HTC One (M8)

Det dårligste er det HTC liker å skryte av, det beste er alt det andre.

KUL: HTC One (M8) har mer "attitude" enn sine konkurrenter. Den heftige metallkroppen er én av grunnene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KUL: HTC One (M8) har mer "attitude" enn sine konkurrenter. Den heftige metallkroppen er én av grunnene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan ikke være spesielt morsomt å jobbe i HTC om dagen. De gir ut en rekke fine telefoner, som fjorårets HTC One. Men den vestlige verden, Norge ikke minst, kjøper fortsatt mobilene sine fra to selskaper: Apple og Samsung.

Da vi møtte HTC i London under lanseringen av årets nye flaggskip, HTC One (M8), snakket vi med flere overraskende pessimistiske HTC-ansatte. At Samsung og Apple dominerer nordmenns lommebøker var de smertelig klare over, og som en av dem sukket over en øl:

- Spytter vi inn én million i reklamekampanjer, spytter Samsung inn ti.

Mange kaller derfor HTC One (M8) for selskapets siste håp. Spesielt nå som Sony begynner å gjøre sitt inntog på topplistene.

Men har M8 det som skal til for å få nordmenn sugne på taiwansk mobilkunst? Ja, det kan faktisk hende.

Les også: Dette er nytt i HTC One (M8)

STØRRE: HTC One (M8) er noe større enn fjorårets HTC One (M7). Heldigvis er den også rundere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STØRRE: HTC One (M8) er noe større enn fjorårets HTC One (M7). Heldigvis er den også rundere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Overfølsom skjerm

I fjor ble vi bergtatt av designet til HTC One, som fra nå av kalles HTC One (M7). Og vi lar oss fascinere igjen av HTC One (M8). Den ser nemlig fantastisk ut. Eneste grunnen til at vi ikke er like begeistret i år som i fjor, er at forgjengeren allerede så så bra ut.

M8 er en god del høyere enn M7, men gjør mindre av seg i hånden, da den langt rundere i kantene. Med unntak av toppen er det nå metall rundt alle kanter, med en ny og spennende tekstur, og en mørkere og mer moderne farge.

Spesifikasjoner: HTC One (M8)

 • Operativsystem: Android 4.4.2 (Sense 6.0)
 • Skjerm: 5" LCD (1920×1080)
 • Prosessor: 2,3 GHz (fire kjerner, Snapdragon 801)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16 GB (ca. 10 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Ja
 • Kamera bak: 4 MP, 1080p video ("UltraPixel"-kamera,

  dybdesensor)
 • Kamera foran: 5 MP, 1080p video)
 • Batteri: 2.600 mAh
 • Vekt: 160 gram
 • Størrelse: 14,6 x 7,1 x 0,9 cm
 • Andre nyheter er en hodetelefoninngang i bunnen i stedet for på toppen (en smakssak), låseknapp til høyre i stedet for venstre (vi skulle gjerne hatt den på siden), nano-SIM (noe ikke alle har liggende) og inngang for minnekort (dette kommer vi tilbake til).

  Skjermen på 5 tommer er noe større enn fjorårets 4,7 tommer. Men mesteparten spises opp av navigasjonsknappene som nå ligger på skjermen, ikke på selve telefonen. Disse forsvinner heldigvis i mange tilfeller, som når du ser på bilder eller film.

  Skjermen er uansett tipp topp, og den solrike våren her i Oslo stanser oss ikke fra å fikle med telefonen ute i gatene, da lysstyrken er mer enn god nok.

  Skjermen er også følsom; for følsom. Ofte blir vi overrasket over at telefonen lystrer før fingeren har truffet skjermen, og av og til trykker vi på ting vi overhodet ikke mente å trykke på. Til tross for at den ikke kan brukes med hansker.

  Joda, noen mobiler kan brukes med hansker, for eksempel Nokia Lumia 1020!

  Pen og ren Android

  PENT: HTC One (M8) kjører en ren og pen Android-versjon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  PENT: HTC One (M8) kjører en ren og pen Android-versjon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  For å låse opp HTC One (M8) kan du sveipe over skjermen, eller dobbelttrykke på den. Du kan også holde den horisontalt og trykke på volumknappen for å gå direkte til kameraet. Alt dette fungerer dessverre dårlig. Ofte låser vi opp skjermen uten å mene det, og når vi vil låse den opp, lystrer den ikke.

  Bra derfor at alt dette kan slås av.

  Og heldigvis er resten av HTC sitt siste Android-skall, Sense 6.0, svært solid. Det er pent, rent, stabilt og langt enklere i oppbygging enn for eksempel Samsung-telefoner.

  I tillegg kjører det på toppen av den ferske Android 4.4 "Kit Kat". Appene som klokka, været, meldinger og kalenderen er alle pene og funksjonelle. Og det flate uttrykket Sense har fått virker moderne, om enn ikke spesielt banebrytende.

  BlinkFeed, nyhetsstrømmen helt til venstre blant hjemskjermene, bruker vi fortsatt ikke. Det er ikke noe galt med den, men selv foretrekker vi simpelthen å bruke Facebook til Facebook, Twitter til Twitter og nettleseren til nettlesing.

  Slik gjør du vårrengjøringen på Android-mobilens hjemskjerm

  GØY: Skikkelig lyd ut av mobilen, slik HTC One (M8) kan tilby, er fortsatt overraskende gøy. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  GØY: Skikkelig lyd ut av mobilen, slik HTC One (M8) kan tilby, er fortsatt overraskende gøy. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Den ultimate spillmobilen

  Som første toppmodell ut med den nye Snapdragon 801-brikken sprenger HTC One (M8) ikke overraskende våre tidligere ytelsestest-rekorder. Med ett unntak: Sunspider-testen i Chrome-nettleseren. Her skårer M8 dårligere enn blant annet LG Nexus 5 og Sony Xperia Z1.

  GOD PÅ SPILL: Du trenger ikke drasse rundt på en Nintendo DS eller en PSVita for å få skikkelig lyd til spillene dine. HTC One (M8) leverer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  GOD PÅ SPILL: Du trenger ikke drasse rundt på en Nintendo DS eller en PSVita for å få skikkelig lyd til spillene dine. HTC One (M8) leverer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Men samma det: M8 er en kraftig telefon, uten tvil. Alt går glatt og raskt, også i både Chrome og HTCs egen nettleser. Hvorfor begge leveres med telefonen, skal vi ikke bruke ressurser på å undre oss over.

  3D-spill som nydelige SmashHit kjører silkeglatt på høyeste innstillinger i full 1080p-oppløsning. Og med den flotte lyden som kommer ut av M8 sine doble fonthøyttalere er M8 kanskje den aller beste spillmobilen der ute. Og vil trolig være det gjennom hele året.

  For med rå ytelse og en lyd du bare kan glemme å oppleve på andre mobiler, fortoner M8 seg som rene spillkonsollen.

  Det er bare én ting som eventuelt vil sette en stopper for moroa: Den sparsommelige lagringsplassen. Der fjorårets HTC One (M7) kom med rundt 25 GB ledig lagringsplass, har årets HTC One (M8) bare 10 GB ledig. Heldigvis har M8 støtte for minnekort, men vi skulle helst sluppet behovet.

  Nå får du mikro-SD-minnekort med hele 128 GB! (og M8 støtter det)

  IKKE DOBBELT SÅ MORO: Det doble kameraet til HTC One (M8) byr ikke på mange muligheter, og selv sluttet vi raskt å bruke dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  IKKE DOBBELT SÅ MORO: Det doble kameraet til HTC One (M8) byr ikke på mange muligheter, og selv sluttet vi raskt å bruke dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Skuffende, dobbelt kamera

  Det er duket for HTC One (M8) sin største skuffelse: Kameraet. Det er rett og slett ikke spesielt bra.

  VARIERENDE: HTC One (M8) kan gjøre bakgrunnen uskarpt. Det er artig, men ikke noe folk flest vil bruke spesielt mye tid på. Det fungerer ikke alltid like bra som dette, heller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  VARIERENDE: HTC One (M8) kan gjøre bakgrunnen uskarpt. Det er artig, men ikke noe folk flest vil bruke spesielt mye tid på. Det fungerer ikke alltid like bra som dette, heller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Å ta bilder går smertefritt: Kamera-appen er fin, bildene kapres raskt og du har en rekke filtre og manuelle innstillinger å leke deg med.

  Den andre linsen bak telefonen fanger dybdeinformasjon, som brukes til én ting: Filtre som kunstig dybdeskarphet og perspektiv. Det er morsomt i cirka én dag, og fra da av lurer man på hvorfor HTC har valgt å bruke penger på enda et kamera uten å ha mer å bruke det til.

  HTC burde heller brukt pengene sine på ett, bedre kamera, kanskje til og med et med litt ekte dybdeskarphet.

  Mange av bildene får lyse områder som er totalt utvasket, med mørke områder svarte som natta. Andre ganger blir alt tonet ned, så hele bildet får et mørkt, grått preg. Hvitbalanse sliter den med, også. Og på toppen av det hele: Bildene lagres i bare fire megapiksler, så ikke regn med å skrive ut store kopier med det første.

  Her er en haug bilder tatt med HTC One (M8):

  Når det gjelder video har vi ikke hatt noen problemer. Her er en snutt tatt opp fra en buss:

  Når alt dette er sagt: M8 sitt kamera er ingen katastrofe. Ofte blir vi fornøyd med bildene vi tar også, og forskjellene mellom M8 og bedre modeller er selvfølgelig mest synlig ved direkte sammenlikninger.

  Her ser du hvordan HTC One (M8) klarer seg i konkurranse med Nokia Lumia 1020 og iPhone 5s (originalbildene, som tydeligere viser forskjellene, kan lastes ned som én zip-fil her):

  HTC One (M8)

  Løst batteriproblemet

  BEDRE BATTERI: HTC One (M8) har fått merkbart bedre batteri, så det skal vi ikke klage på, slik vi gjorde på fjorårets M7. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  BEDRE BATTERI: HTC One (M8) har fått merkbart bedre batteri, så det skal vi ikke klage på, slik vi gjorde på fjorårets M7. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Det vi ble mest skuffet over med fjorårets HTC One (M7) var det svake batteriet. M8 har fått 300 mAh mer, og selv om dette høres lite ut på papiret, gir det overraskende stort utslag.

  Nå overlever telefonen hele dagen, og selv om vi også nå har opplevd å måtte lade i løpet av kvelden, hører det til sjeldenhetene. En ny "ekstrem" batterisparingsfunksjon hjelper til der det trengs, og batteriet fortoner seg på ingen måte imponerende, men bra nok.

  Lyd som imponerer

  Imponere gjør HTC One (M8) dog på lydfronten. Så det uler. De doble fronthøyttalerne er som sagt fantastiske, og gir faktisk telefonbruken en ny dimensjon. Også lyden fra hodetelefonene blir flott, og ikke minst: Utrolig høy.

  Men M8 er irriterende dårlig på å holde pluggen vår på plass.

  Som telefon har M8 oppført seg uten problemer, både med tanke på samtalekvalitet og dekning.

  Sjekk også ut vår videogjennomgang av HTC One (M8), hvor vi blant annet ser på hvordan det doble kameraet og HTCs rare pikseldeksel fungerer:

  Annerledesmobilen

  HTC One (M8) er en rask og utrolig pen telefon, med en lyd som ingen andre kan måle seg med. Og vips, så er vi oppe i terningkast fem.

  DinSide anbefaler HTC One (M8).
  DinSide anbefaler HTC One (M8). Vis mer

  Men HTC One (M8) er dessverre også en telefon med et skuffende svakt kamera. Og vips, så glipper terningkast seks.

  En annen grunn til at du bør tenke deg om to ganger, er prisen. M8 koster i skrivende stund fra 6.000 kroner, som er HTCs veiledende pris. Denne vil trolig falle ganske snart, for foreløpig er prisen for høy for en mobil med bare 16 GB minne og et svakt kamera.

  Og når så skjer: Vil du ha en telefon som skiller seg fra mengden, er du opptatt av lyd og liker du metall bedre enn plast, kan HTC One (M8) være mobilen for deg.

  (Her er flere grunner til at du ikke bør kjøpe ny telefon nå.)

  Selv ett år etter HTC One (M7) fremstår HTC One (M8) som noe nytt – noe annerledes – som vil noe mer – noe annet – enn resten av gjengen.

  Det skulle vi ønske flere nordmenn fikk opp øynene for.

  Hold deg oppdatert: Her er alle DinSides mobilanmeldelser!

  Testresultat

  HTC One (M8)

  Flott ytelse, nydelig design, pen Android, fantastisk lyd.

  Svakt kamera, kostbar, overfølsom skjerm.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer