HTC One X

Noe av det peneste, raskeste og beste Android har å by på.

GOD MOBIL: HTC One X er solid, rask, pen og morsom. Så mye mer kan vi ikke be om. Bortsett fra bedre batteri, da. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD MOBIL: HTC One X er solid, rask, pen og morsom. Så mye mer kan vi ikke be om. Bortsett fra bedre batteri, da. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å teste HTC-mobiler er ikke nødvendigvis det mest spennende vi gjør her i DinSide. Den taiwanske mobilprodusenten har tradisjon for å spy ut modeller like ofte som andre produsenter arrangerer lønningspils, så vi har ikke akkurat snurret rundt på kontorstolene med partyhatter og boblevann når de har ankommet lokalet.

Men med den nye HTC One-serien, som begynner med HTC One X, tar det seg kraftig opp. Vi var villige til å reise til Sverige for å hente den, og jommen ble det ikke servert boblevann der, også.

Dette er HTCs første 2012-modell, og den første modellen som leveres med den nyeste Android-versjonen, 4.0 "Ice Cream Sandwich".

Og den første HTC-modellen på lang tid som faktisk får oss til å snurre litt på kontorstolen.

Design

HTC One X er kanskje den peneste mobilen HTC noen gang har laget.

Kroppen består av ett stykke polykarbonat-plast, som er matt og ru på baksiden, og glinsende og glatt på sidene. Hvorfor de på død og liv vil ha den glatt på sidene vet vi ikke, og strengt tatt hadde vi likt å ha den ru over hele linja da det bidrar til å gjøre den lettere å holde. Men vi setter fingrene opp mot fjeset og ser mellom dem, for dette er uansett pent, minimalistisk design som fungerer like bra som det ser ut. Mobilen er stor, men det gjør ingenting når designet er så pent som dette.

Det sorte området som dekker skjermen og de tre knappene nederst ligger noe høyere enn resten av telefonen, og den hvite kroppen buer, slik at det blir en slags tredimensjonal effekt, på samme måte som på Nokia Lumia 800. Stilig, om enn noe vanskelig å forklare. Du kan se selv i bildene under.

Spesifikasjoner: HTC One X

 • Operativsystem: Android 4.0.3
 • Skjerm: 4,7" Super-LCD (1280 x 720 piksler)
 • Prosessor: 1,5 GHz Nvidia Tegra 3, fire kjerner
 • Internminne: 25,24 GB til media, 2,11 GB til apper, 25 GB på Dropbox
 • Arbeidsminne (RAM): 1024 MB
 • Minnekort: Nei
 • Kamera bak: 8 Mp med blitz, 1080p video
 • Kamera foran: 1,3 Mp, 720p video
 • Batteri: 1.800 mAh
 • Vekt: 130 gram
 • Størrelse: 134,36 x 69,9 x 8,9 mm
 • Tredimensjonal er også baksiden, da kameraet buler ut av kroppen. Dette er nok ikke noe HTC har valgt selv, men en nødvendighet da mobilen er ganske tynn, og linsen ganske stor. Men den buler ikke så mye ut at det blir ubehagelig i lommen, og hvem vet: Noen synes kanskje til og med dette også ser bra ut.

  HTC One X er en enkel, men pen, mobil. Som det ofte er, må da noe ofres; i dette tilfelle valgfrihet. "Unibody"-designet gjør at ingenting kan åpnes, så du får ikke byttet batteri eller satt inn egne minnekort. Dette er ikke noe vi savner personlig, og vi ofrer gladelig dette for penere og mer robust design.

  Hvorfor støtter ikke HTC minnekort lenger? Vi har spurt, og fått svar.

  Her er bilder av telefonen fra alle mulige vinkler.

  Skjerm

  Skjermen er en av HTC One X sine store styrker. Rent bokstavelig betyr dette 4,7 tommer, med like mange piksler som den laveste HD-standarden 720p (1280 ganger 720 piksler).

  Høy oppløsning betyr klarere bilder, spesielt merkbart på nettsider med liten skrift, filmer, bilder og i spill. Dette er en mobil som fordrer at du vil nyte innhold på den, og har du tenkt til det, blir det ikke stort bedre rent skjermmessig enn dette.

  Selv om det er vanlig LCD-teknologi som brukes, ikke AMOLED, har den gode sortnivåer og fine farger. HTC har tross alt spandert Super-LCD, som i våre øyne ser ganske så supert ut.

  Hva er LC, Super-LCD og AMOLED? Forklaringen får du her!

  Gorilla-glasset som huser skjermen er også superdupert. Det er glatt og godt å ta på, og bidrar til å gi telefonen et enda mer responsivt utrykk.

  KLASSISK: Dette skjermbildet har du sikkert sett før. Men Sense sin klokke med vær fungerer strålende, og vil for alltid være i våre hjerter. Og startskjermer.
  KLASSISK: Dette skjermbildet har du sikkert sett før. Men Sense sin klokke med vær fungerer strålende, og vil for alltid være i våre hjerter. Og startskjermer. Vis mer

  Operativsystem og apper

  HTC One X er HTCs første modell som leveres med Android 4.0. Oppe på dette har HTC lagt sitt Sense-grensesnitt, nå også i versjon 4.

  Resultatet er en av de beste Android-versjonene du får på en mobil i dag. Sense har gått fra å virke som en noe oppblåst tvangstrøye til å bli en stille og fredelig krabat som faktisk gjør Android-opplevelsen din langt bedre enn hva Google disker opp med som standard. Du får en haug av pene widgets og smarte løsninger, og Sense gjennomsyrer absolutt alt du gjør. Noe vi i de aller fleste tilfeller er glad for.

  • Låsskjermen, med ikoner som kan dras inn i en ring for å for eksempel raskt ta et bilde uten å skrive inn koden, er smart.
  • At HTC har blitt venner med så og si alt av nett-tjenester, for eksempel Twitter, Facebook, Dropbox (du får faktisk 25 gigabyte gratis lagringsplass i to år) og Skydrive, er smart.
  • At du får opp gallerier fra blant annet Facebook, Dropbox og Skydrive i galleri-appen er smart.
  • Ringe-appen er smart.
  • Speil-, lommelykt-, vær- og klokkeappen er smarte.
  • Nettleseren, med tekst som tilpasses zoomingen din, er smart.

  Sånn i tilfelle det ble uklart: Det aller meste er rett og slett smart, og vi kårer mer enn gjerne Sense-skallet til markedets beste.

  Her er noen skjermdumper av HTCs sin Android 4.0 med Sense 4.

  Men HTCs kjærlighetsbarn med Android 4.0 er ikke en ubetinget suksess. Vi liker for eksempel dårlig HTC sin løsning for å bytte mellom kjørende apper. Den ser pen ut, men er tungvindt å bruke. Her lengter vi tilbake til Androids egne løsninger, som er mer fokusert på praktisk bruk enn utseende.

  AKKURAT: Her er linjen vi snakker om, som ofte dukker opp på bunnen av skjermen inne i apper. Den gjør kun én ting: Åpner menyvalgene.
  AKKURAT: Her er linjen vi snakker om, som ofte dukker opp på bunnen av skjermen inne i apper. Den gjør kun én ting: Åpner menyvalgene. Vis mer

  Et annet irritasjonsmoment er vanskelig å forklare, men vi prøver likevel: Android 4.0-enheter skal egentlig ikke ha fysisk knapper, men virtuelle knapper i en stripe nederst på skjermen. En av grunnene er at noen apper legger en ekstra knapp på denne linjen; meny-knappen. Denne skal egentlig ikke finnes i Android lenger i denne drakten, men det gjør den, selv i noen av Googles egne apper, hvor utviklere ikke har oppdatert appene sine. Når HTC likevel har valgt å legge inn tre fysiske knapper, vil denne meny-knappen legge seg som en sort stripe nederst på skjermen, like over de fysiske knappene. Resultatet blir tapt skjermplass for én enkelt knapp, som hverken ser bra ut eller føles bra.

  Vi opplever også endel rene feil i HTC sin programvare. Vi fikk en oppdatering til telefonen fredagen før denne testen ble publisert, som tok seg av endel av dem. Men fortsatt låser telefonen seg når vi får opp oversikten over alle hjemskjermene, og plutselig danser det støy over toppstripen. Noen plutselig må startskjermene lastes inn på nytt, så vi må vente før vi får gjort noe som helst. For å toppe dette får man opp et godt, men snodig, tastatur med piltaster. Disse pilene er helt meningsløse, og vi skjønner virkelig ikke hvorfor vi ikke kan få dem vekk.

  Vi får håpe HTC har tenkt til å rette dette også.

  Ytelse

  HTC One X har en Tegra 3-prosessor med fire kjerner. Nei, forresten, den har fem kjerner. En av dem brukes til dagligdagse oppgaver for å spare batteri. Men uansett hvor mange kjerner som brukes når, er HTC One X en rask mobil. Det skulle bare mangle.

  WOW: Nvidias eget skryteapp Glowball ser latterlig bra ut. Lyseffektene og fysikken er imponerende, og HTC One X er en skikkelig spillmobil.
  WOW: Nvidias eget skryteapp Glowball ser latterlig bra ut. Lyseffektene og fysikken er imponerende, og HTC One X er en skikkelig spillmobil. Vis mer

  • Liker du spill? Tegra-prosessoren takler spill som ser ekstremt bra ut på den store og høyoppløslige skjermen. Spill som absolutt er på høyde med kvaliteten man finner på iPhone.
  • Liker du å surfe? Takket være høy oppløsning får du lest selv den minste skrift, og HTC One X takler høyoppløslig Flash lett som en plett. Mange mener Flash på mobilen er ubrukelig, men selv om vi foretrekker HTML5-innhold stiller One X opp om Flash er eneste mulighet. Det glir glatt og fint, men fortsatt er ikke Android like glatt som konkurrentene iOS og Windows Phone 7. Synd, og vi peker fingeren i retning Google: HTC One X har like mange hestekrefter som mange PC-er, og nå må Android bli flinkere til å melke dem. Eventuelt må HTC innse hvor viktig dette er, og sørge for å optimalisere Sense enda bedre.
  • Liker du å se på film? HTC One X takler en rekke videoformater uten problemer, også i full 1080p-HD.
  • Liker du ytelse? Da vil du like HTC One X.

  Kamera

  Vi blir sjeldent imponert over kameraene i moderne smarttelefoner. Men igjen: HTC One X leverer også her.

  STIKKER SEG UT: Linsen er noe større enn resten av kroppen. Det er helt greit, da det store kameraet gir gode resultater. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  STIKKER SEG UT: Linsen er noe større enn resten av kroppen. Det er helt greit, da det store kameraet gir gode resultater. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Kameragrensesnittet er enkelt og pent. Du slipper å skifte mellom video- og fotomodus, og trenger bare trykke på enten utløseren eller ta opp-knappen. Du velger selv hvor du vil fokusere ved å trykke på skjermen. Og du kan legge til effekter, for eksempel noen Hipstamatic-liknende. I tillegg får du mange morsomme muligheter for måten bildene og videoene tas på. Du kan ta imponerende mange bilder i sekundet ved å holde utløseren inne, og så velge det beste senere. Også HDR (to eksponeringer i ett bilde) og "high-speed" video er få trykk unna.

  Rent kvalitetsmessig blir vi ikke slått tilbake av bildene. Men de blir stort sett fine, om enn noe støyete. Det som er sikkert er at kameraet er langt bedre enn mange av konkurrentenes. Dessuten har HTC faktisk tatt blitzen på alvor, og lagt inn et system som tilpasser lysstyrken etter hvor langt fra kameraet motivet er. På den måten kan du faktisk ta bilder av folk på mørke puber uten å ende opp med bilder som ser ut til å høre hjemme på Åndenes Makt. Smart. Like smart er det å laste opp bildene til Dropbox automatisk, med de 25 gigabytene du får med på kjøpet.

  Her er noen testbilder. For å se bilder i full kvalitet (åtte megapiksler) finner du filer her, her og her.

  Også på videofronten leverer HTC One X. Du kan ta video i full 1080p-oppløsning, og bevegelser og eksponeringer blir fin-fine, både utendørs i sollys og innendørs i mer mørke omgivelser. Lyden blir dessuten god, og du sitter igjen med noe du gjerne vil vise andre på flatskjermen. Derfor er det synd at ikke mobilen har en egen HDMI ut, noe mange toppmodeller har i disse dager. Du kan kjøpe en kabel som lar deg sende HDMI-signaler ut av USB-inngangen, men HTC vil nok aller helst cashe inn litt på sitt nyeste tilbehør: En Apple-TV-liknende sak som kan sende videosignaler fra telefonen til TV-en trådløst.

  Her er en testvideo, tatt opp i full HD (1080p). For å se den i original kvalitet, finner du filen her.

  Lyd, telefoni, batteri

  La oss bare få én ting ut av veien med én gang: Vi sliter med å kjøpe HTC sitt Beats Audio-konsept. Lyden på HTC One X er god, for all del, men ikke så god at det rettferdiggjør uhemmet skryt og hylling av Beats-opplegget. Vi er ikke lydnerder, og det er ikke 99 prosent av kjøperne heller. Så trolig vil de aller, aller fleste som kjøper en HTC One X tenke "...tralalalala..." når de hører på musikk og ikke "Du store kineser, hvilken lyd!". Vi fikk også utdelt Beats hodetelefoner for å "virkelig høre forskjellen". Men vi hører ikke forskjellen. Vår HTC Titan uten Beats-merket med våre gode, gamle Koss Porta Pro høres i våre ører like bra ut som en HTC One X med både Beats-merke og Beats-hodetelefoner. Nå følger heller ikke disse hodetelefonene med i pakken, så det kan være det samme.

  GOD LYD: HTC One X gir deg dyp bass, men Beats Audio-konseptet er ikke noe vi applauderer uten videre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GOD LYD: HTC One X gir deg dyp bass, men Beats Audio-konseptet er ikke noe vi applauderer uten videre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Men som sagt: Lyden er god. Bassen drønner og trommene hveser, uansett om det er dubstep, post-rock eller klassisk du setter på. Lyden fra den innebygde høyttaleren derimot, er akkurat så dårlig/bra som det alltid har vært på mobiler. Ikke at det stanser ungdommene på bussen fra å høre på musikk fra den, dessverre. Det må dere gjerne slutte med. Så fort som overhodet mulig.

  Lyden når du snakker i telefonen er akkurat som den skal være. Dekningen, også. Her er alt er på stell.

  Batteriet, derimot, er tradisjonen tro skuffende. Vi snakket med HTC om dette da vi besøkte dem i Sverige for å få utdelt testmobilen, og de innrømmet selv at dette må bli bedre. Det er de helt rett i. For her skal du ikke være alt for aktiv om du vil ha strøm gjennom hele dagen. Skjermen suger til seg jus så det holder, forståelig nok, så du må skru ned lysstyrken om du har en lang togtur foran deg. Standby-tiden har derimot vist seg å være god, og vi hadde fortsatt strøm etter to dager på et tidspunkt med lite fikling og bare to timers skjermbruk. Men skal dere gi oss store skjermer og kraftige prosessorer, HTC, må dere gi oss større og kraftigere batterier, også. Og det gjør dere ikke.

  Dessverre, eller heldigvis for HTC sitt tilfelle, er det slik på mange moderne telefoner. HTC One X skiller seg ikke nødvendigvis negativt fra mengden, men så absolutt ikke positivt, heller. Vi har kommet til et punkt nå hvor det eneste vi virkelig lengter etter i moderne telefoner er mer strøm. Ikke flere gigahertz eller megapiksler. Strøm er det eneste moderne telefoner bare blir dårligere på, og denne utviklingen må stanses.

  HTC One X

  Konklusjon

  HTC One X er en av markedets beste Android-telefoner, og vil trolig være det i lang tid fremover. Om da ikke Samsungs nye Galaxy S-modell slår den fullstendig av pallen. Noe som ikke er helt usannsynlig, skal vi tro det vi har hørt hittil.

  Men uansett hva andre produsenter måtte finne på i tiden fremover, kan du være sikker på at HTC One X ikke er et bomkjøp. Dette er HTC sin nye toppmodell, tross alt, og den koster finskjorta og vel så det.

  Men når telefonen er såpass gøy å tukle med, og batteriet ikke tillater oss å tukle hele dagen lang, forsvinner et øye på terningen. Heldigvis er det fortsatt fem andre der.

  Testresultat

  HTC One X

  Pent design, god skjerm, godt kamera, bra programvare, høy ytelse.

  For svakt batteri, noen feil i programvaren.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer