klikk, og er generelt svært fornøyd med mulighetene.

Lett synlige ikoner viser til enhver tid status på både WLAN- og Bluetooth-tilkoblingene, og begge kan aktiveres samtidig eller hver for seg via en egen meny.

Sikkerhet

Av andre funksjoner er det også viktig å nevne fingeravtrykkleseren som kan brukes til å sikre PDAen ytterligere. Etter å ha lest inn dine fingeravtrykk, må du gli fingeren over leseren (som befinner seg nedenfor skjermen) for å låse opp maskinen. Det fungerer glimrende. Det finnes flere sikkerhetsnivåer, du kan for eksempel bli bedt om å taste inn et passord sammen med fingeravtrykk, eller bare bruke passord. Det er opp til deg.
Skjermen er av meget høy kvalitet, selv om fargegjengivelsen er kanskje litt svakere enn hos Palm Tungsten C. Til gjengjeld er skjermen betydelig større. Vi prøvde den også i strålende sol, og bildet var fremdeles godt leselig.

Det er fort gjort å koble seg til MSN Messenger
Det er fort gjort å koble seg til MSN Messenger Vis mer

Vi anbefaler at du leser vår test av den forrige modellen, der vi går dypere gjennom PDAens muligheter.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at H5550 er en fantastisk PDA, med alle muligheter en krevende bruker måtte trenge. Hvis du er ute etter den råeste PDAen akkurat nå, og penger er ikke noe problem, er det denne du skal kjøpe (eller be firmaet kjøpe til deg). Men hvis du allerede har en H5450, er det absolutt ingen vits å oppgradere til den nye versjonen – den ”gamle” modellen er fremdeles noe av det beste du kan få kjøpt, og du har nok ikke lyst å bruke nye 6.800 kroner for å få mer RAM og nytt operativsystem (som ikke har noen virkelig revolusjonerende nyheter).

Men skal du oppgradere fra en noen år gammel modell, må vi bare anbefale H5550 – den kommer til å holde en stund.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer