5G i Norge

Huawei kan bli utestengt fra norsk 5G-utbygging

Justisministeren bekrefter at det vurderes tiltak som kan holde Huawei utenfor utbyggingen av neste generasjons mobilnett i Norge.

HVEM STÅR BAK?: Når neste generasjon mobilnett skal bygges ut i Norge, kan det bli uten utstyr fra Huawei. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix.
HVEM STÅR BAK?: Når neste generasjon mobilnett skal bygges ut i Norge, kan det bli uten utstyr fra Huawei. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Norge deler USA og Storbritannias bekymring om at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier Norge vurderer å slutte seg til andre vestlige land og nekte kinesiske Huawei å bygge infrastruktur for 5G-nettet, den neste generasjonen mobilnett her til lands.

Både Telenor og Telia bruker utstyr fra Huawei i 4G-nettet, og tester også 5G utstyr fra den kinesiske IT-giganten.

Vil gjøre ekomnettet mindre sårbart

Allerede før jul skrev E24 at Samferdselsdepartementet vurderer å innføre tiltak som «bidrar til å redusere sårbarheten i norske ekomnett».

– Vi ser at ekomnettene er avhengig av et fåtall leverandører, og at en høy andel av særlig basestasjonsutstyret leveres av utstyrsleverandører fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og dermed potensielt kan rammes av en og samme sårbarhet, opplyste settestatsråd Harald T. Nesvik (Frp) den gangen.

Det er tre leverandører av slike ekomnett: Svenske Ericsson, finske Nokia og Huawei.

Sistnevnte er den eneste som opererer utenfor Norges sikkerhetspolitiske sfære.

Huawei: - Vi er åpne og transparente

I en uttalelse sier Huawei at de er åpne og transparente og at de tilbyr kundene og myndighetene å teste utstyret de blir tilbudt.

– Vi har gjennom mange år levert telekomutstyr til de største teleoperatørene i verden og har bevist vår kvalitet og sikkerhet i disse leveransene. Våre kunder i Norge har strenge sikkerhetskrav, og de håndterer risiko i sine operasjoner på en god måte, sier sikkerhetsdirektør Tore Orderløkken i Huawei Norge.

– Vi vil fortsette å være åpne og transparente, og vi tilbyr våre kunder og myndigheter å teste og verifisere vårt utstyr. Gjennom dette er vi trygge på at vi kan levere sikre og trygge løsninger til det norske 5G-nettet, sier Orderløkken videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer