iOS 14-tips:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

Her er trikset som brer seg i sosiale medier.

EGNE IKONER: Sett videoer av at folk har byttet ut app-ikonene på iPhone? I denne artikkelen finner du oppskriften. Foto: Pål Joakim Pollen
EGNE IKONER: Sett videoer av at folk har byttet ut app-ikonene på iPhone? I denne artikkelen finner du oppskriften. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

iOS 14 ble sluppet forleden dag, og vi har allerede en fyldig sak om en haug av nyheter i den siste utgaven av Apples mobile operativsystem:

Og det er tydelig at de nye funksjonene, kanskje spesielt muligheten for widgets direkte på hjemskjermen, er noe som omfavnes av mange iOS-brukere; funksjonalitet Android har hatt praktisk talt siden dag én.

Spesielt TikTok og Snapchat fylles nå over med videoer som viser hvordan man nå kan skreddersy hjemskjermen i langt større grad enn tidligere med værmeldinger, hvilken ukedag det er og den slags.

Ja, hele tre widget-apper er i skrivende stund mer populære enn selveste Disney+ på topplista på App Store, der vi aner oss at antall nedlastinger er svimlende. Der humrer nok mang en Android-bruker litt i skjegget.

POPULÆRT: Hele tre widget-apper topper gratislista på App Store i skrivende stund. Disney+ må nøye seg med 4. plass her i Norge, til tross for at tjenesten ble lansert her i forrige uke.
POPULÆRT: Hele tre widget-apper topper gratislista på App Store i skrivende stund. Disney+ må nøye seg med 4. plass her i Norge, til tross for at tjenesten ble lansert her i forrige uke. Vis mer

Bruk egne ikoner

I mange av videoene ser man også at folk har laget egne app-ikoner for å gjøre telefonen enda mer personlig.

Her er for eksempel en Twitter-bruker som har tegnet alle ikonene selv i Paint:

Men faktisk er ikke dette en mulighet som har kommet med iOS 14. Det kunne du gjøre allerede i iOS 13 via Apples Shortcuts-app («Snarveier» på norsk), og nå skal vi vise deg hvordan:

Slik gjør du det

Det du trenger før du går i gang er appen Shortcuts (Snarveier på norsk). Sannsynligvis har du den på telefonen allerede, men hvis ikke finner du den i App Store (Apple-app som er gratis å laste ned).

I tillegg bør du ha ikonet/ikonene klare i kamerarullen. Her kan du enten lage kvadratiske bilder selv, eller finne noen på Pinterest, en ikonsøketjeneste eller bare ved å søke på Google, for eksempel. I App Store finnes det også noen apper som lar deg lage egne app-ikoner.

I vårt eksempel under har vi søkt på Pinterest etter "Snapchat app icon" og lagret ett av dem på telefonen.

Her er oppskriften:

1. Åpne appen Snarveier og lag en ny snarvei ved å trykke på plussikonet øverst i høyre hjørne:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

2. Trykk på knappen «legg til handling»:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

3. På det neste skjermbildet velger du «prosedyrer»:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

4. Du vil lage snarvei til å åpne en app, så velg denne:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

5. Trykk på teksten «Velg» for å velge hvilken app du skal lage snarvei til:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

6. Da får du opp listen over alle installerte apper, så vi har valgt Snapchat:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

7. Trykk neste øverst i høyre hjørne og gi snarveien et navn. Typisk vil du kalle den det samme som appen eller noe liknende.

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

8. Nå har du laget snarveien, som ligger i Shortcuts-appen. Neste steg blir å få den på hjemskjermen, så her vil du trykke på de tre prikkene på snarveien du har laget, og deretter tre prikker på den neste siden:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?
Hvordan bytte ikoner på iPhone?

9. På den neste menyen trykker du på «legg til på hjemskjermen»-knappen:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

10. Nå kan du velge hva snarveien skal hete, altså hva som skal stå under app-ikonet, og du kan trykke på ikonet for å bytte til det du selv har lyst på - typisk fra kamerarullen på telefonen. Her ser du at vi har valgt eget bilde og egen tekst:

Hvordan bytte ikoner på iPhone?

11. Så trykker du «Legg til» øverst til høyre, og vips, så finner du app-ikonet ditt på første ledige plass på hjemskjermen. Det originale app-ikonet kan du eventuelt flytte til appbiblioteket så du slipper å ha to av dem på hjemskjermen.

Så kan du eventuelt gjenta prosessen med andre app-ikoner.

Ikke elegant

Verdt å merke seg er at det ikke er verdens mest elegante løsning. Det få viser deg på disse TikTok-videoene er nemlig at appen ikke startes direkte når du trykker på ikonet - telefonen svipper nemlig innom Snarveier-appen noen tideler før du kommer videre til selve appen, som fort kan være litt irriterende.

Og så er det selvsagt en ganske nitidig jobb å gjøre dette for hver app du vil ha egne app-ikoner til. Der er Android-løsningen langt mer elegant, der du kan laste ned hele ikonsett med flere tusen ikoner direkte fra Play butikk og bytte dem alle ut i en fei, gitt at hjemskjerm-appen du bruker støtter det:

På Android kan man bytte ut alle app-ikonene i en fei, og de kan også ha ulike former. Disse tre ikonpakkene heter for øvrig Crayonic Iconpack, Thin Icon Pack og Hexa IconPack.
På Android kan man bytte ut alle app-ikonene i en fei, og de kan også ha ulike former. Disse tre ikonpakkene heter for øvrig Crayonic Iconpack, Thin Icon Pack og Hexa IconPack. Vis mer

App-ikonene må også fortsatt ha den samme puteformen Apple alltid har hatt, så her har du ikke de samme frihetene som på Android, der ikonene kan ha ulike former.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer