HTC One Max

Hva skal du egentlig med en oppblåst HTC One? Les testen.

PEN: HTC One Max er en pen telefon, men ikke like pen som "lillebroren" HTC One. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: HTC One Max er en pen telefon, men ikke like pen som "lillebroren" HTC One. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av Norges desidert mestselgende smarttelefoner er også en av markedets minste: iPhone.

Les også: Test av iPhone 5S – terningkast seks

Dette stanser ikke mobilprodusentene fra å stadig øke størrelsen på sine, og sist ut er HTC med sin gigantiske "phablet" HTC One Max. Mobilen er ganske lik HTC One, men mye større: 16,5 centimeter høy kontra One sine 13,7 centimeter, 217 gram tung kontra 143 og skjermen er 5,9 tommer stor kontra 4,7.

Mens forskjellen mellom One og One Mini var ganske beskjeden, er denne forskjellen markant. Det byr på både fordeler og ulemper.

Test av HTC One – terningkast fem

Spesifikasjoner: HTC One Max

 • Operativsystem: Android 4.3, Sense 5.5
 • Skjerm: 5,9 tommer LCD (1920 x 1080 piksler)
 • Prosessor: 1,7 GHz (fire kjerner, Snapdragon 600)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16 GB (rundt 10,5 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Ja
 • Kamera bak: Ca. 4 MP (1080p video)
 • Kamera foran: Ca. 2 MP (1080p video)
 • Batteri: 3.300 mAh
 • Vekt: 217 gram
 • Størrelse: 16,5 x 8,3 x 1,0 centimeter
 • Annet: NFC, doble fronthøyttalere, fingeravtrykkleser, IR-sender
 • Mindre premium

  Du finner det samme designet i HTC One Max som i HTC One, med doble fronthøyttalere og pent metall foran og bak. Men One Max har dessverre arvet One Mini sin plastkant. Og One Max har et avtagbart deksel bak, for å nå kunne sette inn minnekort. Sistnevnte vil være en fordel for mange, men disse små endringene gjør at One Max mister mye av den vidunderlige "ett stykke metall"-følelsen HTC One har, og føles noe mindre "premium".

  Test av HTC One Mini – flott telefon med ett problem

  Max har også fått seg fingeravtrykkleser, foreløpig kan den kun brukes til å låse opp telefonen. Eventuelt kan du kjøre en bestemt app direkte fra låst telefon, ved å definere forskjellige fingre til forskjellige apper. Leseren fungerer helt greit, så lenge du sveiper fingeren på samme måte som du gjorde da du satte opp låsen.

  AVTAGBART: Du kan ta av bakdekselet på HTC One Max, og sette inn egne minnekort. Firkanten til høyre er fingeravtrykkleseren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  AVTAGBART: Du kan ta av bakdekselet på HTC One Max, og sette inn egne minnekort. Firkanten til høyre er fingeravtrykkleseren. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Dette fordrer ofte at du må holde telefonen på litt en annen måte enn du hadde tenkt. Dessuten sitter leseren på baksiden, som gjør at vi ofte sveiper over kameraet i stedet for. Og ja: Du må sveipe. Vi sluttet derfor raskt å bruke funksjonen, og falt tilbake på mønsterlåsen vi allerede elsker fra Android. Den er både raskere og enklere.

  Størrelsens ulemper

  HTC One Max er altså HTC One på steroider. Hvor stor den faktisk er, forstår man ikke helt før man begynner å bruke den. Og det er sånn cirka her mange vil falle av lasset.

  For mens du er vant til å kunne ha mobilen i lomma uten problemer, vil One Max virkelig gi lommene dine en utfordring. For oss passer den akkurat ned, men det betyr samtidig at det ikke er plass til noe annet i dem, for eksempel hendene våre.

  Problemer får du også når du må bruke telefonen med én hånd. Det går an, men da skal du helst ikke stå på en ustø buss eller være stresset. Og uansett rekker du ikke rundt hele skjermen med mindre du bytter grep. En risikosport, da telefonen veier hele 217 gram og raskt kan deise i bakken.

  Selv med den store skjermen burde HTC One Max vært tynnere, mindre og lettere. Andre har klart det før dem, for eksempel Samsung Galaxy Note 3, som bare har 0,2 tommer mindre skjerm. Heldigvis er den i alle fall mindre enn monolitten Sony Xperia Z1 Ultra, og de gode høyttalerne har selvfølgelig mye av skylden for størrelsen.

  Les også: Test av Samsung Galaxy Note 3

  GIGA: Fra toppen ser du HTC One Mini, HTC One og gigantiske HTC One Max. Forskjellen mellom de to øverste er ikke voldsom, men den tredje skiller seg kraftig ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GIGA: Fra toppen ser du HTC One Mini, HTC One og gigantiske HTC One Max. Forskjellen mellom de to øverste er ikke voldsom, men den tredje skiller seg kraftig ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Størrelsens fordeler

  Skjermen på hele 5,9 tommer fikk vennene våre raskt til å døpe HTC One Max-en vår til "TV-en". Og du får faktisk en TV-følelse av å bruke den, på grunn av den store skjermen og ikke minst de flotte, doble, interne høyttalerne.

  Det er derfor ypperlig å sitte med One Max og videostrømming i sofaen en mørk høstkveld. Faktisk tok vi oss selv i å se mer på mobilen enn TV-en en kveld. Skjermen gir deg flotte bilder i full HD, høyttalerne dundrer ut stereolyd som er milevis fra andres internhøyttalere og opplevelsen skades bare av telefonens tyngde, som gjør at man etterhvert blir litt sliten i hendene.

  Kort fortalt: HTC One Max er et fint nettbrett.

  LEKKERT: HTC One Max kjører Sense 5.5. Nyhetene er ikke mange i daglig bruk, men Sense ser fortsatt bra ut, synes vi. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  LEKKERT: HTC One Max kjører Sense 5.5. Nyhetene er ikke mange i daglig bruk, men Sense ser fortsatt bra ut, synes vi. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Android og Sense

  HTC One Max leveres med ferske Android 4.3 og splitter nye Sense 5.5. HTCs Android-skall er fortsatt et av markedets beste, mener vi, og gir deg både pene og nyttige løsninger. Vi gikk gjennom dette i vår test av HTC One, så sjekk gjerne den for mer detaljer.

  Den nye Sense- og Android-versjonen gir deg ikke mye nytt, men du får blant annet en oppdatert Blinkfeed; Sense sin nyhetsstrøm. Mange har klaget på manglende RSS-støtte, og HTC skylder på tekniske problemer. RSS er nå på plass, i alle fall delvis: Du får ikke RSS-strømmer rett inn i Blinkfeeds hovedstrøm, bare i en separat strøm. HTC skylder også her på tekniske problemer.

  Sense 5.5 og Android 4.3 er nå også tilgjengelig for de andre One-modellene. Og operativsystemet på One Max ser prikk likt ut som på de langt mindre telefonene, med enkelte unntak, som at du får plass til mer på hjemskjermene. Apper som Facebook skaleres dessuten annerledes enn på blant annet Sony Xperia Z1 Ultra, og viser deg ikke stort mer enn du hadde fått opp på HTC One. Vi skulle ønske HTC hadde utnyttet den ekstra skjermplassen enda bedre, så man ikke sitter med følelsen av å bare bruke en One med større skjerm.

  STORT BATTERI: Inne i den store kroppen skjuler HTC One Max et stort batteri. Selv om du kan fjerne bakdekselet kan du ikke bytte batteriet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  STORT BATTERI: Inne i den store kroppen skjuler HTC One Max et stort batteri. Selv om du kan fjerne bakdekselet kan du ikke bytte batteriet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Ytelse, lagring, batteri

  HTC One Max leveres med et 16 GB minne, hvor bare omlag 10,5 GB er ledig for deg, men du kan sette inn egne microSD-minnekort om du trenger mer. Dropbox er forøvrig droppet til fordel for Google Drive. One Max gir deg hele 65 GB gratis lagring i to år.

  Dette er nytt i Google Drive og Skydrive

  Størrelsen til One Max åpner for et stort batteri, og vi har ikke en eneste dag hatt problemer, selv med mye videospilling og fotografering. Det 3.300 mAh store batteriet har i vårt tilfelle vært nok til halvannen dag med bruk, uten 4G aktivert. Med tanke på hvor store problemer vi hadde med HTC One sitt batteri, er dette svært så gledelige nyheter.

  One Max har akkurat den samme prosessoren som One, Snapdragon 600 med fire kjerner på 1,7 GHz. Dette er mer enn nok for å kjøre spill, apper og nettsider glatt og raskt. På ytelsestestene skårer den omtrent som de andre toppmodellene på markedet; noen ganger bedre, andre ganger dårligere. Sony Xperia Z1 er hakket kvassere på mange av dem, trolig takket være Sonys bruk av den nyere Snapdragon 800-brikken. Litt snodig av HTC å bruke en nå utdatert prosessor i en splitter ny og gigantisk telefon som dette.

  Test av Sony Xperia Z1 – den vantette toppmodellen

  Lyden er som allerede nevnt flott fra de interne høyttalerne, og flott fra hodetelefonene dine også. HTC har nå gått bort fra Beats-merkingen sin, uten at det har gitt noen merkbar forskjell. Og jada: Den fungerer fint for telefonsamtaler, selv om størrelsen gjør at det føles litt rart, og ser kanskje enda rare ut.

  NY KNOTT: Denne løsner bakdekselet til HTC One Max, så du kan sette inn mer minne for å ta enda flere bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  NY KNOTT: Denne løsner bakdekselet til HTC One Max, så du kan sette inn mer minne for å ta enda flere bilder. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Kamera

  Det beste med kameraet på HTC One Max er programvaren. Du får i Sense 5.5 flere muligheter med Zoe og videoredigering, som vi i og for seg er litt lunkne til i utgangspunktet. Du kan nå også ta bilde med front- og hovedkameraet samtidig. Og fra før av har Sense fine funksjoner og filtre det kan være morsomt å leke seg med når et vanlig bilde blir for kjedelig.

  Vi har vært veldig fornøyd med kameraet til HTC One, og telefonen gjorde det godt under vår store kameratest. Kameraet på One Max skal være det samme, med ett unntak: Max mangler den optiske stabilisatoren, som blant annet gir stødige filmer og skarpe bilder ved svakt lys.

  Derfor havner iPhone og Samsung Galaxy S4 på bunn i kameratesten

  Vårt inntrykk etter å ha knipset vilt med One Max er at kameraet ikke er helt på høyde med One. For mens bildene så flotte ut på mobilskjermen, viste det seg at mange av dem var litt uskarpe når vi fikk dem over på PC-en. Et større problem er det at de generelt blir blasse. One Max har et fint kamera, bare ikke like imponerende som One sitt var. Litt på grunn av den nye, harde konkurransen fra telefoner som Sony Xperia Z1 og Nokia Lumia 1020.

  I likhet med One sliter også One Max med fokus under filming, og du må ofte hjelpe til med fingeren din. Endringer i eksponering går også litt tregt, men for all del: Filmene i 1080p ser slett ikke verst ut.

  Her er en liten smakebit:

  Konklusjon

  Mobiler med skjermer på opp mot seks tommer er en egen klasse, ofte kalt "phablet", og må dømmes deretter. Men for at folk skal være villige til å dra rundt på slike beist, må beistene ha noe ekstra som de langt mer portable mobilene ikke har, utover bare en stor skjerm.

  Den mest kjente mobilen i denne klassen, Samsung Galaxy Note 3, har det. Den lever opp til Note-navnet med sin skinnaktige notatblokk-følelse, pekepenn, toppspekket maskinvare og programvare som utnytter skjermplassen, ved å for eksempel kjøre to apper på én gang.

  FOR STOR: Jada, poenget med slike mobiler er at de skal ha store skjermer, som fordrer store kropper. Men HTC One Max er som du ser betraktelig større og tykkere enn for eksempel Samsung Galaxy Note 3. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  FOR STOR: Jada, poenget med slike mobiler er at de skal ha store skjermer, som fordrer store kropper. Men HTC One Max er som du ser betraktelig større og tykkere enn for eksempel Samsung Galaxy Note 3. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Slikt har ikke HTC One Max. Den er bare en forstørret versjon av One, med større skjerm, litt dårligere design, litt svakere kamera, en fingeravtrykkleser som ikke leverer varene og en gigakropp som er markant større enn blant annet Note 3. HTC har sagt til oss at One Max bare skal være en større versjon av One, og ikke en "phablet" i det hele tatt. Da blir vi enda mindre kloke på hva HTC egentlig vil med One Max.

  Som "TV" har One Max noe unikt å by på. Men som "phablet" når ikke One Max opp, og en forvokst One-mobil ser vi ærlig talt ikke verdien av. One er mer enn stor nok som den er, mener vi.

  Let videre etter din nye mobil – her finner du alle DinSides mobiltester!

  Testresultat

  HTC One Max

  Flott skjerm, god lyd og stort batteri gir en glimrende filmspiller.

  Bare en oppblåst versjon av One, uten noe som gjør den uhåndterbare størrelsen verdt slitet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer