Hvordan overføre bøker til Kindle?

Nå har det blitt svært enkelt å overføre norske e-bøker.

FEIL BOKHANDEL? Det er håp for deg som vil lese norske bøker på Amazons Kindle-lesebrett. Foto: KAROLINE BRUBÆK
FEIL BOKHANDEL? Det er håp for deg som vil lese norske bøker på Amazons Kindle-lesebrett. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan lese e-bøker både på nettbrett, PC og mobil. Mange foretrekker i stedet å bruke en dedikert e-bokleser, som har en skjerm som er snillere mot øyne og en vesentlig bedre batteritid.

Kindle - kongen av lesebrett

MEST KJØPT: Amazons Kindle er sjefen blant lesebrett. Heldigvis kan du lese mer enn Amazons egne bøker på det. Foto: AMAZON
MEST KJØPT: Amazons Kindle er sjefen blant lesebrett. Heldigvis kan du lese mer enn Amazons egne bøker på det. Foto: AMAZON Vis mer

Det finnes etter hvert ganske mange slike frittstående lesebrett på markedet. Men Amazons Kindle-nettbrett er nok vanligst, også i Norge.


Amazon har kommet langt i å utvikle e-blekk-skjermer og smarte brukerløsninger for den elektroniske lesehesten. Og med deres brett får du enkel tilgang til verdens største e-bokhandel.

Bøker fra Amazon kan du enten kjøpe rett fra Kindle-lesebrettet eller fra Amazons nettsider. Etter at du har betalt, ligger bøkene klare i biblioteket ditt i Amazons nettsky, slik at du senere kan laste dem ned til hvilken som helst enhet i ettertid. Du kan også sende boka rett til en av enhetene dine via nettbutikken.

Slik får du Apple-TV til å spille «alt»

Norske bøker? Ikke noe problem!

KAN SENDES: Mange norske e-bøker kan nå sendes direkte til din Kindle. Foto: DIGITALBOK.NO
KAN SENDES: Mange norske e-bøker kan nå sendes direkte til din Kindle. Foto: DIGITALBOK.NO Vis mer

Men hva med e-bøker du kjøper på Digitalbok.no, Tanum, Norli eller en av de mange andre der ute som selger norske e-bøker i digital form?


Lenge var det vanskelig (om ikke umulig) å lese norske e-bøker på Amazons nettbrett. Men i fjor høst åpnet Aschehoug som første norske forlag bøkene sine for Amazon og Kindle.

Senere fulgte flere forlag etter, og i dag kan mange norske e-bøker overføres til Kindle via den e-postadressen du bruker hos Amazon (se denne bruksanvisningen).

Slik får du mest ut av DAB

Ikke kjøpe, bare sende

Det er likevel ikke slik at du kan kjøpe norske bøker på Amazon ennå. Derfor bør du merke deg at e-bøker kjøpt i norske e-bokhandlere enkelt sendes til Amazon, slik at de dukker opp i nettbiblioteket ditt eller rett på enheten du har valgt å lese Amazon-bøker på.

Det kan med andre ord like gjerne være Kindle-appen på mobilen som ditt Kindle lesebrett.

Mange norske bøker har fortsatt kopibeskyttelse, slik at de i utgangspunktet ikke kan leses på andre lesebrett/apper enn de som er godkjent av den norske bokbransjen.

Slik får du Netflix i 4K

Fjern beskyttelsen først

Har du kjøpt en slik bok, er det litt mer kronglete å få den over på Kindle. Her må du nemlig fjerne kopibeskyttelsen (DRM) først, og deretter konvertere fra den norske bokbransjens ePub-format til mobi, som kan leses på Kindle.

GJØR JOBBEN: Programmet Calibre gjør om de norske e-bøkene slik at de kan leses på Kindle. Foto: CALIBRE
GJØR JOBBEN: Programmet Calibre gjør om de norske e-bøkene slik at de kan leses på Kindle. Foto: CALIBRE Vis mer

Calibre er et kjekt gratisprogram (for både Mac og Windows) som kan hjelpe deg med dette.


For å fjerne kopibeskyttelsen trenger du imidlertid et lite tilleggsprogram (plugin). Denne finner du på Apprentice Alf’s Blog.

Det har vært en del diskusjon om det er lovlig å fjerne kopibeskyttelsen fra e-bøker. Men så lenge du bare har til hensikt å overføre boka til deg selv og ikke gi den til andre eller i verste fall legge den ut på nettet, får du neppe politiet på døra.

Send til Kindle-adressen

Etter at beskyttelsen er fjernet, trykker du på konverteringsknappen i Calibre og velger MOBI. Når konverteringen er gjort, er filen klar til å sendes til Kindle. Calibre lar deg for øvrig gjøre alt dette i én enkelt prosess om du ønsker det.

FYLL UT: For å kunde sende bøker til Kindle-leseren må du først fylle ut med e-postadressen til enheten du ønsker å lese den på. Foto: CALIBRE
FYLL UT: For å kunde sende bøker til Kindle-leseren må du først fylle ut med e-postadressen til enheten du ønsker å lese den på. Foto: CALIBRE Vis mer

Boka kan også overføres direkte til ditt Kindle lesebrett med USB-kabel . Men det enkleste er kanskje å sende boka til din Kindle-enhet via adressen denne er knyttet til. Denne adressen finner du på kontosiden din på Amazon, samt i innstillingene til appen/lesebrettet. Typisk ser adressen slik ut: fornavn.etternavn_nummer@kindle.com.


Etter noen minutter dukker boka opp i appen eller på lesebrettet ditt, klar til å leses akkurat som en hvilken som helst Kindle-bok.

De norske e-bøkene oppfører seg akkurat slik som amerikanske e-bøker du har kjøpt via Amazons nettbutikk.

Du kan laste bøkene ned til PC-en eller mobilen din og fortsette å lese der du slapp på hvilken som helst enhet. Både bokmerker, notater og andre ting blir husket, akkurat som med Amazons bøker.

Slik får du penger tilbake fra App-store

Overfør alt mulig annet også

SEND FRA NETTLESEREN: Hvilken som helst nettside kan sendes til lesebrettet ditt. Foto: AMAZON
SEND FRA NETTLESEREN: Hvilken som helst nettside kan sendes til lesebrettet ditt. Foto: AMAZON Vis mer

Også andre typer dokumenter kan enkelt sendes til Kindle. Ved hjelp av nettlesertillegget Send to Kindle kan du sende innholdet på hvilken som helst nettside til lesebrettet ditt.


Amazons nettboklesere takler også pdf-filer, Word-dokumenter og en rekke andre dokumentformater om du skulle ha behov for å lese en bruksanvisning eller informasjon fra jobben på brettet ditt.

Slike dokumenter kan du sende via programmet Calibre som vi omtalte ovenfor, eller du kan sende det direkte via en mappe på din PC eller Mac. Dette krever at du installerer programvaren som ligger på Send to My Kindle-siden (Windows-versjonen, Mac-versjonen).

Deretter er det bare å høyreklikke på filen du veil sende og velge hvilken Kindle-enhet du vil lese sende den til.

26-åring tjente millioner på Kindle-bøker

Hva med Apples bokhandel?

Foretrekker du å lese/kjøpe bøkene dine i Apples e-bokhandel iBooks?

FRA iBOOKS til KINDLE: Du kan også overføre bøker fra Apples bokhandlel til Amazon-brett. Foto: EPUBSOFT
FRA iBOOKS til KINDLE: Du kan også overføre bøker fra Apples bokhandlel til Amazon-brett. Foto: EPUBSOFT Vis mer

I så fall er prosessen med å overføre norske e-bøker enda enklere. Apples støtter det åpne ePub-formatet direkte, så det er bare å dra bøkene over i iTunes og synkronisere mot din iPad eller iPhone.

I likhet med Kindle støtter iBooks også det utbredte dokumentformatet PDF direkte.

Om du av en eller annen grunn skulle ønske å lese dine Amazon-kjøpte bøker i iBooks, kan du fjerne kopisikringen i Amazons azw-format og konvertere til ePub.

Oppskriften er den samme som ovenfor, med Calibre.

Vil du lese bøkene du kjøpte i iBooks på en Kindle, er dette også mulig.

Her må du bruke programmet Requiem for å fjerne Apples kopisikring først, og deretter konvertere filene til Mobi-formatet via Calibre.

Mobilen med lesebrett på baksiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer