Huawei Ascend Mate 7

Denne kan bli en solid utfordrer til de andre giganttelefonene.

MYE SKJERM: Hele 83 prosent av fremsiden på Huawei Ascend Mate 7 består av skjerm. Det betyr at telefonen ikke er noe særlig større enn den må være. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MYE SKJERM: Hele 83 prosent av fremsiden på Huawei Ascend Mate 7 består av skjerm. Det betyr at telefonen ikke er noe særlig større enn den må være. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalte «phablets» er det nye store. Ikke bare bokstavelig talt. Nå har til og med Apple lansert en 5,5-tommer stor mobil, iPhone 6 Plus, noe som vil trolig gjøre det enda mer populært.

årets IFA-messe florerte det av store telefoner. Sony lanserte sin nye toppmodell, Xperia Z3, med 5,2-tommers skjerm.

Samsung lanserte 5,7-tommer store Galaxy Note 4.

Les også: - Phablets kan slå både PC og nettbrett

Pen og velbygd

Huawei lanserte Ascend Mate 7, en ny sværing på seks tommer (ikke sju, selv om navnet kanskje antyder det). Utvilsomt stort, men den kinesiske mobilprodusenten har laget rammen minst mulig, så den er likevel relativt kompakt.

Den er mindre enn 5,9-tommer store HTC One Max. Misforstå oss rett: det er ingen liten telefon – en du helst bruker med to hender, ikke én.

Om vi skulle sammenligne Mate 7 med noen, må det for øvrig være HTC One Max. Den har påfallende lik design, og har til og med en fingeravtrykksleser plassert samme sted, på baksiden under kameraet.

Mate 7 er imidlertid hakket stiligere i våre øyne, kanskje særlig fordi den ikke har den samme plastkanten som HTC One Max. Huaweis telefon ser definitivt ut som en premiummodell, er nesten bare av metall og virker alt i alt ganske velbygd.

PÅFALLENDE LIKE: Huawei Ascend Mate 7 og HTC One Max ser ut som de kunne vært i slekt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅFALLENDE LIKE: Huawei Ascend Mate 7 og HTC One Max ser ut som de kunne vært i slekt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Nok hestekrefter

Den 6-tommer store skjermen har en oppløsning på 1080p med punkttetthet på 368 ppi, og ser skarp og fin ut.

Under panseret sitter en åttekjerners Kirin 925-prosessor, som egentlig er to firekjerners prosessorer, en som tar seg av enkle oppgaver, og en annen som tar seg av tyngre ting - og på den måten skal den være mer strømeffektiv.

Hvordan ytelsen er sammenlignet med konkurrerende telefoner, må vi komme tilbake til i en grundigere test, men vi opplevde den som svært god.

TYNN: Ascend Mate 7 er ikke mer enn 7,9 millimeter tykk. Vekten er 185 gram. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TYNN: Ascend Mate 7 er ikke mer enn 7,9 millimeter tykk. Vekten er 185 gram. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Telefonen kommer med enten 16 eller 32 GB lagringsplass, og de kommer med henholdsvis 2 eller 3 GB RAM. Den interne lagringsplassen kan utvides med et mikro-sd-kort på opptil 32 GB.

Mate 7 har ellers det meste av kommunikasjonsmuligheter; LTE (4G), Wi-Fi, GPS, Bluetooth og NFC.

Den har for øvrig to antenner, en på toppen og en i bunnen. Holder du hendene over ene enden av telefonen, skal den automatisk svitsje over til den andre antennen for bedre mottak.

DOBBELSIM: Mate 7 støtter dessuten doble simkort, et mikrosim og et nanosim.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
DOBBELSIM: Mate 7 støtter dessuten doble simkort, et mikrosim og et nanosim. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


- To dagers batteritid

Som nye Sony Xperia Z3 skal Ascend Mate 7 ha et batteri som varer i to dager. Selve batteriet har en kapasitet på hele 4.100mAh, hvilket er det meste vi har sett i en telefon tilgjengelig på det norske markedet.

Det er riktignok ikke høyere enn Philips W6618, med et batteri på svimlende 5.300mAh.

Nå er ikke størst batterikapasitet ensbetydende med lengst batteritid, men det er kjekt å ha på en stor telefon.

Mate 7 kjører Android 4.4, men har Huaweis eget skall, kalt Emiu 3.0, på toppen. Det er kraftig modifisert fra Googles egen variant, men er mer minimalistisk enn tidligere.

MASSE VERKTØY: Huawei har lagt ved en rekke ekstra apper. Vi likte godt forstørrelsesglasset - for når vi trenger å gå ekstra nært innpå ting.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
MASSE VERKTØY: Huawei har lagt ved en rekke ekstra apper. Vi likte godt forstørrelsesglasset - for når vi trenger å gå ekstra nært innpå ting. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Les test: Sony Xperia X Ultra har 6,4-tommers skjerm

Lås opp med fingeren

Fingeren er som kjent det nye passordet. Etter at Apple introduserte fingeravtrykksleser i iPhone 5S, har andre mobilprodusenter også kommet på banen, og nå også Huawei.

«TOUCH ME»: Slik ser fingeravtrykksleseren ut på Mate 7.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
«TOUCH ME»: Slik ser fingeravtrykksleseren ut på Mate 7. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å ta i bruk fingeravtrykkleseren på Ascend Mate 7, er det bare å holde fingeren inntil sensoren. Du trenger ikke å trykke eller sveipe, noe som faktisk er ganske kjekt.

Ifølge Huawei skal det ta mindre enn ett sekund å låse opp telefonen med fingeravtrykksleseren. Den virket kjapp også, selv om vi synes plasseringen ikke var helt naturlig med tanke på hvordan vi holder telefonen.

Jeg hadde også problemer med å registrere mine fingeravtrykk, men det kan skyldes at vi har prøvd en telefon med uferdig programvare. Etter mange forsøk fikk jeg registrert en pekefinger, og sensoren godtok denne ved så godt som alle forsøk.

Fingeravtrykksleseren kan brukes til å låse opp telefonen, sikre mapper, beskytte spesifikke apper, knipse et bilde eller aktivere en gjestefunksjon som bare gir tilgang til utvalgt innhold.

«Selfie-telefon»

På kamerasiden kommer Ascend Mate 7 med et 13-megapiksel kamera på baksiden med en blender på f/2.0, noe som bør bety at den kan levere gode bilder under mørke lysforhold.

De store phabletene har ikke til nå utmerket seg for sine gode kameraer, og det er gjerne de «vanlige» toppmodellene som er best på det området. Det samme virker å være gjeldende med Mate 7, men du ser ut til å kunne ta helt greie bilder med det.

Den har et 5-megapiksel kamera på fremsiden med panoramodus. Huawei markedsfører den derfor som en perfekt selfie-telefon. Du kan til og med justere noe som kalles for skjønnhetsnivå, slik at du kan retusjere ansiktet ditt idet du tar et selvportrett. Akkurat dette resultatet er heller tvilsomt ...

Se noen eksempelbilder her:

Lovende, men når kommer den?

IKKE NOE FOR BUKSELOMMA: Vel, det spørs kanskje hva slags type bukse du har på deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE NOE FOR BUKSELOMMA: Vel, det spørs kanskje hva slags type bukse du har på deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Huawei Ascend Mate 7 gir et godt førsteinntrykk, har en gjennomført design, en god skjerm og nok av hestekrefter til å hamle opp med de aller beste.

Erfaringsmessig pleier Huaweis telefoner også å ha hyggelige priser i forhold til ytelsen.

Ascend Mate 7 blir tilgjengelig i 30 land, inkludert Norge, i slutten av oktober og vil ha en veiledende utsalgspris på 499 euro for 16 GB-modellen, og 500 599 euro for 32 GB-modellen.

Norske priser er foreløpig ikke kjent.

Huawei Ascend P7 - syltynn toppmodell til overkommelig pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer