Farlige ladere på utenlandske nettbutikker

- Hvis du har en hjemme, kan det være livsfarlig

Britisk test avslører farlige ladere fra butikker som AliExpress, Amazon, eBay og Wish.

STORT UTVALG: På nettbutikker som AliExpress finnes det et nærmest uendelig antall mobilladere og lignende til en billig penge. Foto: Kirsti Østvang
STORT UTVALG: På nettbutikker som AliExpress finnes det et nærmest uendelig antall mobilladere og lignende til en billig penge. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Det kan være fristende å kjøpe en billig lader til mobilen fra utenlandske nettbutikker som AliExpress og Wish, men du bør la være.

Nå har det blitt gjennomført enda en test som avslører feil som i verste fall kan føre til brann, gi elektriske støt og potensielt skade eller drepe forbrukere.

Det er det britiske forbrukernettstedet Which som har gjennomført testen.

De kjøpte inn usb-ladere, reiseadaptere og nødladere fra de utenlandske nettmarkedene AliExpress, Amazon Marketplace, eBay og Wish.

Mer enn tre fjerdedeler av de 35 produktene fra det Which omtaler som ukjente merker, altså merker som ekspertene ikke gjenkjente, stod til stryk på sikkerhetstesten.

- Hvis du har en hjemme, kan det vise seg å være livsfarlig, skriver Which.

Her er noe av det de fant i testen:

Her er resultatene i undersøkelsen til forbrukernettstedet:

 • 8 av 11 usb-ladere som lignet på en ekte Apple-lader eller hevdet å fungere med Apple-enheter, bestod ikke standard sikkerhetstester.

- Vi tok laderne fra hverandre og fant at tillatte avstander mellom komponenter var for små. Og dette kan føre til at brukerne får elektrisk støt, skriver Which.

Apples offisielle usb-lader bestod alle sikkerhetstestene sammen med ladere fra Amazon, Anker, Griffin, Iwantit og Juice Power.

 • 11 av de 12 usb-baserte reiseadapterne fra ukjente merker strøk på sikkerhetstesten, hvorav ni av dem klarte ikke å bestå en egen probe-test, hvor Which sjekket om det ville være mulig for noen å få elektrisk støt ved å putte en finger eller et annet objekt i plugghullene.
 • 6 av 11 nødladere fra ukjente merker var så dårlig konstruert at de strøk testene til Which. Fem av dem kom uten termisk beskyttelse på innsiden, noe som kan føre til at produktet blir for varmt slik at det potensielt kan ta fyr.

Nå er det ikke nødvendigvis slik at det bare er umerkede ladere som kan være farlige. To av nødladerne i testen til Which som fikk varmeproblemer var fra kjente merker, henholdsvis Trust og Go Travel.

Ber nettbutikkene ta mer ansvar

I etterkant av testen ba Which de fire nettbutikkene kommentere resultatet. Alle skal ha fjernet de nevnte produktene for salg.

Tilbehørsprodusenten Trust svarte at deres nødladere har alle nødvendige sikkerhetssertifikater, har termisk beskyttelse og bør fungere problemfritt dersom de brukes i henhold til instruksjonene.

- Nettbutikker som selger billige og utrygge elektriske produkter fra ukjente merker, setter folk i fare, sier Natalie Hitchins i Which i en kommentar.

- Disse produktene er kanskje billige, men våre tester viser at det er en sjanse for at de kan forårsake alvorlige skader, inkludert elektrisk støt og brann.

Natalie Hitchins i Which mener nettbutikkene må ta større ansvar for produktene som selges hos dem, samtidig som myndighetene må gjøre mer for å avdekke farlige produkter og sørge for å holde de ute fra hjemmene til folk.

Vi har hørt det før - eller?

Det er ikke første gang ladere og annen strømrelatert mobiltilbehør står til stryk. Bare i fjor ble lignende tester gjennomført av både svenske og finske sikkerhetsmyndigheter med lignende resultat.

- Hvorfor fortsetter folk å kjøpe disse billige laderne når tester gang på gang avslører at de er farlige?

- Vi antar det henger sammen med at de fleste trolig ikke har hørt om disse testene, sier Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening til Dinside.

- Hvordan skal forbrukerne orientere seg i det enorme markedet for denne typen tilbehør?

- Ja, her er det virkelig mange produkter og tilbydere å velge mellom. Vår anbefaling er at folk bruker originalt og godkjent utstyr, råder Tor Erik Skaar.

Norske tall:

Antall bygningsbranner hvor mobiltelefon trolig startet brannen:

 • 2016: 5
 • 2017: 6
 • 2018: 3
 • Pr. 01.09.2019: 7

Antall hvor lading av mobil trolig er årsak:

 • 2016: 2
 • 2017: 3
 • 2018: 1
 • Pr. 01.09.2019: 1

Fakta: DSB

Du er selv importør ved handel utenfor EU/EØS

I Norge er det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som jobber for at produktene på markedet skal være trygge, blant annet gjennom tilsyn og felles europeiske markedskontroller.

– Vi har ikke testet akkurat denne produktkategorien i Norge, men som et generelt råd bør man velge trygge forhandlere man stoler på. Det er importørene som må kunne dokumentere at produktene holder et godt nok sikkerhetsnivå. Hvis du handler fra en nettbutikk utenfor EU/EØS, eller tar med seg produkter hjem fra en ferie utenfor EU/EØS, er det deg som kjøper som blir importør av produktet og da formelt påtar seg importørens forpliktelser, har avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, tidligere uttalt til Dinside.

Ifølge DSB er det ikke noen forskjell på kravene til usb-ladere i Norge og Sverige.

Det er de samme kravene i hele EØS-området.

Pedersen råder deg til å se etter CE-merket – både ved kjøp av elektriske produkter, leker og andre ting:

– Et godt råd er å se etter CE-merket. Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Når en produsent setter CE-merket på et produkt erklærer han at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres. Produkter som skal CE-merkes er blant annet elektriske husholdningsapparater og personlig verneutstyr som for eksempel sykkelhjelmer. Leketøy og kostymer til barn skal også være CE-merket.

På nettsida Farligeprodukter.no får du oversikt over hvilke produkter som er meldt inn som farlige eller potensielt farlige.

– Her finner man flere USB-ladere som importører frivillig har trukket fra markedet når de har oppdaget sikkerhetsrisiko. Hvis du som forbruker opplever at et produkt er eller kan være farlig, bør du sende en bekymringsmelding til DSB via dette produktregisteret. På denne måten bidrar du til at farlige produkter kan lukes ut fra markedet, har Pedersen oppfordret.

Du kan lese hele testen hos Which her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer