Huawei tatt i juks med P20

Huawei-telefoner var kjappere når ytelsestester var installert

Forklaringen? Alle andre gjør det!

GODE SKUSSMÅL: Huaweis P20-serie har fått god omtale i media, og går for å være en spesielt god kameramobil. Foto: Pål Joakim Pollen
GODE SKUSSMÅL: Huaweis P20-serie har fått god omtale i media, og går for å være en spesielt god kameramobil. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har gjort suksess med P20-serie. Flaggskipet, P20 Pro fikk terningkast 6 her på Dinside tidligere i vår.

Nå har imidlertid Huawei blitt tatt i å jukse med ytelsestester på de overnevnte mobilene.

Det var nettstedet AnandTech som avslørte jukset tidligere denne uka. De oppdaget at Huawei hadde gjort det slik at telefonene gikk raskere når spesifikke ytelsestester var installert. De vanlige restriksjonene hva gjelder strøm- og batteribruk ble nemlig forbigått.

UL Benchmark, selskapet bak populære ytelsestester som 3DMark og PCMark, gjorde sine egne undersøkelser på bakgrunn av Anandtechs avsløring. Som et resultat er Huawei P20, P20 Pro, Nova 3 og Honor Play nå fjernet fra topplistene deres.

- Andre gjør det samme

Overfor Anandtech gir Huawei-sjef Dr. Wang Chenglu uttrykk for at dagens ytelsestester ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av hvordan en mobil er i bruk. Han sier imidlertid også at de har trikset med sine mobiler for å kunne konkurrere med andre mobiler som gjør akkurat det samme som dem.

Og det stemmer jo også. I 2013 ble Samsung tatt i å jukse med ytelsestester, og i fjor var det OnePlus som ble avslørt for det samme.

Dette sier Huawei

Dinside har fått følgende kommentar fra Huawei angående saken:

Huawei og UL (skaperne av 3DMark) har hatt omfattende diskusjoner om benchmarking-tester denne uken. Vi har nå inngått en avtale som beskriver hvordan vi skal jobbe sammen framover.

Vi har i diskusjonen forklart at smarttelefonene våre bruker kunstig intelligens til å forutsi ressursbruken i telefonen. Fordi forskjellige scenarier har ulike ressursbehov, utnytter de nyeste Huawei-telefonene innovasjoner som kunstig intelligens for optimal ressursallokering. Dette sikrer at maskinvaren alltid yter optimalt i alle tenkelige scenarier, også i ytelsestester.

UL forstår Huaweis intensjon om å prestere bedre, men er ikke enig i bruken av "Performance Mode" som standard når en benchmarkingapplikasjon oppdages av smarttelefonen. ULs regler krever at enheten kjører bechmarkingsapplikasjonen som om det var en hvilken som helst annen applikasjon.

Huawei respekterer dette, og vil gi kundene åpen tilgang til "Performance Mode" i selskapets kommende brukergrensesnitt EMUI 9.0. Dermed kan kunden selv velge når smarttelefonen skal yte maksimalt.

Huawei og UL har også diskutert nåværende benchmark-testmetoder generelt. UL og Huawei vil gjerne delta i utviklingen i en felles benchmarking-standard for industrien, som ivaretar behovene til produsenter, presse og forbrukere best mulig.

UL og Huawei har midlertidig fjernet referansepoengene til berørte Huawei-enheter. Referansepoengene vil gjenopprettes når Huawei har gitt alle brukere av Huawei-telefoner tilgang til ytelsesmodusen.

Hvor viktig er ytelsestester egentlig?

I sin omtale av saken har The Verge et godt poeng.

- Det morsomme med dette er at ytelsestester egentlig ikke betyr så mye. Å rigge en telefon til å kjøre bedre i ytelsestester produserer kanskje noen tall som gleder et lite antall nerder. De tallene har ikke nødvendigvis noe å si for en faktiske opplevelsen ved å bruke telefonen. De sier kanskje noe om hvor bra telefonen yter ved tungt bruk, som når man spiller, men det er bedre å bare spille og se hva som skjer, skriver The Verge.

For øvrig er det bare et par uker siden Huawei ble tatt i å bruke et bilde tatt med speilreflekskamera som et bilde tatt med sin egen telefon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer