Kommentar:

Hvor var det det gikk galt?

Å gå seg en tur uten skritteller, pulsmåler og mobilkamera kan faktisk være akkurat det hjernen din trenger.

KAN BLI LITT MYE: Kanskje vi bør være mer opptatt av å være til stede i øyeblikket, enn å dokumentere det, spør Dinsides redaktør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN BLI LITT MYE: Kanskje vi bør være mer opptatt av å være til stede i øyeblikket, enn å dokumentere det, spør Dinsides redaktør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Didn't have a camera by my side this time
Hoping I would see the world with both my eyes
But you should have seen that sunrise with your own eyes
It brought me back to life»

Når vi ser den ufattelig mengden feriebilder som snappes og deles på Instagram og Facebook i disse dager, kan det virke som John Mayer var skremmende framsynt da han skrev teksten til låten 3x5 for snart 20 år siden.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no Vis mer

Å dokumentere, dele og få likes har blitt så viktig for mange at det å være mentalt til stede under opplevelsene tilsynelatende er mindre viktig. Ligger det ikke på Instagram, har det ikke skjedd.

Hvor var det det gikk galt, vil mange kanskje spørre seg. Galt eller ikke: Alt endret seg den dagen kameraet fant veien inn i mobilene våre. Eksponeringsbehov har vi hatt til alle tider, men med mobilen og en egnet app kunne vi virkelig sette ting i system. Trykk liker hvis du er enig!

Å ha hele verden tilgjengelig i hånda til en hver tid, er noe av det mest spektakulære ved vår tid. Vi kjeder oss aldri lenger. Så snart vi har et ledig øyeblikk, fisker vi fram mobilen og glemmer umiddelbart tid og sted. Det kan fort minne om en beruselse som holdes ved like gjennom alle fristelsene der ute, av alle som kjemper om en bit av det mest verdifulle du eier: Tiden din.

Hvem er jeg til å komme med slike uttalelser, tenker du kanskje. Dinside lever jo også av biter av tiden til alle leserne?

Det er helt korrekt. Jeg vet jeg er inhabil, men kan samtidig love deg at vi prøver å gjøre besøket ditt til fornuftig anvendt tid, ved å veilede om det meste du bruker eller har lyst å bruke pengene dine på.

Utfordringen for mange er å bevare kontrollen over tiden. Å ha hele verden tilgjengelig betyr også å være tilgjengelig for hele verden. I tillegg har skillet mellom fritid og jobb for lengst blitt vasket bort for mange, og man forventer gjerne å få svar på både private og jobbrelaterte henvendelser umiddelbart, både på kvelder, helger og i ferier.

Alt dette er en pris de fleste av oss gladelig betaler, for teknologi som i all hovedsak har gjort livene våre enklere.

Tilgjengeligheten kan imidlertid bli både stressende og belastende over tid. Hjernen vår er ikke laget for å kverne hele tiden, og hvis du ikke makter å skru av tilgjengeligheten innimellom, kan det føre til både depresjon og utbrenthet, mener psykolog Per Erik Arnesen.

- Man trenger disse tomrommene, der man ikke gjør noe spesielt, for å komme til hektene igjen, uttalte han til Verdibørsen på NRK Radio tidligere i sommer.

Personlig elsker jeg å omgi meg med alskens duppeditter, men også jeg har innsett verdien av å være utilgjengelig innimellom. Det trenger ikke å være mer komplisert enn å gå seg en kveldstur i et par gode joggesko, uten mobilen og musikk på øret, pulsmåler, sosiale medier og alle appene som forteller deg hvor mange skritt du har igjen til du har nådd dagsmålet.

Samtidig kan du jo si fra hjemme hvor du går, slik vi hadde stor suksess med i gamledager.

Når du har kommet forbi den abstinenslignende følelsen av at noe mangler, er det faktisk en reell mulighet for at du både vil like og ha godt av det.

Og så kan du sette deg på en stein langs ruten og la humla suse. Kanskje kommer du akkurat i tide til å studere den solnedgangen som John Mayer synger om og fortelle om hvor fantastisk den var – når du kommer hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer