Personvern-nyhet i iOS 14

Hva betyr de grønne og oransje prikkene?

Kan avsløre om apper misbruker personvernet ditt.

DUKKER PLUTSELIG OPP: Når du oppdaterer din iPhone til iOS 14, kan denne grønne prikken plutselig dukke opp. Foto: Kirsti Østvang
DUKKER PLUTSELIG OPP: Når du oppdaterer din iPhone til iOS 14, kan denne grønne prikken plutselig dukke opp. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Har du oppdatert til iOS 14 og lagt merke til at det har dukket opp en grønn eller oransj prikk oppe til høyre på skjermen? Det er i utgangspunktet ikke noe farlig.

Disse prikkene er en av flere personvern-relaterte nyheter i den nye versjonen av operativsystemet. De skal hjelpe deg å se når en app bruker kameraet eller mikrofonen på din iPhone eller iPad.

Ser du en grønn prikk, er kameraet i bruk. Du vil selvfølgelig se den når du starter Kamera-appen, og den dukker også opp om du åpner Snapchat. Prikken minner litt om LED-lyset som er aktivt når du bruker kameraet på en bærbar Mac. I denne sammenheng er det ikke et eget lys som blir aktivert, prikken er bare en del av skjermbildet.

Hva betyr de grønne og oransje prikkene?

Ser du en oransj prikk, er mikrofonen i bruk. For eksempel kan den dukke opp når du aktiverer Siri for å spørre om noe eller bruker dikteringsfunksjonen for å lese inn en tekstmelding.

Hva betyr de grønne og oransje prikkene?

At du får opp en grønn eller oransj prikk, betyr ikke nødvendigvis at en app henter bilder fra kameraet eller lyd fra mikrofonen. Den viser bare at den har tilgang på funksjonene.

Samtidig kan det også være en indikasjon på at en app gjør noe den ikke har lov til, i hvert fall om du får opp en av prikkene når det ikke er noen grunn til det.

Dersom du drar ned kontrollsenteret i løpet av noen minutter, vil du se hvilken app som har hatt tilgang på hvilken sensor. Dette i tilfelle du ikke fikk med deg indikatoren i første omgang.

Her ser vi at Snapchat har hatt nylig tilgang til kameraet.
Her ser vi at Snapchat har hatt nylig tilgang til kameraet. Vis mer

Spionerer appene på oss?

Det har vært mye snakk om at apper som Facebook har tilgang på kameraet og mikrofonen uten at vi vet om det.

De nye indikatorene vil forhåpentligvis bringe litt klarhet i akkurat dette, selv om det at de lyser som nevnt ikke nødvendigvis betyr at de faktisk spionerer på oss.

- Poenget er at hvis iOS retter oppmerksomhet til når disse funksjonene blir brukt, vil apper som gjør dette unødvendig bli hengt ut for et bredere publikum. En slik bevisstgjøring fører til forandring. Forhåpentligvis oppfører de fleste iOS-apper seg pent, slik at disse statusindikatorene aldri vil dukke opp når du ikke forventer at de skal gjøre det, skriver 9to5Mac.

Føler du at en app har tilgang på mer enn den må, er det en enkel sak å skru av tilgang til kameraet og mikrofonen. Eller det mer drastiske valget: å slette appen fullstendig.

Mer personvern-nytt i iOS 14

I tillegg til de nye statusindikatorene, byr iOS 14 også på andre personvern-nyheter.

Blant annet at du kan velge å dele omtrentlig posisjon i stedet for nøyaktig posisjon i tredjepartsapper, eller å gi tilgang til spesifikke bilder fremfor hele bildebiblioteket.

I Safari finnes det også en ny personvern-rapport som forteller deg hvordan nettsider sporer deg.

Se flere tips om nyhetene i iOS 14 her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer