Hva betyr mAh på batterier?

mAh, volt, watt og sånn – her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

3.000 mAh: Dette LG-batteriet har kapasitet på 3.000mAh, men hva betyr det i praksis? Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
3.000 mAh: Dette LG-batteriet har kapasitet på 3.000mAh, men hva betyr det i praksis? Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan du se på en mobiltelefons spesifikasjoner om den har bedre eller dårligere batteritid enn en annen?

Nei, egentlig ikke. I så fall måtte strømforbruket vært identisk på begge to.

Det kan for eksempel variere hvor mye strøm skjermen trekker (både med tanke på størrelse, lysstyrke og skjermteknologi), hvor mye prosessoren bruker ved ulik belastning, aktiviteter som jobber i bakgrunnen, hvordan den håndterer arbeidsminnet, trådløs tilkobling og den slags.

Men batterikapasiteten kan i hvert fall gi en viss pekepinn på om telefonen vil ha god eller dårlig batteritid.

LES OGSÅ: Slik sparer du batteriet på mobiltelefonen

mAh – milliamperetimer

DETALJERT: I den siste Android-versjonen, 6.0, kan du se detaljert hvor mye strøm de ulike appene/komponentene i en telefon har brukt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DETALJERT: I den siste Android-versjonen, 6.0, kan du se detaljert hvor mye strøm de ulike appene/komponentene i en telefon har brukt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Vanlig for mobilprodusentene er å oppgi batterikapasiteten i mAh – milliamperetimer.

Typiske verdier her er fra rundt 1.500mAh og opp til rundt 4.000mAh, eller da fra 1,5Ah til 4Ah om vi deler på tusen og fjerner den lille m'en, som betyr tusendel.

Et batteri med kapasitet på 3.000mAh vil være i stand til å levere 3.000 milliampere i én time. Eller 1.500 milliampere i to timer, 500 milliampere i seks timer og så videre.

Hvor mye trengs?

Hvor mye strøm som er nødvendig vil selvsagt variere med hvor hardt du belaster telefonen.

Spiller du et tungt 3D-spill med full lysstyrke på skjermen, vil det trekke mer strøm enn når telefonen ligger med slukket skjerm i lomma. Å være koblet til mobilnettet trekker mer strøm enn å ha telefonen i flymodus, og så videre.

Likeledes vil en stor mobilskjerm trekke mer strøm enn en liten mobilskjerm dersom skjermteknologi og lysstyrke er den samme, siden arealet som skal belyses er større.

Dog pleier som regel de større telefonene å ha større batterier, slik at dette normalt sett går opp i opp og vel så det.

LES OGSÅ: Denne mobilen har 10.000mAh batteri

Ikke et mål på energi

Merk dog at selv om mAh er den vanlige måten å oppgi batterikapasitet på, sier det egentlig ikke noe om hvor mye energi batteriet kan lagre.

Elektrisk energi oppgis som regel i watt-timer (Wh). Én watt-time tilsvarer 3600 J (joule), som er SI-enheten for energi.

Skal vi finne antall watt-timer, må vi vite spenningen på batteriet. På lithium-batterier, som brukes i mobiltelefoner, er spenningen normalt rundt 3,7V (volt).

Eksempelbatteriet vårt med 3.000mAh og 3,7V kan lagre 3.000mAh · 3,7V = 11.100mWh, eller da 11,1Wh. Med andre ord ville batteriet ha vært i stand til å drive en 60W lyspære i drøye 11 minutter. Å drive den i én time ville ha krevd 60Wh (60 watt · én time).

Større batteri – lenger tid å lade

Jo større batterikapasitet telefonen din har, desto lenger tid vil det ta å lade den, forutsatt at du bruker den samme ladeeffekten.

Om du leser den lille skriften på laderen du bruker, vil du finne en tekst som forteller laderens utgangseffekt, som regel oppgitt bak ordet «Output». De fleste ladere har 5V spenning og deretter strømmen oppgitt i ampere (A) eller milliampere (mA).

SJEKK «OUTPUT»: Ladeadapterens «output»-verdi sier hvor mye strøm den kan levere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SJEKK «OUTPUT»: Ladeadapterens «output»-verdi sier hvor mye strøm den kan levere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Ganske vanlig for veggladere er enten 5V/1A (5W) eller 5V/2A (10W).

Jo høyere effekt, desto raskere vil det i utgangspunktet gå å lade telefonen din, så lenge den støtter såpass høy belastning.

Heldigvis lever vi i en verden der enhetene er smarte nok til å «forhandle» en ladeeffekt. Dermed går det helt fint å bruke en 2A-lader selv om telefonen din ikke klarer å trekke så mye – den får bare det den kan håndtere uansett.

Flere produsenter har hurtiglading med navn som Quick Charge (Qualcomm), Smart Adaptive Charge (Samsung), VOOC (Oppo) og lignende. Flere av disse bruker høyere spenning å lade telefonen med.

Eksempelvis har noen 9V/1,67A, eller 5V/3A, som begge tilsvarer 15W. Laderen kommuniserer da kontinuerlig med telefonen for å forhandle en ladeeffekt gjennom hele ladingen, som typisk avtar underveis.

Mange av dem yter fullt frem til batteriet er ladet 50 prosent, hvorpå effekten avtar for å beskytte batteriet mot overspenning.

Derfor ser du også at produsentene skryter av hvor mye telefonen blir ladet på en halvtime i laderen, men du kan normalt sett ikke gange det med to for å få verdien etter én time. Helt på slutten, når man har nådd 90 prosent, går de siste prosentene ekstra sakte.

Dette kjenner du kanskje igjen om du har el-bil også, der typisk de første 80 prosentene går raskt unna med en hurtiglader.

LES OGSÅ: Lader telefonen dårlig? En tannpirker kan gjøre susen.

PC-lading går tregere

TREGERE: USB-porten på en bærbar PC leverer ofte bare 500mA, og derfor tar det lenger tid å lade enn om du bruker veggladeren. Foto: Suphaksorn Thongwongboot / Shutterstock / NTB scanpix
TREGERE: USB-porten på en bærbar PC leverer ofte bare 500mA, og derfor tar det lenger tid å lade enn om du bruker veggladeren. Foto: Suphaksorn Thongwongboot / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer


En USB-port på PC-en leverer typisk 5V/500mA (2,5W). Det er derfor det ofte tar mye lenger tid å lade en mobiltelefon eller nettbrett via USB-porten enn via veggladeren.

Bruker du enheten samtidig, kan det være at batteriprosenten fortsatt går nedover, eller i beste fall holdes jevn.

Mer moderne PC-er (og Macbook-maskiner som ikke nødvendigvis er nye) kan levere mer strøm fra USB-porten.

Uutnyttet potensiale

Merk at mange mobilprodusenter leverer telefonen med en lader med lavere effekt enn det mobiltelefonen er i stand til å trekke.

KRAFTIGERE: iPad-laderen (til høyre) yter 12W og er derfor mer enn dobbelt så kraftig som iPhone-laderen (5W), men kan fint også brukes med iPhone. Foto: APPLE
KRAFTIGERE: iPad-laderen (til høyre) yter 12W og er derfor mer enn dobbelt så kraftig som iPhone-laderen (5W), men kan fint også brukes med iPhone. Foto: APPLE Vis mer


Dette gjelder for eksempel for iPhone 6/6S Plus, som fint kan trekke over det dobbelte om du heller bruker iPad-laderen (5V/2,4A=12W) enn iPhone-laderen (5V/1A=5W).

Det samme gjelder flere Snapdragon-baserte Android-telefoner med Quick Charge-støtte, men som ikke leveres med en Quick Charge-lader.

LES OGSÅ: Lad raskere med Quick Charge

Skal du kjøpe en billader, som plugges i sigarettenneren, kan det være verdt å ta en titt på hvor mange ampere den kan levere, som vil angi hvor fort den lader.

Mange av de rimeligste modellene har bare 500mA eller 1A, som vil gjøre at ladingen går veldig tregt eller bare klarer å holde batteriprosenten ved like dersom du bruker telefonen som GPS-navigering samtidig, for eksempel.

Hvordan se hvor fort telefonen lader?

Dersom du har flere ladere og kabler liggende, kan det være en interessant øvelse å sjekke hvor fort telefonen din lader med de ulike kombinasjonene.

Det gjorde vi før jul, og i enkelte tilfeller var det opptil femgangeren i forskjell med samme lader, men forskjellige kabler! Vi så også at noen telefoner ladet 50 prosent raskere ved å bruke en annen lader enn den som fulgte med i esken.

SJEKK SELV: Med et USB-multimeter koblet i mellom lader og enhet, kan du lese av både spenning og strøm. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SJEKK SELV: Med et USB-multimeter koblet i mellom lader og enhet, kan du lese av både spenning og strøm. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


For å måle dette brukte vi et USB-multimeter. Enkelte norske aktører, som Teknikmagasinet, selger slike, eller så kan de bestilles for 70-80 kroner fra kinesiske nettbutikker som Dealextreme og lignende.

Om du har en Android-telefon, finnes det også apper som kan måle strømforbruk og -inntak. Blant de mest kjente er Ampere (Play Butikk, gratis), men vår erfaring er at slike apper ikke er like presise som det å ha et fysisk multimeter, men en pekepinn får du i alle fall.

Merk, for øvrig, at enkelte hurtigladevarianter, blant annet Samsungs variant, kun bruker hurtiglading når skjermen er slukket, og at funksjonen må aktiveres i telefonens innstillinger først.

Lading med nødlader

Dersom du har en telefon med 3.000mAh batteri og en nødlader med 6.000mAh batteri, skulle man instinktivt tro at nødladeren ville være i stand til å lade telefonen fra 0-100 nøyaktig to ganger.

MANGE VARIANTER: Nødladere får du i mange former og farger, men mange opplever ikke å få strøm som forventet fra en slik lader. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MANGE VARIANTER: Nødladere får du i mange former og farger, men mange opplever ikke å få strøm som forventet fra en slik lader. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Batteriene i nødladeren har også spenning på 3,7V, så kapasiteten på nødladeren vil være det dobbelte av telefonen, altså 22,2Wh. So far, so good, som de sier.

Men det er dersom vi ikke hadde hatt noe energitap, og det har vi. I konverteringen av spenning får vi ikke en 100 prosent effektiv lading, som du kan kjenne i form av at enhetene blir varmere. Spenningen konverteres først til 5V i nødladeren, og deretter tilbake i enheten du lader opp.

Dermed kan du, som en tommelfingerregel, regne med at en nødlader vil levere rundt 60-70 prosent av det som står på esken hvis du sammenligner direkte med batterikapasiteten på mobiltelefonen din.

Selvsagt kan det også være at produsenten har overdrevet kapasiteten i spesifikasjonene, og at sannheten er en helt annen på innsiden. Det opplevde vi da vi testet nødladere i fjor, der taperen leverte under halvparten av det som stod på esken.

Vår favoritt-nødlader: iWalk Extreme Trio

LES OGSÅ: Så enkelt sjekker du om vanlige batterier er tomme

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer