Mate Xs, Matebook X Pro, MatePad Pro:

Huawei lanserer telefon, PC og nettbrett

… og nå gires det opp for P40 Pro-lansering i Norge.

25.000 KRONER: Mate Xs blir ingen billig telefon, men kan brettes ut til et åtte tommers nettbrett. Foto: Pål Joakim Pollen
25.000 KRONER: Mate Xs blir ingen billig telefon, men kan brettes ut til et åtte tommers nettbrett. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2019 ble et relativt tungt år for Huawei, med den amerikanske svartelistingen der selskapet ikke lenger fikk lov å slippe telefoner med Googles programvare ombord.

I tillegg har flere land ekskludert Huawei fra utbyggingen av 5G-nettet, selv om selskapet var en verdensledende aktør på 4G-utbyggingen. Her i Norge har for eksempel både Telia og Telenor valgt svenske Ericsson som partner for utbyggingen av sine 5G-nett.

Men på tross av alt dette, har Huawei klart å øke salget av smarttelefoner i 2019 med 18 prosent globalt, noe som må sies å være meget sterkt levert.

Og de har ikke tenkt å gi seg.

Ny brettbar Mate Xs

I dag skulle selskapets toppsjef, Richard Yu, egentlig ha stått på scenen på Barcelona-messen for å vise frem selskapets nye produkter, men siden årets mobilmesse ble avlyst på grunn av frykt for Corona-viruset, ble senansen avholdt i roligere omvigelser. Huawei Norge trommet heller sammen til en liten pressevisning i Oslo sentrum, der vi fikk se Yus presentasjon via livestrømming.

Først ut var lanseringen av Huawei Mate Xs, altså en ny versjon av den brettbare telefonen selskapet viste frem i høst. De to modellene er svært like å se på, så om du lurer på hvordan den fremtoner seg i praksis, kan du se våre to minutter med forgjengeren, Mate X, her:

S-utgaven har fått oppgradert maskinvare i form av selskapets Kirin 990-prosessor, med 5G-støtte. Både hengslingen og konstruksjonen av skjermen skal være forbedret siden sist gang, der kineserne når bruker en firelagskonstruksjon som skal være mer robust enn på forgjengeren.

Som før er det snakk om en telefon som ikke er veldig mye tykkere enn en normal telefon når den er sammenbrettet, med tykkelse på 11 mm. I motsetning til Samsung, som har lagt Galaxy Fold-skjermen på innsiden og derfor har en ekstra (liten) skjerm på utsiden, ligger Huaweis skjerm utenpå bretten. Dermed har du også en stor 6,6 tommers skjerm å bruke når telefonen er klappet sammen. Utbrettet måler skjermen 8 tommer over diagonalen i et ganske nært kvadratisk format.

TYNN: Huaweis Mate Xs er bare 11 mm tykk når den er brettet sammen, og drøye 5 mm (bortsett fra «haken») når den brukes i nettbrett-format. Foto: Pål Joakim Pollen
TYNN: Huaweis Mate Xs er bare 11 mm tykk når den er brettet sammen, og drøye 5 mm (bortsett fra «haken») når den brukes i nettbrett-format. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På den store skjermen kan du blant annet kjøre to apper side om side, der du kan dra og slippe bilder, tekst og den slags mellom de to vinduene.

Telefonen har fire kameraer, som alle er samlet på ett sted. De kan du bruke både til vanlige bilder og selvportretter når telefonen er lukket, siden den har skjerm på begge sider, men du får da ikke noe frontkamera når telefonen er brettet ut.

Hovedkameraet er på 40 megapiksler (f/1,8; ~27 mm), telekameraet på 8 megapiksler (f/2,4; ~80mm) og ultravidvinkelen på 16 megapiksler (f/2,2; ~17 mm). Det siste kameraet er et såkalt TOF-kamera som brukes i forbindelse med dybdemåling (til portrettbilder og lignende).

Batteriet er på 4500 mAh og den medfølgende laderen yter hele 55 watt, som skal gi 0-84 prosent på en halvtime. Prisen er dog like høy som forrige gang – hele 25.000 kroner må du ut med, da med 512 GB lagringsplass. Telefonen lanseres om en måneds tid – i noe begrenset omfang her til lands, fikk vi vite da vi spurte.

Men altså: uten Googles apper ombord. Huawei er i stedet i full gang med å fylle opp sin egen app-butikk, AppGallery, med apper. Mer om det lenger ned.

Huawei Matebook X Pro

En av PC-ene vi har likt aller best de siste par åra på Dinside er Huawei Matebook X Pro, som vi gav full pott på terningen da vi testet den sommeren 2018.

Nå slippes en ny variant av Huaweis gjeveste bærbare. Den har en 13,9 tommer stor skjerm i 3:2-format, med oppløsning på 3000x2000 piksler. Med tynne rammer dekker skjermen 91 prosent av fotavtrykket. Skjermen er også berøringsfølsom.

HUAWEIS GJEVESTE: Matebook X Pro kommer i mai og koster fra 18.000 kroner. Foto: Huawei
HUAWEIS GJEVESTE: Matebook X Pro kommer i mai og koster fra 18.000 kroner. Foto: Huawei Vis mer

I tillegg til grå og sølvfarge, fås nye Mateboox X Pro også i en grønn utgave. Tykkelsen er 1,46 mm og maskinen veier 1,33 kilo.

En ganske snasen funksjon er Huawei Share og «Multi-screen collaboration», som lar deg berøre maskinen med telefonen, godta oppkoblingen og så få et vindu på PC-skjermen som viser innholdet fra mobilskjermen. Dermed kan du betjene mobilen direkte fra PC-en selv om den ligger i lomma, dra og slippe filer mellom enhetene og den slags. Merk at dette krever en Huawei/Honor-telefon med EMUI 10. Du kan lese mer om funksjonen i Dinsides test av Matebook D (avbildet under).

MOBIL PÅ SKJERMEN: Her har telefonen blitt tappet inntil PC-en, og så får man mobilskjermbilde som et vindu på PC-skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
MOBIL PÅ SKJERMEN: Her har telefonen blitt tappet inntil PC-en, og så får man mobilskjermbilde som et vindu på PC-skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På maskinvarefronten kommer Matebook X Pro med 10. generasjon Intel Core i7-prosessor, Nvidia MX250-skjermkort, 16GB arbeidsminne og 1 TB lagringsplass med maks-konfigurasjonen. Den har også fingeravtrykksleser, og et webkamera som er gjemt under én av tastene, som på forgjengeren. Akkurat det siste må vi innrømme vår begrensede begeistring for.

Ellers har maskinen fire høyttalere og mikrofoner som skal klare å fange opp stemmen din på fire meters avstand.

Huawei oppgir en batteritid på 11 timers nettsurfing, 13 timers videoavspilling eller 15 timers «arbeid» før batteriet går tomt. Og med den medfølgende 65 watts-laderen, skal du få rundt 6 timers brukstid etter en halvtime i laderen. Den er av USB-C-typen og kan fint brukes til å lade telefonen også.

Maskinen kommer i slutten av mai og får innstegspris på 18.000 kroner, da med Core i5-prosessor og 512 GB lagringsplass. For 2.000 kroner ekstra får du Core i7-prosessor og 1 TB lagringsplass. Begge utgavene har 16 GB arbeidsminne.

Huawei MatePad Pro

Med 90 prosent skjerm skal MatePad Pro være nettbrettet med de tynneste rammene på markedet, ifølge Huawei, og de måler bare 4,9 mm. Skjermen er for øvrig 10,8 tommer over diagonalen i et 16:10-format (2560x1600).

MatePad Pro med M-Pencil og smart magnetic keyboard. Foto: Pål Joakim Pollen
MatePad Pro med M-Pencil og smart magnetic keyboard. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Også her finner du selskapets Kirin 990-prosessor på innsiden, altså den samme som i nevnte Mate Xs-telefon.

Det har også støtte for pennen M-Pencil (med 4096 ulike nivåer av trykksensitivitet), som via magneter fester seg til rammen, og via reversert trådløs lading på nettbrettet blir da pennen ladet mens den henger fast.

LADER: Pennen lades trådløst fra nettbrettet når den er magnet-festet på skjermkanten. Smart! Foto: Pål Joakim Pollen
LADER: Pennen lades trådløst fra nettbrettet når den er magnet-festet på skjermkanten. Smart! Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det samme skjer med det tilhørende tastaturet når nettbrettet er docket i – der finnes det for øvrig to magnetiske spor slik at skjermen kan stå i to ulike vinkler mot tastaturet. Andre enheter kan også revers-lades trådløst fra baksiden av MatePad Pro.

Funksjonmessig støtter dette nettbrettet også den nevnte «multi screen collaboration»-funksjonen, og via «app multiplier» kan du kjøre to vinduer fra samme app side om side. Dette skal støttes av over 3.000 apper.

MatePad Pro kommer i april med priser fra 549 euro, eller da omlag 5.500 kroner, da uten penn og tastatur, som kostet 99 og 119 euro om vi husker riktig fra oversikten vi fikk se noen få sekunder.

TO VINKLER: Tastaturet har to magnetstriper slik at skjermen kan vinkles på to ulike måter. Foto: Pål Joakim Pollen
TO VINKLER: Tastaturet har to magnetstriper slik at skjermen kan vinkles på to ulike måter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Full satsing på AppGallery

Hverken Mate Xs eller MatePad Pro kommer altså med Googles apper og tjenester ombord – ei heller app-butikken Play butikk.

Derfor er Huawei nå i full gang med å hanke inn apper til sin app-butikk, AppGallery. Også i Norge jobbes det med å få inn de viktigste lokale appene, som Vipps, Ruter, nettbanker, aviser eller hva det måtte være. Her vil Huawei orientere oss mer om et par uker.

Selskapet har også satt av én millard dollar for å stimulere utviklere fra hele verden til å lage apper til Huaweis økosystem, som tross alt står for nesten 400 millioner enheter verden rundt, og det med en rekke funksjoner, blant annet for å utnytte kameraenes nattmodus og zoom-funksjoner, kunstig intelligens-brikker og lignende.

Det skal bli veldig spennende å se utover våren hvor mye som eventuelt mangler, eller om Trumps handelsforbud faktisk har gjort at vi nå har fått en tredje storaktør som kan ta opp kampen mot duopolet til Apple og Google der. Tidligere denne måneden rapporterte Reuters at de fire største kinesiske aktørene (Huawei, Oppo, Vivo og Xiaomi) var i ferd med å danne et samarbeid som lot utviklere få én dør inn til alle fires app-butikker.

P40 Pro om en måned

Huawei kunne også avsløre at Huaweis neste flaggskip, P40 Pro, blir lansert i Paris den 26. mars, og Huaweis norske representant bekreftet at denne ville bli solgt i stor skala også her til lands.

Så spørs det selvsagt om folk er villige til å prøve en Android-telefon uten Google ombord. Hva tror du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer