Hva er tale for 4G?

Telenor er først ut med ny og bedre ringeteknologi, men det kan ta tid før du får glede av 4G-tale.

NYTT SYMBOL: Fått dette symbolet på telefonen din? Da kan du ringe med såkalt 4G-tale. Men hva er det egentlig? (FOTO: TELENOR NORGE PÅ FACEBOOK)
NYTT SYMBOL: Fått dette symbolet på telefonen din? Da kan du ringe med såkalt 4G-tale. Men hva er det egentlig? (FOTO: TELENOR NORGE PÅ FACEBOOK) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du det tar for lang tid fra du trykker på ringeknappen på mobilen til det faktisk begynner å ringe i andre enden? Eller sliter du med dårlig lyd under samtaler?

I disse dager ruller Telenor ut ny teknologi som skal forbedre ringeopplevelsen på mobilen betraktelig.

LES OGSÅ: Lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning

«Voice over LTE»

Den nye teknologien, som riktignok har eksistert i noen år, kalles for 4G-tale, og som navnet antyder, betyr det ganske enkelt at man bruker 4G-nettet til å ringe.

På engelsk heter det Voice over LTE, forkortet VoLTE - og på norsk blir det kalt tale over 4G, 4G-tale eller « 4G Tale», som Telenor markedsfører det som.

Surfing og tale på samme nett

Frem til nå har 4G-nettet vært et rent datanett, slik at du har hatt 4G på mobilen når du surfer. Men i det øyeblikket du skal ringe, blir mobilen inntil nå nedgradert til 3G- eller GSM-nettet (2G).

Ulempene ved dette er flere: Mobilen bruker mer strøm ved å bytte mellom nettene, og i tillegg til at samtalen gjøres i 3G/2G, flyttes også datasurfingen over til 3G/2G, slik at det vil gå tregere å for eksempel laste inn nettsider samtidig som du har en samtale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer