5G i Norge

Huawei-nekt kan gi dyrere 5G-nett

Dersom store kinesiske aktører som Huawei og ZTE ikke får være med å bygge mobilnett i Norge, kan nettene bli betydelig dyrere.

HUAWEI-BOIKOTT: Å nekte Huawei 5G-utbygging i Norge, kan føre til høyere kostnader, hevder Trygve Tamburstuen. Foto: Shutterstock
HUAWEI-BOIKOTT: Å nekte Huawei 5G-utbygging i Norge, kan føre til høyere kostnader, hevder Trygve Tamburstuen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

USA har tiltalt Huawei for sanksjonsbrudd, flere europeiske land vurderer å forby selskapet å bygge infrastruktur og Politiets sikkerhetstjeneste mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge.

Men en utestenging av kinesiske selskaper kan føre til store ekstrakostnader for telekomselskapene, skriver Dagens Næringsliv.

– Konkurransen i leverandørmarkedet er nå blitt enda mindre. Så hvis en velger å svarteliste Huawei og ZTE, vil det ha kostnadskonsekvenser som er ganske dramatiske. Det er snakk om ekstrakostnader på flere milliarder, sa mobilgründer og tidligere statssekretær Trygve Tamburstuen til avisen i helgen. Han får støtte av analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.

– At det er risiko for høyere priser hvis Huawei og ZTE blir svartelistet, er det ingen tvil om, sier Kongslie. Utover kostnadene tror han likevel ikke en svartelisting vil ramme selskapene som driver dagens mobilnett.

– For selve nettene til Telenor, Telia og Ice burde det ha lite å si. Det er nok kapasitet til å rulle ut nettverk i ønsket fart selv med svartelisting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer