Android 10:

Hvilke telefoner blir oppdatert?

Noen telefoner har allerede fått, mens andre må vente lenger.

NY VERSJON: Android 10 ble sluppet 3. september, men som alltid – de fleste må vente en stund på oppdateringen. Foto: Pål Joakim Pollen
NY VERSJON: Android 10 ble sluppet 3. september, men som alltid – de fleste må vente en stund på oppdateringen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden lanserte Google Android 10 og kvittet seg dermed med dessertnavnene som har preget alle Android-versjonene i en årrekke.

Allerede første dag ble oppdateringen rullet ut til selskapets egne Pixel-telefoner, og det var også et par andre som var kjapt på labben. Essential Phone, tidligere Android-sjef Andy Rubins to år gamle hjertebarn, fikk oppdateringen samme dag, og også OnePlus var raskt ute med oppdatering av sine OnePlus 7-modeller.

Men der de fleste av Apples telefoner kan laste ned iOS 13-oppdateringen i det den slippes, er ventetiden ofte langt høyere på Android – hvis man er så heldig å få oppdateringen i det hele tatt.

Der Apple-eiere kan forvente oppdateringer i 4-5 år, er det mer vanlig med to år blant Android-produsentene, så om du har en telefon som er tre år eller eldre, er det ikke sikkert du kommer til å få Android 10 på den i det hele tatt.

Nyheter i Android 10

Blant de viktigste nyhetene i Android 10 er:

  • Mørk modus, som kan stilles etter sola, slik at kompatible apper og tjenester får en mørk fargepalett når det er kveld
  • Bedre personvernsinnstillinger, inkludert muligheten til å dele stedsinformasjon kun når apper i er bruk
  • Ny fullskjermnavigasjon uten de klassiske navigasjonsknappene
  • Mulighet for undertekster til alt du ser på skjermen, selv videopptak du har gjort selv. Eller av det du hører rundt deg. (kommer senere)
  • Støtte for .heic-formatet i kameraappen, som gir like god bildekvalitet på langt mindre plass. Dybdeinformasjon kan også lagres med bildene slik at den slags kan redigeres i andre apper.
  • Smartere varsler, der du får forslag til hva du kan svare og den slags
  • Raskere og hyppigere sikkerhetsoppdateringer, på samme måte som du oppdaterer en app i Play butikk

Men så er spørsmålet – når får din telefon Android-oppdateringen? Under har vi hentet inn informasjon på de mest aktuelle produsentene her til lands, men ikke all informasjon er bekreftet.

Huawei

Selv om den nye toppmodellen Mate 30 Pro kommer uten Google-apper og ikke har fått noen norsk lanseringsdato, er Huawei klare på at eksisterende telefoner vil bli oppdatert.

P30 og P30 Pro skal bli oppdatert til EMUI 10 (basert på Android 10) i november, mens Mate 20 Pro følger på i desember. Det samme gjør Honor 20-modellene.

Mate 10, P30 lite og P20-modellene følger så i mars 2020, og i andre kvartal neste år vil et tosifret antall Huawei-modeller følge på.

Som du ser av tweeten over, ser dette ut til å være betaversjoner, men vår norske kilde i Huawei var i hvert fall klar på P30/pro i november og Mate 20 Pro i desember.

Samsung

Samsung lanserte sine nye Note 10-toppmodeller i august, som da fortsatt kjører på den forrige Andriod-versjonen, Pie.

Selskapet er ikke kjent for å være kjappest ute med oppdateringer, men har du en Note 10 eller S10-modell, kan du nok forvente å få oppdateringen rett over nyttår, der eldre modeller må vente enda litt lenger. Ifølge Sammobile kommer selskapet til å tilby en betaversjon til disse telefonene allerede i oktober.

Bildet under er ikke en offisiell liste, men ei liste AndroidPure har satt opp, som viser telefoner som kun har fått én oppdatering siden lansering, siden Samsung pleier å oppdatere telefoner to ganger. Som du ser er ikke S8-modellene på lista, for eksempel, men ta den altså med en klype salt:

Dette er Samsung-telefoner som har blitt oppdatert én gang, og som kan forventes å bli oppdatert til Android 10. Foto: AndroidPure
Dette er Samsung-telefoner som har blitt oppdatert én gang, og som kan forventes å bli oppdatert til Android 10. Foto: AndroidPure Vis mer

OnePlus

Kinesiske OnePlus er derimot kjent for å være kjappe med oppdateringer, og dyttet ut Android 10 som en åpen beta til sine 7 og 7 Pro-modeller allerede samme dag som Google slapp den. Den ble oppdatert med nok en versjon forleden dag.

Selskapet har uttalt at både 6 og 6T skal få tilsvarende i løpet av september, ifølge Android Authority. Hvorvidt den forrige generasjonen, 5 og 5T blir oppdatert gjenstår å se – de har allerede fått to oppdateringer, men forgjengerne i 3-serien fikk tre av dem, så det er lov å håpe.

Nokia

For deg med Nokia-telefon ser det ut til at HMD Global har planene klare for oppdatering. Den kommer til å skje i fem bølger, der den første starter på slutten av året.

Hvilke telefoner blir oppdatert?

Nokia 9 Pureview, Nokia 8.1 og Nokia 7.1 vil bli oppdatert i løpet av årets siste kvartal, dernest følger 7 Plus, 6.1 Plus og 6 over nyttår.

I første kvartal 2020 skal også 4.2, 3.2, 3.1 og 2.2 få oppdateringen, mens 8 Sirocco, 5.1 Plus og 1 Plus blir oppdatert i løpet av det samme kvartalet.

Den femte gruppa blir oppdatert i andre kvartal 2020 og inkluderer 5.1, 3.1, 2.1 og 1-modellene.

Sony

Sony har ikke delt noen plan for oppdatering, men har stort sett vært forholdsvis kjapt på ballen de siste åra.

Fortsetter de som tidligere, kan du regne med at de siste toppmodellene blir oppdaterte mot slutten av året, mens eldre og lavere prisede modeller følger jevnt deretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer