Google-tjenestene som forsvant

Husker du disse syv Google-tjenestene?

Flere av våre favoritter ble skrotet.

GOOGLE: De står bak en rekke, fantastiske produkter, men mange av Googles tjenester er blitt lagt ned. Foto: P Photo/Virginia Mayo.
GOOGLE: De står bak en rekke, fantastiske produkter, men mange av Googles tjenester er blitt lagt ned. Foto: P Photo/Virginia Mayo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google er et av verdens mest innovative selskaper og utvikler produkter som daglig brukes av hundrevis av millioner personer. Google-søk, nettleseren Chrome og operativsystemet Android er gode eksempler på det.

Men, det er ikke slik at alle prosjektene Google tar på seg blir til gull. For å lage noen utrolige produkter, må man også feile litt, og Google er på ingen måte alene om dette.

Opp gjennom årene har vi sett søkeselskapet skrote det ene produktet etter det andre. De har også lagt ned tjenester som virkelig hadde potensial, men som kanskje var forut sin tid.

Disse ble skrotet

Google Wave er et godt eksempel på et produkt som faller innenfor sistnevnte kategori. Det ble annonsert under den årlige utviklerkonferansen til Google i 2009 og var et program som skulle samle e-post, lynmeldinger og sosiale funksjoner med fokus på samarbeid i sanntid.

«Nå vil Google ta Messenger», skrev vi i 2009 og siktet til Microsofts Live Messenger. Både Wave og Messenger er historie. Senere har Wave-liknende apper, som Slack, kommet til og gjort stor suksess.

Nettstedet The Google Cemetery har en oversikt over tjenster som Google har lagt ned, og de skriver av Wave ble skrotet i 2012 fordi den «hadde for få aktive brukere».

Google Wave var et lovende program, men ble lagt ned på grunn av en synkende brukerbase.
Google Wave var et lovende program, men ble lagt ned på grunn av en synkende brukerbase. Vis mer

Google Reader

Undertegnedes personlige favoritt av tjenester på Googles kirkegård, er utvilsomt nyhetsaggregatoren Google Reader. Vi har tidligere skrevet varmt om RSS-tjenesten til Google som gjordet det enkelt å samle nyhetstrømmer fra nettaviser i en kjekk og oversiktlig løsning.

Skuffelsen var dermed stor da selskapet i 2013 annonserte at de ville legge ned Reader. Årsaken? Google Reader hadde en lojal, men nedadgående brukerbase og Google ønsket å fokusere på færre produkter.

Heldigvis kom det raskt nye og alternative produkter, vår favoritt er Feedly.

Google Reader ble nedlagt i 2013, til stor skuffelse for mange. Foto: Kirsti Østvang
Google Reader ble nedlagt i 2013, til stor skuffelse for mange. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Picasa

Det tok ikke lang tid før Picasa ble Dinside-redaksjonens yndlingsprogram for organisering og deling av bilder. En ekstra bonus med Picasa var at det inneholdt redigeringsfunksjoner som gjorde enkelt å justere fotografiene.

Google kjøpte Picasa i 2004 og valgte å gjøre det gratis. I 2016 var det derimot slutt og selskapet valgte å legge ned produktet for å fokusere på én bildetjeneste for alt.

Ut av dette kom Google Photos som vi har omtalt som «noe av det beste Internett har å by på».

Google Video

Drøyt syv år fikk denne videotjenesten på beina før Google på sensommeren i 2012 valgte å legge den ned.

Google Video gjorde det mulig å laste opp video til Googles servere for så å bygge dem inn på nettsider. På den måte var det søkeselskapet som stod for driften og ikke personene/selskapene som lastet opp videoene, og nettsidene ble ikke påvirket av den ekstra lasten videoer ofte krever.

YouTube har for lengst sørget for at det er få, om ingen, som savner Google Video den dag i dag. Google kjøpte opp strømmetjenesten i 2006.

Google +

Målet var å konkurrere med Facebook, men Google+ ble aldri en suksess for Chrome-utvikleren.

I oktober i år annonserte Google at de legger ned det sosiale nettverket for privatpersoner i kjølvannet av en omfattende datalekkasje. Det var mye interesse da tjenesten ble lansert i 2011, men det spørs om så mange vil savne den.

Les vår sniktitt på Google+ fra 2011:

Project Ara

Dette er et prosjekt som trolig er ukjent for mange. Googles ambisiøse Project Ara handlet om å utvikle modulære smarttelefoner hvor man kunne bytte ut og oppgradere komponentene, for eksempel sette inn en kraftigere prosessor, fremfor å kjøpe en ny mobiltelefon.

Prosjektet virket lovende, men flere var skeptisk til om Ara i det hele tatt var gjennomførbart. Blant dem er Geoff Blaber, mobilanalytiker i CCS Insight, som uttalte følgende til PC Advisor:

– Noen komponenter er enkle å bytte ut, mens andre komponenter som prosessorer krever integrasjon med programvare og programmering for at hele systemet skal fungere bra. Jeg tror det er en av de store utfordringene, sier mobilanalytiker for CCS Insight.

Google valgte å suspendere utviklingen av Project Ara i 2016 og rettet all fokus mot andre mobilprosjekter. Deriblant Pixel-telefonene.

Project Ara var et ambisiøst prosjekt, men kom aldri lenger enn til tegnebrettet.
Project Ara var et ambisiøst prosjekt, men kom aldri lenger enn til tegnebrettet. Vis mer

Google Buzz

Husker du Google Buzz? Før Google+ ble lansert, hadde Google faktisk en annen tjeneste som skulle konkurrere med gigantene Twitter og Facebook. Tjenesten ble lansert i 2010 og tanken var å ha en enkel løsning deling av statusoppdateringer, bilder og videoer med bekjente.

Dessverre for Buzz ble levetiden kort. Året etter tjenesten ble lansert, valgte Google å trekke ut støpselet. Etterfølgeren var selvsagt nevnte Google+ som fikk dødsstøtet nå nylig.

Hvilke nedlagte Google-tjenester savner du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer