Personvern-nyhet i iOS 14

Hva betyr de grønne og oransje prikkene?

Kan avsløre om apper misbruker personvernet ditt.

DUKKER PLUTSELIG OPP: Når du oppdaterer din iPhone til iOS 14, kan denne grønne prikken plutselig dukke opp. Foto: Kirsti Østvang
DUKKER PLUTSELIG OPP: Når du oppdaterer din iPhone til iOS 14, kan denne grønne prikken plutselig dukke opp. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Har du oppdatert til iOS 14 og lagt merke til at det har dukket opp en grønn eller oransj prikk oppe til høyre på skjermen? Det er i utgangspunktet ikke noe farlig.

Disse prikkene er en av flere personvern-relaterte nyheter i den nye versjonen av operativsystemet. De skal hjelpe deg å se når en app bruker kameraet eller mikrofonen på din iPhone eller iPad.

Ser du en grønn prikk, er kameraet i bruk. Du vil selvfølgelig se den når du starter Kamera-appen, og den dukker også opp om du åpner Snapchat. Prikken minner litt om LED-lyset som er aktivt når du bruker kameraet på en bærbar Mac. I denne sammenheng er det ikke et eget lys som blir aktivert, prikken er bare en del av skjermbildet.

Ser du en oransj prikk, er mikrofonen i bruk. For eksempel kan den dukke opp når du aktiverer Siri for å spørre om noe eller bruker dikteringsfunksjonen for å lese inn en tekstmelding.

At du får opp en grønn eller oransj prikk, betyr ikke nødvendigvis at en app henter bilder fra kameraet eller lyd fra mikrofonen. Den viser bare at den har tilgang på funksjonene.

Samtidig kan det også være en indikasjon på at en app gjør noe den ikke har lov til, i hvert fall om du får opp en av prikkene når det ikke er noen grunn til det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer