Hvilket treningsarmbånd bør du velge?

De skal få deg opp av sofaen og hjelpe deg å bli mer aktiv, men hvilket bør du velge?

MER ENN BARE PYNT: Disse armbåndene kan fungere som din personlige trener som får deg opp av sofaen og i aktivitet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MER ENN BARE PYNT: Disse armbåndene kan fungere som din personlige trener som får deg opp av sofaen og i aktivitet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Armbånd i 2014 skal ikke bare være til pynt, de skal telle skritt, måle søvnkvalitet og med den informasjonen hjelpe deg å få et sunnere og bedre liv.

Treningsarmbånd er ikke noe nytt, men det siste året har de blitt lansert på løpende bånd, og til og med de store teknologiaktørene har begitt seg inn i segmentet.

Mye tyder derfor på at denne julen blir høytid for treningsarmbånd og andre aktivitetsmålere, og i den anledning har vi testet fire aktuelle modeller.

LES OGSÅ: Har du angrerett på treningsarmbånd?

Fitbit Charge

FAVORITTEN: Av treningsarmbåndene vi har testet til nå, er Fitbit-armbåndet det beste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FAVORITTEN: Av treningsarmbåndene vi har testet til nå, er Fitbit-armbåndet det beste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Første armbånd ut er Fitbit Charge. Produsenten er nærmest for gammel traver å regne innenfor aktivitetsmåling, og har et av de mest populære treningsarmbåndene, Fitbit Flex, som vi trillet terningkast 4 til da vi testet det i fjor.

Fitbit Charge er mer avansert enn Flex og kommer blant annet med en skjerm som viser klokkeslett, aktivitetsinformasjon og anrops-ID fra telefonen.

Mens Flex byr på grunnleggende funksjonalitet som å registrere skritt og søvnaktivitet, kan Charge også registrere antall trapper du har gått. Det bør gi enda mer nøyaktig opptelling av kaloriforbrenning enn armbånd uten.

I tillegg settes søvnregistreringen i gang automatisk, mens du med Flex og en del andre armbånd må aktivere det manuelt.

Skjermen til Charge er ikke stor, men den gjør selve armbåndet bredere enn de helt enkle treningsarmbåndene. Det er likevel ganske tynt og er behagelig å ha på seg, selv om låsemekanismen kan være knotete å få på med én hånd.

Utseendemessig skiller ikke Charge seg så mye fra mengden, det er pent, om enn noe anonymt - men det er kanskje bare bra. Det kommer i to størrelser, liten og stor, men begge kan justeres noe. Det tåler for øvrig regn og svette, men det frarådes å dusje eller svømme med det.

EGEN LADEKABEL: Fitbit Charge kommer med en spesiell ladekabel. Roter du den bort, er du ille ute. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EGEN LADEKABEL: Fitbit Charge kommer med en spesiell ladekabel. Roter du den bort, er du ille ute. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


ENKEL OG PEN APP: Fitbit-appen gir deg raskt innsikt i din aktivitet i løpet av dagen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKEL OG PEN APP: Fitbit-appen gir deg raskt innsikt i din aktivitet i løpet av dagen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å aktivere skjermen må du trykke på en knapp på venstre side, men du kan også dobbelttappe på skjermen for å få opp én bestemt type statistikk. Vår testmodell reagerte imidlertid ikke alltid på dette.

Treningsarmbåndet fungerer ellers som det skal, og vi liker ekstra godt at vi slipper å skru på søvnmålingen, da dette er noe vi ofte glemmer. Den stille, vibrerende alarmen er kjekk om morgenen, men den vekker deg kun på angitt tidspunkt, og kan ikke gjette når du sover lett og vekke deg opp da, som for eksempel Jawbones treningsarmbånd gjør.

Batteritiden er relativt god, opp mot sju dager. Det må riktignok lades opp med en proprietær kabel, noe vi gjerne skulle vært foruten.

Du kan selvsagt få full oversikt over alle dataene i Fitbit-appen, som finnes til både Android, iOS og Windows Phone. Det finnes også en egen webløsning. I appen, som er brukervennlig, er det også lagt opp til at du kan utfordre venner på ulike måter, noe som kan virke ekstra motiverende.

Fitbit Charge byr på masse funksjoner, har en liten, informativ skjerm og er enkel å bruke. Det er kanskje ikke det aller lekreste treningsarmbåndet, men det er pent nok.

Testresultat

Fitbit Charge

Nyttig skjerm, viser innkommende anrop, registrerer antall etasjer gått i tillegg til bare skritt, starter søvnregistrering automatisk, brukervennlig app

Kunne godt vært litt smalere, låsemekanismen litt tungvinn, krever proprietær ladekabel, savner støtte for flere tredjepartstjenester


LES OGSÅ: Slik blir Apple Watch

Huawei Talkband

TAKLER IKKE SOLLYS: Dessverre er Talkband-skjermen vanskelig å se i sola. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TAKLER IKKE SOLLYS: Dessverre er Talkband-skjermen vanskelig å se i sola. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Huaweis treningsarmbånd er aktivitetsarmbånd og handsfree i ett, derav navnet Talkband. Det kan registrere skritt og søvn, men du kan også vippe ut selve aktivitetsmåleren fra det medfølgende armbåndet, så vil det fungere som en Bluetooth-handsfree du kan feste i øret.

Aktivitetsmåleren har en skjerm som viser klokkeslett og annen registrert data, men bare om du trykker på knappen på siden av armbåndet. Denne er hard å trykke inn. Informasjonen på skjermen vises dessuten kun horisontalt, noe som er fryktelig tungvint å lese når man har armbåndet på håndleddet.

Selve handsfree-delen fungerer fint, med god lydkvalitet i begge ender. Dongelen gjør imidlertid armbåndet tykkere enn tradisjonelle treningsarmbånd; det blir fort et problem med trange skjorteermer. Kudos for å ha innebygd USB-lader i selve båndet.

OI, DETTE VAR ANNERLEDES: Trykker du på en knapp på siden, spretter det en Bluetooth-handsfree ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OI, DETTE VAR ANNERLEDES: Trykker du på en knapp på siden, spretter det en Bluetooth-handsfree ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


BEST PÅ ANDROID: Talkbank-appen tar seg best ut på Android-mobiler. Men den gir ikke så mye mer informasjon enn dette. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BEST PÅ ANDROID: Talkbank-appen tar seg best ut på Android-mobiler. Men den gir ikke så mye mer informasjon enn dette. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Søvn registreres automatisk, så du trenger ikke å huske på å aktivere det når du legger deg. Denne var imidlertid ikke til å stole på, og ved flere anledninger ble den aktivert før vi hadde lagt oss, altså bare når vi latet oss i sofaen på kveldstid.

Skrittregistreringen opplevde vi også som unøyaktig. Sammenlignet med de øvrige modellene i testen, registrerte den bestandig en god del færre skritt, alt fra noen hundre skritt til flere tusen skritt. Det er ikke bra.

Huaweis Talkband-app er av den svært enkle sorten, og ikke like god som for eksempel Jawbones eller Fitbits apper, som lar deg fordype deg litt mer i dataene som registreres. Den finnes til både Android og iOS, men den førstnevnte fremstår noe bedre.

Batteritiden opplevde vi som grei så lenge vi ikke brukte handsfree-funksjonen mye; omlag seks dager, noe som produsenten selv også lover.

Selv om det er fiffig med et treningsarmbånd du kan føre samtaler med, fungerer ikke Talkband noe særlig bra som aktivitetsmåler. Er du på jakt etter et bra treningsarmbånd, kan vi rett og slett ikke anbefale Huawei sitt.

Testresultat

Huawei Talkband B1

Kan fungere som handsfree, kan pares med NFC, krever ingen ekstra ladeløsning, vanntett med IP57-sertifisering

Tykk og klumpete å ha på hånden, vanskelig å se informasjon på skjermen, upålitelig skritt- og søvnregistrering


LES OGSÅ: Nybegynner? Velg riktig pulsklokke

Jawbone UP24

ANBEFALT: Jawbone-armbåndet er også et godt valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ANBEFALT: Jawbone-armbåndet er også et godt valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Jawbone UP24 er oppfølgeren til Jawbone UP, som vi ga terningkast tre til da vi testet den i fjor. Den kommer med flere forbedringer, som at den endelig støtter trådløs synkronisering av data og langt bedre batteritid.

I motsetning til Fitbit Charge har imidlertid ikke Jawbone UP24 skjerm. All informasjonen må du se på via den medfølgende Jawbone-appen, som foreløpig kun finnes til Android og iOS.

Mangel på skjerm gjør umidlertid UP24 til et særdeles tynt og slankt treningsarmbånd, og det er dessuten ganske lekkert også. Det er blant de få treningsarmbåndene som fint kan brukes sammen med julebord-kjolen.

Armbåndet spennes rundt håndleddet, og selv om det er stivt, er det ganske behagelig å ha på seg. Det kommer i tre størrelser, liten, medium og stor. Det tåler regn og svette, men er ikke vanntett.

HODETELEFON-PLUGG? Jawbone UP24 har en ganske spesiell ladeløsning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HODETELEFON-PLUGG? Jawbone UP24 har en ganske spesiell ladeløsning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


INFORMATIVE GRAFER: Holder du fingeren på en stolpe, kan du se når på døgnet skrittene ble tatt. Foto: KIRSTI ØSTVANG
INFORMATIVE GRAFER: Holder du fingeren på en stolpe, kan du se når på døgnet skrittene ble tatt. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


UP24 kan måle skritt, men ikke antall trappetrinn som Charge. Det kan heller ikke varsle om innkommende anrop fra telefonen. UP24 registrerer søvn og har en smart vibrerende alarm, som kan vekke deg på rett tidspunkt i søvnsyklusen din. I tillegg finnes det en kjekk Power Nap-funksjon for når du vil bare ta en rask cowboystrekk.

Ved lansering hadde UP24 en batteritid på sju dager, men en oppdatering tidligere i høst doblet batteritiden til 14 dager. Jawbones løsning bruker også proprietør ladekabel, men at vi ikke trenger å lade så ofte, gjør det litt mindre problematisk.

Selv om UP24 ikke har skjerm, har det til gjengjeld den beste appen blant treningsarmbåndene vi har testet. Den er brukervennlig og viser frem aktivitetsdataene på en oversiktlig og informativ måte, med kule grafer det går an å fordype seg i. Jawbone har dessuten god støtte for tredjepartstjenester.

Jawbone UP24 har det meste et treningsarmbånd bør ha, bortsett fra skjerm. Det er lekkert, enkelt å bruke og har veldig god batteritid.

Testresultat

Jawbone UP24

Slank og lekker design, god batteritid, smart vibrerende alarmfunksjon, brukervennlig app med god støtte for tredjepartstjenester

Mangler skjerm, bruker proprietær ladekabel


LES OGSÅ: De beste løpeappene

Jawbone Move

FARGERIK: Jawbones skritteller har en annerledes, men kul design. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FARGERIK: Jawbones skritteller har en annerledes, men kul design. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Jawbone Move skiller seg litt fra de vanlige aktivitetsarmbåndene og er i bunn og grunn en avansert skritteller, som i tillegg til skritt også kan registrere søvn.

Rett ut av boksen er ikke Jawbone Move noe du fester på håndleddet, men noe du klipser på buksekanten. Selve måleenheten er en liten, rund sensor som kommer i en klipseanordning, men som også kan settes inn i et armbånd, som fås kjøpt ved siden av.

Utseendemessig skiller Move seg fra mengden, og designen er på den sporty siden. Vi synes den ser ganske kul ut, og du kan få den i en rekke forskjellige fargekombinasjoner. Armbåndet er ganske behagelig å ha på seg, og lett å ta av og på.

Sensoren har et utskiftbart batteri av samme type som vi finner i digitale klokker. Ifølge Jawbone skal det holde i opptil seks måneder. Av åpenbare grunner har vi ikke fått testet om påstanden holder vann.

GIR DEG TIPS: Jawbone-appen gir deg også tips og råd basert på din aktivitet. Her synes nok appen at undertegnede har sovet for lite ... Foto: KIRSTI ØSTVANG
GIR DEG TIPS: Jawbone-appen gir deg også tips og råd basert på din aktivitet. Her synes nok appen at undertegnede har sovet for lite ... Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Apropos vann, skal Move tåle både regn, svette og en tur i dusjen. Men det frarådes å senke den i vann, så ikke ta den med på svømmetur.

Move har bare noen få funksjoner, men fungerer bra til sitt formål. Skrittellingen går av seg selv.

For å aktivere søvnmåling, som kun fungerer med armbånd, må du imidlertid trykke på måleenheten til det dukker opp et søvnsymbol. Siden sensoren er såpass liten, kan symbolet være vanskelig å se. Vi skulle derfor ønske søvnmålingen ble startet automatisk.

Jawbone-appen er etter vår mening den beste innenfor aktivitetsmåling: enkel og oversiktlig med pene, informative grafer pluss nyttige tips og utfordringer som skal få deg til å forbedre resultatene dine. Den har også god integrasjon med tredjepartstjenester.

Som skritteller er det lite galt med Jawbone Move. Startprisen er dessuten lavere enn vanlige aktivitetsarmbånd, i hvert fall de nyeste. Men ønsker man søvnregistreringen, må man kjøpe et armbånd i tillegg, og da havner prisen på nærmere 700 kroner. Som aktivitetsarmbånd finnes det flere alternativer som gir mer funksjonalitet til samme eller lavere pris.

Testresultat

Jawbone Move

Liten og lett, upåklagelig batteritid, brukervennlig app med god støtte for tredjepartstjenester

Litt høy pris til skritteller å være, få funksjoner, krever armbånd for søvnregistrering, vanskelig å skru av og på søvnmodus


LES OGSÅ: Apper som hjelper deg med nyttårsforsettene

Alternativene

Men hvilke alternativer er det? Vi har testet flere av dem på Dinside det siste året, og her er en kort oppsummering.

  • Fitbit Flex: Et enkelt aktivitetsarmbånd som logger skritt og søvn. På armbåndet finnes fem LED-lys som hjelper deg å se hvordan du ligger an i å oppnå dine daglige skrittmål. Har vibrerende alarm. Koster 479 kroner. Les vår test av Fitbit Flex!
  • Polar Loop: Aktivitetsmåleren som kan kobles opp mot et eget pulsbelte. Har en LED-skjerm med små lysdioder som informasjon som klokkeslett og aktivitetsinformasjon. Kan registrere søvn, men kan ikke brukes som vekkerklokke. Koster 499 kroner. Les vår test av Polar Loop!
  • Sony Smartband: Et enkelt aktivitetsarmbånd som kan vekke deg om morgenen, vibrere når noen sender deg melding og logge både skritt og nattesøvn. Koster 501 kroner. Les vår test av Sony Smartband!
  • Samsung Gear Fit: Kombinert treningsarmbånd og smartklokke. Har en kul design med en stilig skjerm, og kan i tillegg til aktivitetsmåling vise deg varsler fra mobilen. Koster 1.599 kroner. Les vår test av Samsung Gear Fit!
I løpet av kort tid kommer også flere nye, spennende treningsarmbånd i butikkene. Microsoft Band er ventet i løpet av desember. Fitbit Charge HR og Jawbone UP3 er ventet på nyåret - begge disse vil komme med innebygd pulsmåler.

SAMLESIDE: Treningsarmbånd/smartklokker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer