Hvilken mobil har det beste kameraet?

Vi har satt iPhone 5, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1, HTC One, Nokia Lumia 1020 og LG G2 opp mot hverandre.

FORSKJELLER: Variasjonen blant mange av disse toppmodellene er små, men forskjellen mellom de beste og dårligste er til tider svært stor. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORSKJELLER: Variasjonen blant mange av disse toppmodellene er små, men forskjellen mellom de beste og dårligste er til tider svært stor. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er fristet til å si at alle årets toppmodeller har gode kameraer, men prikk like er de ikke. DinSide har derfor funnet ut hvilke som er aller best.

Ved å ta de samme bildene med alle mobilene har vi sammenliknet alle modellene for å kåre én vinner. Juryen består av DinSides teknologiredaksjon og Aller Medias Per Ervland, som har jobbet som fotograf i 20 år.

– Generelt er det mye dårlige bilder, synes Ervland.

– Samtidig er det imponerende hva enkelte av dem faktisk klarer. Kvaliteten blir mer og mer lik kompaktkameraene, så de er det ikke lenger nødvendig å kjøpe. Men mobilen kan fortsatt ikke erstatte et skikkelig kamera.

Du finner tester av alle modellene her!

Vi vil i denne testen ta for oss ulike bruksområder for å se hvem som er best i hver enkelt. Vi har tatt flere bilder med hver mobil med automatiske innstillinger, og plukket ut det mest representative for å bli vurdert av juryen. Hver plassering gir ett til seks poeng, som summeres for å kåre en vinner. Vi skal være ærlige på at det ofte var svært lite som skilte, spesielt på de nederste plassene, og det var ofte langt enklere å kåre vinnerne og taperne enn de midt i mellom. En viss smak og behag er også inne i bildet, så se gjerne på bildene selv også.

Juryen har jobbet med bildene i full oppløsning, for å skille detaljer du ikke nødvendigvis vil se i bildeseriene. Vil du også se på alle bildene i full oppløsning, kan de lastes ned som en ZIP-fil her.

KLARE TIL KAMP: Fra venstre: HTC One, Nokia Lumia 1020, iPhone 5, LG G2, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KLARE TIL KAMP: Fra venstre: HTC One, Nokia Lumia 1020, iPhone 5, LG G2, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Brennvidde

De ulike mobilene har ulike brennvidder, som bestemmer hvor mye du får med i hvert bilde. Eventuelt: "Hvor vid vidvinkelen er". På en mobil vil man ofte at denne skal være så vid som mulig, men dette er selvfølgelig også en smakssak. Det er også formatet - alle mobilene unntatt iPhone 5 tar bildene i et bredt 16:9-format som standard. iPhone har ikke dette valget.

For å se hvilken mobil som har størst vidvinkel, tok vi det samme høydebildet med alle sammen. Jo mer de får med seg i høyden, dess mer vil de få med seg i bredden på et breddebilde:

Slik sammenlikner brennviddene seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Slik sammenlikner brennviddene seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

iPhone får minst i høyden, men til gjengjeld like mye som HTC One i bredden. One har dog mest i både bredden og høyden, og dermed vinneren når vi oppsummerer:

 1. HTC One
 2. Nokia Lumia 1020
 3. Sony Xperia Z1
 4. LG G2
 5. Samsung Galaxy S4
 6. iPhone 5

Derfor skal du aldri filme med mobilen på høykant

Utendørs, dag

Disse bildene ble tatt utendørs på en grå høstdag:

Forskjellene her er små. Den som skiller seg mest ut er Lumia 1020, med de klareste fargene. Galaxy S4 kommer her på en god andreplass, som du snart skal se er uvant i denne testen. Slik ser rangeringen ut:

 1. Nokia Lumia 1020
 2. Samsung Galaxy S4
 3. LG G2
 4. Sony Xperia Z1
 5. HTC One
 6. iPhone 5

Utendørs, natt

For å virkelig utfordre kameraene tok vi disse bildene da det hadde blitt helt mørkt:

Her blir forskjellene større, selv om det også her er vanskelig å velge en vinner. Lumia 1020 tar det beste bildet når det gjelder detaljer, men bommer helt på hvitbalansen, noe som er en gjenganger på denne mobilen. Av de fem bildene vi tok med 1020 fikk ett riktigere farger, men dette var dessverre ikke representativt for bildene mobilen tok som helhet. G2 var den av de som traff på fargene og som også fikk det skarpeste bildet. Galaxy S4 tok det klart mørkeste og dårligste bildet, så rangeringen blir slik:

 1. LG G2
 2. Sony Xperia Z1
 3. Nokia Lumia 1020
 4. HTC One
 5. iPhone 5
 6. Samsung Galaxy S4

Test av LG G2 - mobilen med de rare knappene

Innendørs, uten blits

Slik ble bildene vi tok i vår relativt mørke stue, da det var bekmørkt ute:

Forskjellene er ikke store, men iPhone 5 og Galaxy S4 skiller seg ut som de klart dårligste. Lumia 1020 var best til å få med seg alt, men også One, G2 og Z1 gjorde en god jobb. Vi rangerer dem slik:

 1. Nokia Lumia 1020
 2. HTC One
 3. LG G2
 4. Sony Xperia Z1
 5. iPhone 5
 6. Samsung Galaxy S4

Innendørs, med blits

Vi tok de samme bildene som over, men denne gangen med blits:

Lumia 1020 sin blits virker som den når lengst, samtidig som den holder en varm tone som stemmer godt med lyset i det mørke rommet. De andre mobilene ga en langt mer kald og blå tone, spesielt Galaxy S4. Vi rangerer dem slik:

 1. Nokia Lumia 1020
 2. HTC One
 3. Sony Xperia Z1
 4. iPhone 5
 5. Samsung Galaxy S4
 6. LG G2

Test av Nokia Lumia 1020 - dette kan kameraet få til

Nærbilde

Disse bildene ble tatt på kloss hold, for å sjekke makroegenskapene:

Her ble forskjellene mindre enn vi hadde trodd, og listen ser ganske annerledes ut enn på de andre motivene. iPhone går av med seieren, blant annet på grunn av fine farger, mens Lumia 1020 bare så vidt klarer å sikre seg andreplassen foran LG G2. 1020 har den fineste og duseste bakgrunnen, men bommer igjen på hvitbalansen, som G2 klarer bedre. Vi rangerer dem slik:

 1. iPhone 5
 2. Nokia Lumia 1020
 3. LG G2
 4. Samsung Galaxy S4
 5. Sony Xperia Z1
 6. HTC One

Portrett med blits

Her stiller Gaute opp som modell, i en dårlig opplyst del av kontoret med mobilenes blitser tvunget på:

Meningene her var delte, men Lumia 1020 stikker så vidt av med seieren foran HTC One. One tar et ganske mørkt bilde, men er flink til å gjengi detaljer i fjeset, som var et av de viktigste poengene med dette motivet. Røde øyne går igjen på flere mobiler, men dette kan blant annet ha sammenheng med rekkefølgen bildene ble tatt. Slik ser vår liste ut:

 1. Nokia Lumia 1020
 2. HTC One
 3. LG G2
 4. Sony Xperia Z1
 5. Samsung Galaxy S4
 6. iPhone 5

Test av Sony Xperia Z1 - en vanntett toppmodell

Frontkamera

Personlig har vi lite erfaring med "selfies", altså selvportretter med frontkameraet. Men vi har hørt at man skal sette opp et "duckface". Mulig vi misforstod konseptet, og enda mer mulig dette var morsommere på hjemmekontoret enn ute i offentligheten, men slik ble bildene seende ut:

Her var juryen samstemt, og synes Xperia Z1 hadde det beste frontkameraet, tett etterfulgt av Lumia 1020 og HTC One. Forskjellene i hudtoner er store, og bare så det er klart: "Modellen" er egentlig hverken rød eller hvit i fjeset. Vi ender derfor opp slik:

 1. Sony Xperia Z1
 2. Nokia Lumia 1020
 3. HTC One
 4. Samsung Galaxy S4
 5. iPhone 5
 6. LG G2

Video

Under ser du en videosnutt fra hver mobil, tatt opp inne i både svak og god belysning, samt utendørs. Vi tester også lyden ved både tale og musikk, og ser hvor gode mobilene er til å fokusere og zoome. Vil du se alt i full kvalitet,
finner du originalfilen her.

Lumia 1020 stikker nok en gang av med seieren, da både lyd og bilde holder et sterkt nivå gjennom hele filmen. Zoomen er også klart best. Xperia Z1 har i våre ører fin lyd, men har et blast og rart preg over bildene. På samme måte er G2 blant de flinkeste på videosiden, men har en til tider snodig og overdreven lyd som tidvis kuttes ved lave lydnivåer og sprekker ved høye.

One er blant de flinkeste på lyd, og har en fin vidvinkel, men sliter skuffende mye med fokus. iPhone 5 har testens svakeste lyd, men både den og S4 har til gjengjeld overraskende gode bilder og zoom, selv om begge preges av litt støy. Med både S4 og G2 hadde vi problemer med å ikke holde over mikrofonen da vi filmet.

Test av Samsung Galaxy S4 - har alle de rare funksjonene noen verdi?

Her ser du stillbilder hentet ut fra filmene, hvor det er enklere å sammenlikne blant annet fargegjengivelsen:

Å rangere telefonene er ikke lett, for vi synes alle under 1020 har sine ned- og oppturer, og vi er litt skuffet over ytelsen til de som gjør det best i andre deler av testen. Vi endte opp slik:

 1. Nokia Lumia 1020
 2. LG G2
 3. Samsung Galaxy S4
 4. iPhone 5
 5. Sony Xperia Z1
 6. HTC One

BEST: Nokia Lumia 1020 har det beste mobilkameraet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST: Nokia Lumia 1020 har det beste mobilkameraet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Best og verst

Ved å gi hver førsteplassering seks poeng, hver andreplassering fem poeng og så videre, ender vi opp en slik totalrangering av alle de seks mobilene (følg lenkene for tester med mer info og flere testbilder):

 1. Nokia Lumia 1020 (49 poeng)
 2. HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2 (32 poeng)
 3. Samsung Galaxy S4 (23 poeng)
 4. iPhone 5 (21 poeng)

BRA: HTC One er en av de aller beste Android-mobilene til foto. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA: HTC One er en av de aller beste Android-mobilene til foto. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nokia Lumia 1020 regelrett knuser konkurrentene, og vi kan dermed gjenta det vi skrev i 1020-testen med enda større sikkerhet: Nokia Lumia 1020 har det beste mobilkameraet på markedet.

Videre har vi tre Android-telefoner som faktisk får nøyaktig like mange poeng: HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2. Litt kjedelig, kanskje, men det er helt tilfeldig, og bekrefter vårt inntrykk av at alle disse tre mobilene har sterke mobilkameraer, hvert av dem med sine egne nedturer og høydepunkter. One lå an til å vinne over de andre Android-konkurrentene, men gjør det såpass svakt under filming at seieren glipper.

BRA: Sony Xperia Z1 har også et svært godt kamera. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA: Sony Xperia Z1 har også et svært godt kamera. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De to klare taperne er, noe ironisk, de mest solgte her til lands: Samsung Galaxy S4 og iPhone 5. De to gjorde det gjennomgående dårligere enn konkurrentene, med noen hederlige unntak, som iPhone sin gode makrogjengivelse.

BRA: LG G2 når helt til topps på kamerabiten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA: LG G2 når helt til topps på kamerabiten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • Skal du ha det beste mobilkameraet, uansett operativsystem, er det altså Windows Phone-modellen Nokia Lumia 1020 du skal velge. Uten tvil.
 • Vil du heller bruke Android, er HTC One, Sony Xperia Z1 og LG G2 de aller beste akkurat nå. Du kan uansett ikke velge feil.
 • Vil du ha iPhone har du naturlig nok ingen valg. Men du kan vente på iPhone 5S for å se om kameraet har bedret seg. Dette vil vi selvfølgelig se på så snart vi får den inn til test.

Er du overrasket over resultatene? Eller kanskje uenig? Kjør debatt under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer