Hvor mye mobildata bruker én nettside?

Vel, det kommer VELDIG an på.

KAN BLI STORE: Dinsides sjekk av størrelser på nettsider viser at enkelte av dem kan tappe deg for over 100 megabyte på datakvota. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hvor mange gigabyte man må ha på mobilabonnement er et stadig aktuelt i-landsdilemma, for det kommer jo så veldig an på hva man bruker telefonen til, og ikke minst - hvor mye av tiden man ikke er koblet til et WiFi-nett.

Nettvideo drar mest

Videostrømming er det som i utgangspunktet drar mest. Netflix, for eksempel, opererer med at du kan se cirka 4 timer før du har brukt opp én gigabyte data hvis du bruker standardinnstillingen.

FIRE TIMER: Du kan se fire timer Netflix i standardkvalitet på mobilen før du har brukt én gigabyte. Foto: Pål Joakim Pollen
FIRE TIMER: Du kan se fire timer Netflix i standardkvalitet på mobilen før du har brukt én gigabyte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det samme bruker NRK-appen på medium-innstillingen, men du kan få hele sju timer video per gigabyte på den laveste kvalitetsinnstillingen. På den beste har du brukt én gigabyte på 40 minutter.

Musikk og radio - ikke så mye

Er du blant dem som gjerne hører på nettradio eller Spotify når du er på farten, bruker ikke dette i nærheten av like mye data som levende bilder.

Normalinnstillingen på Spotify, som du sannsynligvis bruker om ikke du har endret på innstillingene, er oppgitt til 160 Kbps. Det tilsvarer 3,6 megabyte på en sang på tre minutter, og du kan da høre bortimot 300 slike sanger (nesten 14 timer) for den samme gigabyten.

I Spotify-appen kan du regulere strømmekvaliteten når du er koblet til mobilnettet. Foto: Pål Joakim Pollen
I Spotify-appen kan du regulere strømmekvaliteten når du er koblet til mobilnettet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nettradio fra NRK ligger på omtrent det samme. Med lav kvalitet får du drøye 16 timer radio for én gigabyte, mens du er nede i 11 timer om du lytter med høy kvalitet.

Men hvor mye kan man surfe på nettet?

Ja, hvor mange megabyte er en nettside, egentlig? Det er det umulig å gi et konkret svar på, for det kommer helt an på hvordan nettsida er laget.

For eksempel er det noen som kun laster inn det i toppen av nettsida før resten eventuelt lastes når man skroller nedover, slik at du noen ganger må vente noen tideler på bildene nedover på siden. Dette kalles «lazy loading» på fagspråket. Andre laster inn hele nettsida så fort den åpnes, slik at alt innholdet ligger klart nedover på siden når du skroller.

Det vil selvsagt også trekke mer mobildata dersom artikkelen inneholder videoer som spilles av automatisk enten ved åpning eller i det du passerer dem nedover.

Under har vi sjekket størrelsen på diverse nettsider. I tabellen ser du hvor mye som ble lastet inn uten at vi rørte skjermen ("åpne"), og hvor mye som var lastet inn når vi hadde skrollet helt ned til bunnen ("skrolle"), men uten å trykke på noen elementer, som å starte videoer eller liknende. Skrolle-kolonnen er visualisert med stolper helt til høyre og lenkene klikkbare.

Som du ser varierer det stort hvor mange megabyte en nettside er, og det kommer jo an på hvor mye og hva slags innhold du finner på den.

Det verste tilfellet denne gangen var ITavisens test av OnePlus 8T, som hadde flere videosnutter i form av animerte gif-filer nedover i saken, og de ble alle lastet inn med en gang vi klikket oss inn. Altså bruker du her over 100 megabyte med mobildata på én nettside - selv om du ikke en gang blar deg ned til noen av disse videoene.

– Vi er på vei over til et nytt system som vil rette opp i dette, sier ITavisens redaktør, Trond Bie, til Dinside når vi legger fram våre funn.

Men som du ser er det flere nettsider som har overført titalls megabyte om du blar deg til bunnen. Særlig blir det mye data om du passerer en video som automatisk spilles av når den vises på skjermen.

Gjennomsnittet i tabellen over er 6,53 megabyte i det (deler av) siden er lastet inn og 15,85 megabyte når vi har skrollet oss til bunnen. Medianverdien (altså den miderste verdien når man har sortert størrelsene fra minst til størst) er henholdsvis 1,25 MB og 5,9 MB.

Hva med TikTok og Instagram?

Sosiale medier som TikTok og Instagram er veldig video- og bildefokuserte. Særlig TikTok, som bare består av videoer som begynner å lastes inn allerede før du flikker skjermbildet oppover, kan potensielt stjele veldig mye mobildata, for selv om du ikke ser hele videosnutten, forhåndslastes mye for å sikre en kjapp brukeropplevelse.

DATATYV: Er du blant dem som ofte skroller deg igjennom den endeløse rekka av TikTok-videoer? Da går det med mye mobildata, da. Foto: Pål Joakim Pollen
DATATYV: Er du blant dem som ofte skroller deg igjennom den endeløse rekka av TikTok-videoer? Da går det med mye mobildata, da. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi satte på stoppeklokka på to minutter der vi tittet igjennom TikTok-videoer på vanlig vis, altså der vi typisk så 3-15 sekunder av hver video. På de to minuttene hadde vi brukt 71 megabyte data, så med slik bruk går det rundt en gigabyte i halvtimen – åtte ganger så mye som Netflix på standardinnstillingen!

For Instagrams del klokket vi inn 47 megabyte på to minutter som da vil tilsvare 42 minutters bruk per gigabyte. Der er selvsagt en viss andel av elementene man ser på stillbilder, som gjør at det går med noe mindre data.

For dem begge vil selvsagt databruken variere sterkt ut fra om du ser alle videoer fra start til mål eller kjapt skroller deg videre etter et par sekunder. Du kan bruke både mye mer og vesentlig mindre data enn vi brukte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer