Telia X lansert

Hvor bra er egentlig Telias nye fri data-abonnement? Se selv

Etter 40 GB må du nøye deg med en hastighet på 3 Mbps. Se hva du kan gjøre med 3 megabit i sekundet.

TREGT NETT: Hastigheten går ned, men du kan fortsatt seriefråtse på Netflix. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TREGT NETT: Hastigheten går ned, men du kan fortsatt seriefråtse på Netflix. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gå lanserte Telia sitt første abonnement med fri data, kalt Telia X, og utfordrer Chili Mobil for kundene som ønsker veldig mye data i måneden.

Telia sendte av gårde noen stikk i retning Chili, og selv om Telia X ikke har like store begrensninger som Chilis «fri data», er det ikke helt uten begrensninger. For det første gjelder fri data kun innenfor Norden og Baltikum – du får 22 GB i EU/EØS – og for det andre så strupes hastigheten til 3 megabit per sekund etter du har lastet ned/opp 40 GB i løpet av en måned.

Med 4G+ kan du nå en teorietisk nedlastninghastighet på inntil 220 megabit per sekund (Mbps), så reduksjonen er markant.

Telia selv sier at de har valgt dette for å sørge for en god opplevelse for alle og at de aller fleste tilfellene, vil ikke kundene merke noe med en hastighetsbegrensning på 3 Mbps. Ifølge mobiloperatøren er det kun 0,5 prosent av kundene deres som bruker over 40 GB i måneden.

Alt går saktere

Vi har undersøkt hva du kan gjøre og hva du ikke kan gjøre når den maksimale nedlastningshastigheten strupes fra en teoretisk hastighet på 220 Mbps til maksimalt 3 Mbps. Du kan for eksempel fortsatt strømme Netflix og HBO Nordic, men du kan glemme å strømme førstnevnte i høyeste kvalitet som er 4K.

Strømming: Du kan strømme Netflix, men ikke i superbra kvalitet. Netflix anbefaler minst 3 megabit per sekund for SD-kvalitet (tilsvarende DVD) og 5,0 Mbps for HD-kvalitet. Ønsker du å strømme serier og filmer i 4K på Netflix, bør du ha en linje på minst 25 megabit.

Utvalgte strømmetjenester:

NRK Viaplay NRK Radio Spotify
Minimum0,5 Mbps0,5 Mbps0,03 Mbps0,096 Mbps
Høyeste kvalitet5 Mbps4 Mbps0,4 Mbps3 Mbps

Samtaler: Selv om mobilhastigheten din faller betraktelig når du har lastet ned 40 GB, trenger du ikke å legge fra deg hverken Skype eller Facetime. For videosamtaler over Facetime må du ha minst 0,5 Mbps. Ved HD-samtaler kreves det minst 1,5 Mbps.

Skype har følgende minimumskrav:

  • Samtaler: 30 kbps
  • Videosamtaler: 128 kbps
  • Videosamtaler i HD: 1,2 Mbps

Spille på konsoll: Å spille over mobilnettet er sjeldent anbefalt, men for mange er dette den eneste løsningen de har tilgjengelig. Opplevelsen vil selvsagt bli dårligere jo tregere nettilkobling du har, men her spiller også forsinkelse inn.

Skal du spille over Nintendo Switch Online, PlayStation Network eller Xbox Live bør du ha en linje på minst 3 megabit per sekund. Like viktig er forsinkelsen som ikke bør være over 100 millisekunder (ms). Aller helst bør den være så lav som mulig. 4G har en gjennomsnittlig forsinkelse på 75 ms.

Du bør også kunne spille «Fortnite» på din Android- og iOS-enhet, men vi kan ikke love deg at opplevelsen er spesielt god. Som med konsollspilling, avhenger det mye av forsinkelsen på nettverket.

Spilling over nett drar faktisk ikke så mye datamengder som man kanskje skulle tro.

Surfe på nett: Ja, du vil selvsagt kunne surfe på Internett selv om du har nådd grensen på 40 GB og hastigheten strupes, men du vil merke at alt går litt saktere. Skal du lese nyheter eller lese og skrive e-post, holder det langt med 3 Mbps. Hastigheten er faktisk i det nederste sjiktet hva 3G gjelder, og det er vel få som savner den tiden.

Sjekke sosiale medier: Er du over 40 GB? Det er ingen vits å legge fra seg mobiltelefonen av den grunn. Du kan fortsatt holde deg oppdatert og legge ut ting på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat og andre sosiale medier.

Men som alt annet når hastigheten går nedover, vil alt bare ta (mye) lenger tid.

Husk også at i eksemplene over har vi tatt utgangspunkt i én bruker. Hvis hele familien skal dele på 3 Mbps, blir det naturligvis fort svært merkbart at hastigheten har blitt strupt.

Hvor mange GB i måneden bruker du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer